Kuidas nulleelarve abil oma rahaasjad kontrolli alla saada

Finantsnipid

Välkmaksete, püsikorralduste, igakuiste tellimuste ja teiste väga lihtsate rahakulutamisvõimaluste ajastul on eelarve koostamine tähtsam kui kunagi varem. Kui Sul on eelarve, siis on Sul oma rahast selgem pilt ja saad kulutusi vastavalt säästu- ja investeerimiseesmärkidele planeerida.

Planeerimine ja eelarve koostamine käivad käsikäes.
Planeerimine ja eelarve koostamine käivad käsikäes.

Üks võimalus, kuidas seda teha on koostada nulli jääv eelarve. See tähendab eelarve koostamist nii, et kuu lõpuks kulutad kogu sissetuleku ära. Teisisõnu, kui lahutad kulud sissetulekust, on lõpptulemus null.

Kuid see ei tähenda sugugi raiskamist! Vastupidi, ka säästud, investeeringud ja annetused lähevad kulude kategoorias arvesse.

Nulleelarvega on igal sendil Sinu sissetulekust eesmärk. Olgu tegemist toidu, elamise, riiete, reisimise, mustade päevade fondi või annetusega heategevusse, kõik läheb kirja.

Kuidas nulleelarvet koostada?

Kolm põhilist sammu nulleelarve koostamisel:

  1. Pane paika sissetulek. Püsiva sissetulekuga pole see raske. Kui aga palk sõltub kuust kuusse, pead oma väljavõtted üle vaatama ja numbrid üles kirjutama, kui palju raha iga kuu laekub.
  2. Selgita välja kulud. Jälgi kulutusi mõned kuud, et näha, kui palju raha on Sul keskmiselt ühes kuus vaja toidule, eluasemele, haridusele, laenude maksmisele jne.
  3. Kategoriseeri kulud. Jaga kõik kulud eraldi lahtritesse. Kasuta kõige tavalisemaid kululiike, nagu näiteks toit ja elamine ja lisa kategooriaid vastavalt vajadusele. Näiteks, kui soovid 2021. aastal Jaapanisse reisida, loo Jaapani fond või reisifond.
Lihtne nulleelarve.
Lihtne nulleelarve.

Miks nulleelarvet teha?

Eelarve koostamiseks on ju nii mitu võimalust, miks just nulleelarve?

  • See on lihtne ja intuitiivne. Idee on väga lihtne – arvestades möödunud kuude kulutusi, jaotad kogu oma sissetuleku nende vahel ära.
  • Nii on Sul oma kulutustest ja sissetulekutest parem ülevaade. Nulleelarvega tead täpselt, kuhu iga kuu raha kulub. Kes rahal silma peal ei hoia, ei pruugi teadagi, kuhu see kaob. Nulleelarvega on see aga vajalik. Nii hakkad ka paremini hoomama seda, kuhu raha kulub.
  • Väldid selle raha kulutamist, mida Sul ei ole. Kui plaanid kulusid ette, mõtled neist ratsionaalselt ja väldid ülekulutamist või ebavajalike asjade ostmist. Teisisõnu, teed nutikamaid finantsotsuseid.

Kuigi need on kõik väga head küljed, on nulleelarvel ka mõned miinused:

  • Kui sissetulek varieerub kuust kuusse, võib selle ennustamine raske olla. Siis planeeri kulud vastavalt madalama sissetulekuga kuule, näiteks möödunud aasta kõige väiksema sissetulekuga kuu järgi.
  • Kulude planeerimine ja välja selgitamine võtab aega. Võib-olla pead kontoväljavõtetesse, tšekkidesse, palgalehtedesse ja muusse infosse süvenema ja see pole väga lõbus.
Eelarve koostamine aitab Sul oma kulutustel silma peal hoida.
Eelarve koostamine aitab Sul oma kulutustel silma peal hoida.

Aga vaatame helgemat poolt. Tänapäeval pakuvad mitmed pangad digilahendusi oma kulude jälgimiseks. Vaata, kas mõni neist võiks Sulle abiks olla. Kui ei, võid alla laadida mõne äpi. Kõige hullema juhul pead tšekid kokku koguma ja ise tabeli koostama.

Ükskõik, kas püüad saavutada investeerimiseesmärke, Jaapanisse sõita, maja ehitada, laene tasuda või ettevõtet alustada, eelarve on vajalik. Nulleelarve ei pea olema ainus võimalik vahend. Selleks on ka mitmeid teisi võimalusi, kuid see on üks väga lihtne viis, kuidas kuludest teadlik olla.

Kas proovid nulleelarvet? Jaga artiklit sõbraga, kellel võiks nulleelarve koostamisest kasu olla.