Kuidas luua finantsplaani kogu perele kuue sammuga

Finantsnipid

Sinu pere on Su elus kõige olulisem. Kuigi tahad neile võib-olla anda kõike, mida nad soovivad ja vajavad, pole asi nii lihtne. Kes ei tahaks käia puhkustel, tagada lastele head haridust ning lisaks kulutada ka jõulu- ja sünnipäevakinkidele – kõik see maksab aga raha ja perekonna õnneliku hoidmine on raske ülesanne, mis nõuab tööd ja ohvreid. 

Pole vahet, millises staadiumis pere loomisega oled, iial pole hilja mõelda nende finantstulevikule.
Pole vahet, millises staadiumis pere loomisega oled, iial pole hilja mõelda nende finantstulevikule.

Finantsplaani loomine perele aitab asju perspektiivi seada. Nii on lihtsam näha, mida saad endale lubada, aga samas ka tulevikukulusid planeerida ning oma pere jaoks parimaid otsuseid vastu võtta.

Need kuus sammu aitavad Sul luua finantsplaani kogu pere jaoks.

1. Kes vajab raha ja miks?

Iga pereliige on erinev. Teismeline poeg tahab videomängu, tütar aga uut jalgratast. Nende finantsvajadused ei ole sugugi ühesugused. 

Samas on mõned neist ettearvatavad. Tõenäoliselt tahavad kõik lapsed mingi hetk autojuhilube, osta autot, minna ülikooli ja võib-olla välismaale reisida.

Ära unusta ka enda ja oma elukaaslase vajadusi. Äkki soovite oma 10. aastapäeva puhul suure peo korraldada või minna teisele pulmareisile, kui lapsed on juba kodust läinud. Või tahab Su naine avada oma ettevõtte, millest juba ammu unistab? 

2. Ole tuleviku kulutusteks valmis

Hea ettevalmistus on kõik.
Hea ettevalmistus on kõik.

Kuigi tulevikku ei saa täielikult ette teada, saab seda aimata ja planeerida. Mõtle oma kiirelt teismelisepõlvele lähenevale lapsele. Varsti hakkab ta juhilube taotlema ja mõtlema oma autost. Kui hakkad juba praegu tema jaoks 5000 eurot koguma, jaguneb see summa pika aja peale mõistlikeks panusteks.

Tuleviku kulutuste jaotamine väikestesse, lihtsamini hoomatavatesse osadesse, on hea viis valmistuda suuremateks väljaminekuteks. Palju lihtsam on kõrvale panna 20 eurot kuus mitme aasta jooksul, kui ajada kokku 5000 eurot lühikese ajaga.

3. Kas saan seda endale lubada?

See ongi kõige tähtsam küsimus. Ilma täieliku finantsplaanita ei ole Sul aimugi, kas saad seda endale lubada. Üks võimalus finantseesmärkide jaoks raha hankida on leida lisasissetulek. Müü ebavajalikke asju või otsi endale väike lisatöö, näiteks kirjutades või muud tehes.

Samuti aitab kindlasti kulude vähendamine. Võib-olla Sa maksad ikka veel jõusaali liikmeks olemise eest, kuigi võiksid vabalt trenni ka kodus teha ja liikmetasu raha kõrvale panna. Või võib-olla maksad mitme voogedastusteenuse eest, kui Su pere saaks vabalt hakkama ka ühega. Need võivad algul tunduda väiksed asjad, kuid kokku anda paraja summa. Kokkuhoid 50 eurot kuus on aasta peale tervelt 300 eurot.

4. Sea realistlikud eesmärgid

Sea oma perele realistlikud eesmärgid.
Sea oma perele realistlikud eesmärgid.

Pole midagi halba selles, kui tahad perega puhkama minna, uut autot osta või säästa pensioni jaoks, kuid tähtsam on seada realistlikud finantseesmärgid, millest suudad ka kinni pidada. Nende paberile panemine (või elektrooniliselt) aitab finantsolukorrast paremat pilti ette saada. Siit edasi on juba lihtsam püstitada reaalseid eesmärke, mida perena saavutada ja koos aja jooksul nende poole püüelda. 

See on ka hea viis ühiselt aega veeta. Samuti aitavad saavutatavad, lihtsad eesmärgid lastel pere säästudesse panustada. Isegi, kui nende osa on väga väike, on see väärtuslik õppetund rahaga ringi käimisest.

5. Ära unusta mustade päevade fondi

See on ainus, mida kiputakse unustama, aga ei tohiks. Mustade päevade fond ei ole lihtsalt üks tore asi – see on oluline osa Sinu finantsplaanist. Oleme eelnevalt rääkinud tuleviku kulutuste planeerimisest, kuid mis saab, kui Sul tekib täiesti ootamatuid kulutusi? Selleks ongi mustade päevade fond.

Kujuta ette, et olete perega puhkusel, mida planeerisite ja milleks säästsite terve aasta. Kõik on täiuslik, kuni auto läheb katki ja pead täiesti ootamatult maksma 1000 eurot selle remondiks. Mustade päevade fondiga võid kindel olla, et Sul on raha, et selle eest tasuda.

Enamik eksperte on nõus, et kolme kuni kuue kuu kulusid katvast summast peaks piisama – igaks juhuks, kui kaotad töö või tulevad rasked ajad. Mustade päevade fondi saad alustada vaid 100 euroga ning jätkata sellesse panustamist iga kuu.

6. Ole paindlik

Ainus kindel asi elus on, et tulevikku ei saa ette teada. Midagi ootamatut võib juhtuda juba sel nädalal, sel kuul või järgmisel aastal. Kuna Sa ei saa ennustamatut plaanida, tasub alati olla valmis paindlik olema. Eelarve ja finantsplaan on tähtsad, kuid sama oluline on ka neid vastavalt olukorrale kohandada. 

Ootamatu rasedus, lähedase tervise äkiline halvenemine või mõni muu sündmus – mis iganes see ka poleks, tahad selleks rahaliselt valmis olla nii, et ei peaks sellepärast kannatama. Ootamatused ise võivad tekitada piisavalt stressi ja lisamured raha pärast ei tule kasuks.

Pere ennekõike

Nende nõuannete abiga saad oma pere finantsplaanidest parema ülevaate. Lisaks aitavad need mõista, kuidas perena ühiselt realistlike eesmärkide poole püüelda.