Kuidas emotsioonid investeerimist takistavad

Finantsnipid

Emotsioonid on suurepärased abimehed, kui teemaks on suhted või oskus elu nautida, kuid finantsotsuste tegemisel võib neist rohkem kahju, kui kasu olla. Rahaküsimustes ei ole ärevusel, vihal, hirmul ega liigsel entusiasmil kohta. Täna räägime sellest, kuidas emotsioonid võivad finantsotsuste tegemisel kahjuks tulla.

emotsioonid investeerimist

Millised emotsioonid võivad rahalisi otsuseid mõjutada ning kuidas nad sellest välja jätta?

Viha

Psühholoogide sõnul tuleks viha kõikidest otsustest välja jätta. Eriti aga finantsotsustest, sest see lõpeb peaaegu alati kaotusega.

Lihtne öelda, raske teha. Isegi Warren Buffetti on vihahoog tegudele suunanud. Mees on ise öelnud, et Berkshire Hathaway ostmine suurest vihast oli rumal. Tal oli 1960. aastatel võimalus oma Berkshire’i aktsiad ettevõttele kindla hinnaga tagasi müüa. Kui viimane hinda alla kaubelda püüdis, sai Buffett vihaseks. “Läksin ja ostsin nii palju nende aktsiaid kokku, et sain kontrolli kogu ettevõtte üle enda kätte ning vallandasin [tollase tegevjuhi] härra Stantoni.” Kuigi Berkshire kasvas edukaks äriks ning tegi Warren Buffettist väga eduka mehe, on ta kindel, et vihasena otsustamine pole õige.

Kuidas vihasena tehtud otsuseid vältida? Kui tunned, et viha hakkab pead tõstma, võta korraks aeg maha ja eemaldu otsusetegemisest. Mine jooksma, räägi sõbraga, tee ükskõik mida muud, kuid ära võta enne viha taandumist vastu ühtegi otsust. Maha rahunenuna võid küsimuse juurde naasta.

Segadus

Segadus, mis tabab meid uut arvutit või kodumasinat ostma minnes, võib tekkida ka rahaküsimustes. Võimalusterohkuses on otsuseid raske teha.

Segadus

Nüüdsel ajal on investeerimiseks sadu, isegi tuhandeid võimalusi. Need võivad pea korralikult ringi käima panna. Viimati oli investeerimiseks võimalik valida 7500 aktsia ja 1500 börsil kaubeldava fondi vahel. Kui palju aega võtaks nende kõigi tausta uurimine!

Segadust saab maandada hoolika läbimõeldud investeerimisstrateegiaga. Too välja tegurid, mis Sulle finantstotsuste tegemise juures olulised on, näiteks investeeringu likviidsus või kodumasina kestvus. Seejärel uuri erinevaid investeerimisvõimalusi ja vaata, millised neist Sinu kriteeriumidega enim sobivad. Ei tea, kuidas seda teha? Vii end finantsasjadega kurssi ja mõtle välja, mis on Sinu jaoks oluline.

Ärevus

Finantsotsused võivad ärevust tekitada igaühes. Sellest sõltub ju Sinu lapse ülikooliharidus, kui kiiresti oma laenud makstud saad ja isegi see, kui vanalt pääsed pensionile. Finantsküsimused tekitavad pingeid pea igaühes ja ärevust on üsna raske kontrollida. Abielu- ja perenõustaja professor Megan McCoy annab nõu, kuidas rahaküsimustes ärevust taltsutada:

“Sul võib tekkida mure, et unustad midagi. Et keerad midagi untsu. Äkki turg kukub kokku. Sa ei saa seda kontrollida. Aga Sa saad kontrollida seda, kuidas sellest kõigest mõtled ja rahasse suhtud. See on ainus võimalus rahulikuks jääda.”

Investeerimise puhul on alati risk raha kaotada. Mõte oma raskelt teenitud raha kaotamisest võib tekitada väga suurt ärevust ja tõugata inimesi tegema finantsotsuseid, mis tegelikult on kahjulikud. Keskendutakse vaid halvale ning vaadatakse täielikult mööda võimalikust kasust. Lõpuks ei usaldata ka pankasid ning hoitakse raha kodus sukasääres.

Ära lase ärevusel oma finantsotsustesse sekkuda. Kui finantsnõustaja soovitab Sulle investeeringut, mida Sa ei mõista ja see tekitab Sinus ärevust, siis ütle, et soovid selle üle natuke mõelda. Pea meeles – see on Sinu raha, seega ära lase teistel end otsustamisega tagant kiirustada, kui Sa ei tunne end mugavalt.

Iga finantsotsusega on seotud riskid, kuid ära lase ärevusel enda üle võimust võtta, sest võid seda pärast kahetseda.

Liigne entusiasm

Kas mõni uus investeerimisvõimalus meeldib Sulle nii väga, et tahaksid kogu oma raha sellesse suunata? Pea hoogu – selline elevus võib olla ohumärk. Rahalistes otsustes tuleks säilitada kaine pea. Ometi on ka mitmed finantsasjatundjad oma investeeringutega emotsionaalselt seotud. Uhkustunne on see, mis meid tihti külmade ja karmide faktide suhtes pimestab.

Liigne entusiasm

Kui tunned, et mingi investeering köidab Sinu tähelepanu liigselt, peatu kohe. Kas mõtled ikka selgelt? Võtame näiteks aktsiad. Mõni aktsia võib Sus nii hea tunde tekitada, et tekib kiusatus investeerida kogu oma raha sellesse. Ostad seda vaatamata hinnale kokku ning saad alles hiljem aru, et hindasid ettevõtte väärtust üle.

Kui see on Sinuga juhtunud, siis kõige tähtsam on endale tunnistada, et olid finantsotsuse tegemisel liiga entusiastlik. Ära karda seda muuta, isegi kui mingil hetkel tundus see sulle parim. Toetu uuele infole, mitte sellele, mis tunne Sul kunagi oli.

Näide teisest valdkonnast oleks antud juhul näiteks mõne mõtlematu ostu sooritamine armastusest teatud artisti või spordi vastu. Üks paarike, näiteks, müüs maha oma mootorratta ja ehted lihtsalt selleks, et oma lemmik jalgpallimeeskonda vaatama minna, kuid lõpuks tuli välja, et neil polnud siiski piisavalt raha, et osta pääsmed ka staadionile. Tunnete ajel sooritatud otsuseid võid pärast kahetseda. Parem on koostada eelarve ja sellest kinni pidada. Nii saad nautida ka tegevusi, mida armastad, kulutades neile samas mõistlikult.

Hirm

Hirm on tihti meie elu kõige suurem motivaator. Näljahirm ees suunab meid tööle, hirm haiguste ees sunnib hoolitsema oma tervise eest. Kahjuks ei sobi hirm ja finantsotsused kokku. See lõpeb peaaegu alati halvasti.

Kaasaja suurimaid hirme on hirm millestki ilma jääda (FOMO – fear of missing out). Investeerimises võib see viia läbimõtlemata otsusteni, mille tegemiseks puuduvad piisavad teadmised või info.

Vaatame näiteks 2000. aastate dot-com mulli lõhkemist. Tehnoloogiaettevõtete aktsiad olid hinnas ning arvati, et nad jäävadki tõusma. Inimesed ostsid aktsiaid väga kõrgete hindadega kokku ilma mõtlemata. Ei võtnud kaua, kuni terve turg kokku varises ja kõik haiget said.

Ära lase hirmul oma otsuseid mõjutada. Uuri alati kogu infot ning ära vaata, mida teised teevad, kui küsimuse all on, mis on Sinule parim.

Keegi pole robot

Muidugi on täiesti võimatu emotsioone otsustest täielikult eraldada. Me ei tahagi Sind emotsioonidest üldse loobuma sundida. Aga oma emotsioonide tundmine ning oskus otsustamiseks aega võtta on oluline. Otsusega seotud emotsioone pole vaja täielikult kõrvale lükata, kuid ära pööra liigset tähelepanu tunnetele, millel küsimusega mingit pistmist pole. See on emotsionaalne intelligentsus.

Tahame lihtsalt öelda, et ära karda seda, kui finantsotsuste tegemine tekitab emotsioone, aga oska nendega tegeleda, et nad Sinu finantsotsuseid liigselt ei mõjutaks.

* Investeerimine on alati seotud riskidega. Bondora kaudu tehtavad investeeringud ei ole tagatud, mistõttu ei ole garanteeritud Go & Grow’ kontole paigutatud vara väärtuse säilimine ning investeeringute lõpetamisel ei pruugi vara kohene tagastamine olla võimalik. Tootlus on kuni 6,75% aastas, kuid eelmiste perioodide tootlus ei ole garantii järgmiste perioodide tootluseks. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.