Kuidas teenida 10% tootlust aastas ilma riskita?

Finantsnipid

Hiljuti kirjutas meie klienditoe meeskonnale üks investor ja küsis ühe suurepärase küsimuse: „Kuulge, kuidas ma saan teenida 10% intressi igal aastal ilma igasuguse riskita?

earn 10% with no risk

Nonii.

Me tahaksime küll öelda, et on võimalik teenida 10% igal aastal ilma mingisuguse riskita, aga tegelikult peaksid sa iga investeeringu puhul olema teadlik sellega kaasnevatest riskidest. See kehtib kõikide varaklasside puhul, kuid igaühel neist on erinev riskimäär.

Siiski ei ole see võimatu – paljud teenivad järjepidevalt 10% või rohkemgi aastas, kuna nad on teadlikud kaasnevatest riskidest ja maandavaid neid sobivalt, vastavalt nende sihttootlusele. Ja see ei ole jällegi reserveeritud traditsioonilisele pangandusele. Investeerimispangad on seda teinud juba sajandeid – kui isegi tänapäeval Wall Streetil või Canary Wharf’i kauplemispõrandatel ringi vaadata, on näha, et ka finantsvarade kauplejad maandavad riske isegi väga kõrge riski ja kõrge tootlusega strateegiate puhul.

Siin on kolm viisi, kuidas sa saad lihtsalt ja otsekohe hakata oma riske maandama:

1. Hajuta neid

On ütlematagi selge, et hajutamine on investeerimise kuldreegel. Paljud edukad investorid on aga tuntud selle poolest, et nad ütlevad, et sama oluline on keskenduda ühele varaklassile. See tähendab, et sa ei pea tingimata investeerima igasse olemasolevasse varaklassi, aga sa võiksid valida mõne ja saada neis valdkondades eksperdiks. Isegi ühe varaklassi puhul on piisavalt võimalusi riskide hajutamiseks. Näiteks erinevad aktsiad ja võlakirjad, kui sa investeerid väärtpaberitesse või erinevate krediidiskooridega, kestusega või päritoluriigiga laenud, kui tegeled P2P-ga.

Need on top 7 varaklassi üle maailma:

  • Raha ekvivalendid
  • Aktsiad
  • Võlakirjad
  • Kinnisvara
  • Kuld
  • Väärismetallid ja maavarad
  • Alternatiivsed investeeringud

Kas sa panid selle juures midagi tähele? P2P pole isegi nimekirjas, suuresti seetõttu, et üksikinvestoritel on olnud ligipääs laiemale tarbimislaenude turule ainult alles viimase kümne aasta jooksul. Siiski arvestades viimase kümnendi aastast-aastasse kasvu, on väga suur tõenäosus, et see saavutab tulevikus ühe kõrgematest kohtadest.

Igatahes me tahame öelda, et on suur tõenäosus, et kas sa ise või mõni su tuttav on teeninud järjepidevalt suurepärast netotootlust ilma, et oleks kokkupuudet kõigi 7 eespool mainitud peamise varaklassiga.

Nagu Benjamin Franklin on öelnud:

„Investeerimine teadmistesse teenib alati parimat intressi”

Nii nagu Benjamin, peaksid ka sina mõnda varaklassi põhjalikult tundma õppima, hajutama riske nende siseselt, jälgima progressi ja kohandama oma strateegiaid vastavalt.

2. Kontrolli oma maksimumriski

See on seotud eelmise teemaga. Esmajoones vaata üle oma netosumma (ei, sul ei pea olema kümneid tuhandeid, et see jutt sinule kehtiks) ja kui palju sa plaanid investeerida alguses ja kui palju edaspidi iga kuu. Seejärel küsi endalt, kui suurt riski oled sa valmis võtma ja kui väga sa vajad seda raha, mida sa plaanid investeerida? Kui valitud summa mahub ilusti kuueelarve sisse ja sa tead, et sul pole seda raha iga kuu vaja kindlate kulude jaoks ja arvete maksmiseks, siis oled sa juba õigel teel. Kui sa aga otsid kiiret kasumit (nagu näiteks päevakauplemine), et maksta kuu lõpus arveid, siis peaksid sa sammukese tagasi astuma ja oma kuueelarve üle vaatama.

Niipea, kui sa oled kindel summas, mida sa tahad investeerida, otsusta, kui suurt riski sa tahad võtta erinevate varaklassidega – ettevõtetega, kui sa ostad aktsiaid; platvormide ja krediidiskooridega, kui sa investeerid ühisrahastusse; erinevate piirkondadega, kui tegu on kinnisvaraga jne. See aitab sul riske maandada, jaotades kogu investeerimisportfelli protsentuaalselt erinevate võimaluste vahel, nii et kui juhtub mõni makromajanduslik sündmus, siis võid sa kindel olla, et sa oled midagi teinud selleks, et vähendada selle mõju sinu investeeringutele.

Kuulus USA investor ja ettevõtja Robert Arnott on öelnud:

„Mis on investeerimises mugav, on harva tulutoov.”

See ei tähenda aga seda, et investeerimine ei saa olla lihtne, vaid rõhutab hoopis, et sa peaksid oma mugavustsoonist välja astuma, et saada võimalikult palju tulu. Oma strateegia juurde jäämine, selle asemel, et esimeste volatiilsuste juures kohe loobuda, on kriitilise tähtsusega.

3. Raha ja raha ekvivalendid

Sellest piisab, kui öelda, et see, kes hoiab oma raha pangas, ei teeni aastas 10% intressi. Tegelikult võid sa juba õnnelik olla, teenides 0,01%, sõltuvalt sellest, kus sa elad. Kuigi on oluline omada ligipääsu n-ö kiirele rahale, vaata üle oma reaalsed vajadused, et see ei hakkaks pikemaaegseid kasumeid sööma (arvestades sisse liitintresse). Kuidas seda üle vaadata? Esiteks heida pilk oma hädaabifondile ja hinda, kui realistlik see summa on. Kui sa hoiad varuks oma kahe aasta palka, siis peaksid mõtlema, kas sa tõepoolest vajad nn mustade päevade jaoks nii palju. Põhjalikumalt räägime sellest siin.

Veel üks nõuanne

Sa peaksid arvestama ka maksude ja inflatsiooni mõjuga kogu netotootlusele, kuna see varieerub oluliselt erinevate varaklasside, riikide, hetke finantsseisundi ja muu vahel. Kui selles küsimuses kahtled, peaksid alati konsulteerima diplomeeritud maksu- või finantsnõustajaga.

Kokkuvõtvalt öeldes: maanda oma riske kohusetundlikult ja sul on täiesti reaalne võimalus teenida järjepidevalt 10% või suuremat intressi aastas.