Küberkuritegude arv Venezuelas tõuseb, World Bank tahab päästa maailma vee

Finantsnipid

Hiina finantsministeerium müüb 6 miljardi dollari väärtuses 5-20 aasta pikkuseid võlakirju. See on seni suurim Hiina algatatud rahvusvaheliste võlakirjade müük. Võlakirjade hinnad on 35-70 punkti kõrgemad kui USA Rahandusministeeriumi soovitus. Valitsus on palganud 13 panka üle maailma seda müüki toetama.

Samm tugevdab kohalike väljastajate jaoks riigi offshore-turgu. Kui kõik võlakirjad saavad müüdud, kahekordistab see 2018. aastal müüdud riigivõla väärtuse.

Küberkuritegude arv Venezuelas

“See käik kinnitab Hiina otsustavust luua korralik dollarites emiteeritud võlakirjade offshore-turg Hiina väljastajatele,” ütles pakkumise kohta Anne Zhang, püsituluväärtpaberite juht Aasia JPMorgan Private Bankis. “Uus tehing täiustab veelgi suveräänset tulukõverat,” ütles ta.

Hiina keskpank muretseb aga suureneva majandusliku ebakindluse pärast, mis tõstab finantsriske. Riigi paljud finantsasutused on kõrge riskiga ja tarbijad võtavad võrreldes sissetulekutega liiga palju võlgu.


Veest on saanud üks maailma hinnatumaid varasid. World Bank ühendas veevarude kaitseks käed Credit Suisse’iga ning väljastas jätkusuutliku vee võlakirja, mille hinnaks 22,2 miljonit naela.

Credit Suisse on projekti üle väga õnnelik:

maailma vee

“Credit Suisse teeb World Bankiga hea meelega koostööd selles üht meie kõige olulisemat ökosüsteemi puudutavas küsimuses, millest sõltub miljardite inimeste elu,” ütles Credit Suisse’i mõjunõustamise ja finantsosakonna pealik Marisa Drew.

“Ookean võtab endasse ligi 30% inimeste tekitatud süsinikdioksiidist ning toodab 50% kogu maailma hapnikust, kuid pole pälvinud pea mingit erakapitalil põhinevat toetust ja tema tervis on tõsises ohus. World Bank suunab selle raha jätkusuutlikku kalandusse, merekaitsealadesse ning ookeanist leitud prügi taastootmisse ning aitab leevendada raportis SDG 14, Life Below Water välja toodud rahastuse probleemi.”

World Bank püüab järgnevate aastate jooksul kaasata 2,3 miljardit naela ka sellistesse olulistesse projektidesse nagu juurdepääs veele, mereelustiku kaitse ja puhtus ning mitmed muud. World Bank ja Credit Suisse on ka varem rahastusprojektides koostööd teinud. Üks neist oli jätkusuutliku mereandide tarneahela loomine Peruus.


Venezuela majandus on jätkuvalt nõrk ning kodanikud otsivad oma finantsmuredele lahendust küberkuritegude kaudu. Küberkurjategijad röövivad isikuandmeid kõikjal üle Ladina-Ameerika ning müüvad selle siis krüptorahade eest maha või kasutavad ise valedel eesmärkidel Kõige huvitavam on aga, et need kurjategijad tegutsevad nähtavalt ega karda seaduse silma. Venezuela hüperinflatsiooni tõttu, mis saavutab sel aastal arvatavasti 200 000% piiri, pöörduvad sealsed kodanikud krüptorahade poole, lootes nii leida leevendust riigis valitsevatele majanduslikele probleemidele.

Paljud süüdistavad sellise olukorra tekkimises Venezuela praegust poliitilist režiimi:

Regime in Venezuela

“Maduro režiimi tõttu vohava anarhia ja kaosega seoses on Venezuela allilm aktiviseerunud,” ütles Tom Kellermann, pilve-ettevõtte VMware küberturbe strateegia juht ja küberpoliitika kaaslooja Wilson Centeris.

“Maduro režiimi prioriteetide hulka ei kuulu hetkel infrastruktuuri või ülemaailmsete ettevõtete kaitsmine,” ütleb raport. Isegi, kui korporatsioonid läheks otse Venezuela opositsiooni juhi Juan Guaído juurde, kes on USA ja veel 50 riigi poolt tunnustatud juht, ei suudaks Venezuela küberkuritegude osas siiski suurt midagi ette võtta.”

Inflatsioon Venezuelas on nii kõrge, et riigis aktsepteerikase maksevahendina ka USA dollarit lootuses nii kasvõi natukenegi inflatsiooni piirata ning hoida mingitki korda riigi finantsolukorras.


5G ei ole tuleviku, vaid oleviku tehnoloogia. Telekommunikatsiooni suurettevõtte Ericssoni sõnul saab 2025. aastaks 65% maailmast olema kaetud 5G internetiga ning selle abil toimima 45% kogu mobiilsidest. Verizon on alustanud 5G pakkumist mõnes valitud piirkonnas USA-s ja sama teevad ka ÜK, Vodafone ja Eesti.

5G tehnoloogiat

“2020. aastal jõuavad laiemale turule seadmed, mis toetavad 5G võrku ja see kiirendab selle laienemist,” ütles esmaspäevases pressiteates Fredrik Jejdling, Ericssoni asepresident ja võrkude juht. “Küsimus ei ole enam selles, kas me suudame tarbijatele ja ettevõtetele vajalikke rakendusi luua, vaid kui kiiresti me seda teha saame.”

Kuigi ühed peavad 5G tehnoloogiat admeside ja info leviku revolutsiooniks, ei näe teised selles võrreldes praeguste tehnoloogiatega midagi uut. Võib juhtuda, et suurem revolutsioon traadita internetis leiab aset alles 6G tehnoloogia saabumisega.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.