ÄRA TEE: Viis asja, mis rikkaks saada ei aita

Finantsnipid

Püsiv töö on finantsturvalisuse alustala, kuid sellest ei piisa, kui Sinu unistus on saada rikkaks. Rikaste inimeste kogemuste põhjal peitub selle taga palju muud ning rahalise heaolu tagamiseks on vaja distsipliini ja teadmisi.

Rikastumise teel varitseb meid palju ohtusid. Need viis asja võivad saada kaalukeeleks Sinu rahaliste unistuste teoks saamisel või mandumisel.

Finantsalane teadmatus

Rahaküsimustes on teadmistel võim. Igaühe finantsolukord on erinev ja omamoodi. Mis mõne jaoks töötab, ei pruugi teise puhul toimida. Kui tahad saada rikkaks, tuleb uurida ja süveneda investeerimisse, eelarve koostamisse ning raamatupidamisse. Nii õpid kogemusest, mis töötab ja see on tuleviku jaoks hindamatu väärtusega.

Alustada võib mitmel moel. Koosta näiteks Excelis eelarve ning jälgi igapäevaseid kulutusi. Selleks võid kasutada ka netist leitud vorme. Loe mõnd investeerimisteemalist raamatut ja õpi tundma erinevaid varaklasse. “The Intelligent Investor” ja “A Random Walk Down Wall Street” on kaks väga head raamatut, millest alustada.

Asuta näiteks töö kõrvalt väike äri. Nii õpid kindlasti, kuidas olla raamatupidamise ja finantsprotsesside suhtes hoolikas. Saad oma teenuseid pakkuda klientidele kõikjal maailmas läbi selliste veebisaitide, nagu näiteks UpWork.

Loomulikult peaksid end ka kurssi viima kohaliku maksuseadusega. See võib täielikult muuta Sinu nägemust finantsotsustest. Mõnikord on kasulikum investeering kahjuga maha müüa, teinekord aga müümisega oodata.

Pole säästukontot

Suure puu oks kukub tormi käes autole. Keegi purustab majja sisse murdes akna. Elus juhtub ootamatuid asju. Nendeks tuleb valmis olla, sest ootamatud kulutused võivad põhjustada palju peavalu, kui pead need tasuma oma kuupalgast.

Kui Sul puudub säästukonto, ei ole Sul neid millegagi katta. Pead selle asemel võtma võibolla kõrge intressiga laenu või elama krediitkaardi rahast, mis võib aga viia võlarattasse, kust on raske välja pääseda.

Säästukonto suurus võib olla erinev. Ühed ütlevad, et see peaks katma kolme kuu elamiskulud, teised leiavad, et ka väiksemast summast alustuseks piisab. See on isiklik otsus ning tuleks teha arvestades kõiki varasid ja kohustusi. Mida rohkem varasid Sul on (auto, maja jne), seda rohkemate asjadega võib juhtuda õnnetusi ning seda suurem peaks säästukonto olema.

Võlad

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele ei pruugi võlad üleni halvad olla. Kuid võlgu tuleks võtta strateegiliselt ja kindlal eesmärgil. Näiteks, kui soovid teatud ülikooliharidust, võid selle eest maksmiseks vajada laenu. Selles pole midagi halba, sest tänu haridusele on tulevikus Sinu sissetulek tõenäoliselt kõrgem ja see kompenseerib võetud laenu.

Liigsed laenud aga võivad tõepoolest rahalised eesmärgid maha tallata. Halbadest finantsotsustest tekkinud võlgade najal on pea võimatu rikkust üles ehitada. Liitintressiga maksmata laen on kulu kogu eluks.

Kõige tihedamini esinev mõttetu võlg on krediitkaardivõlg. Uue garderoobi soetamisel on lihtne ühe kaardiviipega raha juurde manada, kuid mõeldes, et küll maksan selle eest kunagi hiljem, ei ole hea idee. Krediitkaardivõlad on väga kõrge intressiga ning rikkunud paljude inimeste elu. Kui kavatsed võlgu võtta, mõtle see otsus hästi läbi.

Selle asemel, et laenu pealt intressi maksta, püüa ise kuidagi intressi teenida ning oma vara aja jooksul kasvatada.

Ei investeerita

Oletame, et Sul on säästukonto olemas ning võlad makstud – mis edasi? Võid panna kogu oma raha panka ja unustada selle olemasolu ning loota heale teenistusele, millega kunagi pensionile minna. Selline mõtlemine pole mitte ainult vale, vaid tõmbab ka kriipsu peale igasugustele pikemaajalistele eesmärkidele.

On mitmekordselt tõestatud, et ainus viis rikkaks saada on investeerida. Vastupidiselt sellele, mida võib-olla kuulnud oled, ei pea Sul selleks üldse palju raha olema. Liitintress on üks peamisi põhjuseid, miks investeerimine nii kasulik on. Võla puhul on liitintress see, mis laenust vabanemise keeruliseks teeb, investeerimise puhul aga see, mis teenida aitab.

Liitintressiga koguneb raha ka juba teenitud intressi pealt. Kui investeerid oma intressitulu intressi kandvale kontole, arvutatakse edaspidist intressi selle juba suurema kontojäägi pealt. Kujutame näiteks ette, et panid 10 000 eurot tootlikule investeerimiskontole, mis teenib 10% aastas. Viie aasta pärast on Sinu kontol 16 105,10 €. Kui see konto teeniks liitintressi, oleks kontojääk sama perioodi lõpuks 16 453,09 €. Vahe on 347,99 € ja seda vaid tänu liitintressile! Kui soovid selle kohta rohkem teada, kasuta mõnd liitintressi kalkulaatorit, mis aitab Sul välja arvutada võimaliku sissetuleku liitintressidega.

Võta väike osa igast oma palgast ja pane see investeerimiseks kõrvale. Alusta vähesest, kasvõi mõnest eurost kuus, ja püüa seda aja jooksul kasvatada.


Hangeldamine

Hangeldamist ja investeerimist ei tohi segi ajada. Viimane tähendab kalkuleeritud riskide võtmist uuritud materjalide ja info põhjal. Hangeldamine aga sarnaneb hasartmängule ning raha paigutatakse juhuslikult.

Üks tuntuim näide on krüptoraha. Krüptorahade, nagu Bitcoini väärtus tõusis 2017. aastal lakke, mistõttu inimesed, kes uuest tehnoloogiast vähe teadsid, hakkasid sinna suurtes summades raha investeerima, kuna kartsid rongist maha jääda. Võeti isegi laenu lihtsalt selleks, et investeerida sellesse uude varaklassi. Pärast oma tipu saavutamist, mil Bitcoin maksis 20 000 dollarit, langes selle väärtus taas alla 4000 dollari juurde ning mitmed hangeldajad kaotasid miljoneid dollareid.

Veel üks hea näide hangeldamisest on enne 2008. aasta krahhi toimunu. Osteti kinnisvara, ekslikult arvates, et kinnisvarahinnad jäävadki tõusma. See oli spekulatiivne otsus, mis põhines lootustel ja unistustel, Eluasemeturg kukkus selle tulemusel kokku ja paljud kaotasid kodu.

Ole hangeldamisega ettevaatlik ning pea enne teistega kaasa jooksmist aru. Kontrolli andmeid. Kui miski näib liiga hea, et olla tõsi, siis tõenäoliselt nii ongi.


Haara kontroll oma raha üle

Rikkaks saamine ei ole lihtne. See nõuab palju tööd. Õpi tundma parimaid strateegiaid vara kasvatamiseks ning ära lange varitsevate ohtude küüsi.

Eelmainitud vigade vältimine on hea algus rikkaks saamise teel.