Kulude vähendamine või sissetuleku kasvatamine – kumb on parem?

Finantsnipid

Kui tahad, et Sul oleks taskus rohkem raha, on kaks võimalust – vähem kulutada või rohkem teenida. Kuigi enamik rahaasjade korraldamisega seotud nõuannetest on suunatud kulude vähendamisele, siis paljude ekspertide sõnul on see lühinägelik. Rohkem teenides on võimalused finantstulevikku oma soovi järgi kujundada suuremad.

Kui tahad, et Su rahaline olukord muutuks, pead ka ise midagi muutma.
Kui tahad, et Su rahaline olukord muutuks, pead ka ise midagi muutma.

Kiire lahendus: kulude vähendamine

Kui mõtled, mida saaksid oma rahalise olukorra parandamiseks kohe ette võtta, kargab esimesena kindlasti pähe harjumuste muutmine nii, et raha kuluks vähem. Tõenäoliselt leiad vaevata mõned asjad, millele kulutama ei peaks, olgu tegemist kasutute liitumislepingute, väljas söömise või liigse riiete kokkuostmisega. Ja kulude vähendamine on tõepoolest suurepärane viis kiiresti raha leida, ent ühel hetkel tuleb piir ette.

Näiteks, kui teenid 1000 eurot kuus ja vähendad kulusid 25% (mis on VÄGA palju), saad iga kuu säästa vaid 250 eurot. Ülejäänud lisaraha peab tulema kusagilt mujalt. Seega on kulude vähendamise potentsiaal suhteliselt piiratud.

Selle asemel tasuks mõelda, kuidas oma sissetulekuid suurendada.

Pikaajalisem mõju: suurem sissetulek

Rohkem teenida ei ole lihtne, ent sellele mõtlemine võib aja jooksul Sinu finantsolukorda oluliselt parandada. Lisaraha teenimiseks on mitmeid mooduseid, mõni neist väga lihtne, teine energia- ja ajakulukam. Sellegipoolest on neist kõigist kahtlemata kasu aastate jooksul oma raha eksponentsiaalseks kasvatamiseks.

Siin on mõned võimalused rohkem teenida:

Karjäärimuutus

Hoia end uutele võimalustele avatuna.
Hoia end uutele võimalustele avatuna.

Kas teed väikse palgaga tööd? Mõtle karjäärimuutusele. Ja ei, see ei pea sugugi olema suur asi. Tänapäeval on see tavalisem kui varem. Enne uue suuna valimist uuri aga, kas seal ka teenib rohkem.

Küsi palka juurde või leia uus tööandja

Ehk on Sul töö, mis Sulle meeldib, kuid tunned, et tööandja ei väärtusta Sind. Kui nii, siis on aeg pidada palgaläbirääkimisi või leida töö samas valdkonnas suurema palgaga.

Palgakõneluste tarbeks pane ritta argumendid, miks palgatõusu väärid. Kasuks tuleb ka, kui oled järele uurinud, kas võiksid mõnes teises ettevõttes rohkem teenida. See tugevdab Sinu argumente tööandja ees veelgi. Kui ta pole nõus, on aeg astuma hakata ja leida inimesed, kes Sind hindavad ja ka sellele vastavat sissetulekut pakuvad.

Aeg kolida

Võib-olla töötad õiges valdkonnas, aga vales kohas. Mõnedes linnades on tööturg karm ja elamiskulud kõrged. Kui tunned, et Sinu elukohas ei väärtustata Su oskuseid või Sa ei leia head töökohta, koli kuhugi mujale. Kui oled eriti seiklushimuline, võib-olla isegi teise riiki.

Vaatame näiteks Soomet. Seal on mediaanpalk leibkonnas 21 150 eurot, naaberriigis Rootsis aga lausa kaks korda rohkem ehk 43 402 eurot.

Omanda uus amet või oskus

Omanda uus amet või oskus
Omanda uus amet või oskus

Naudid puutööd? Võib-olla tunned, et oleksid hea ärimees, kuid Sul pole selles valdkonnas haridust. Uue ameti või kraadi omandamine on üks kindlamaid mooduseid sissetulekute kasvatamiseks. Samuti võivad uued oskused aidata Sul juba olemasoleval töökohal rohkem teenida või muul moel sissetulekut tõsta. See on küll väga ajakulukas viis lisaraha teenimiseks, kuid omab suurt potentsiaali kogu eluks.

Investeeri

Pole saladus, et maailma rikkaimad inimesed teenivad raha pigem investeeringutest kui päevatöölt. Investeerimine on mugav viis sissetulekut kasvatada ilma, et peaks selleks suurt midagi tegema. Eriti kehtib see liitintressi puhul, mille abil kasvab Su investeeringute väärtus aja jooksul eksponentsiaalselt. Investeerimisvõimalusi on mitmeid, alustades aktsiatest ja kinnisvarast, lõpetades ühisrahastuslaenude, krüptorahade ja kõige muuga.

Alusta kõrvaläriga

Võid lisaraha teenimiseks alustada ka uut ettevõtmist oskustega, mis Sul juba olemas on. Ka siis, kui uus ettevõtmine algab aeglaselt ega teeni kohe palju raha, on selle potentsiaal Sinu sissetuleku suurendamisel siiski väga suur ja seega palju tõhusam kui kulude vähendamine.

Sisu loomine on näiteks suurepärane viis oma sissetuleku suurendamiseks aja jooksul. Oletame, et oled näiteks ehitustööstuses kõva käsi. Teise töö asemel võiksid alustada sisuloomist oma valdkonnas. Sedasi on võimalik teenida raha millegagi, mida juba hästi oskad ja tead. Algul müüd ehk vaid mõned artiklid kuus ning teenid 100 eurot, kasvades aga on teenimisvõimalused piiramatud.

Pluss või miinus – kumba eelistad?

Mõtle oma elule. Kas raiskad liiga palju? Kas võiksid mõnele asjale vähem kulutada? Või oled rahul sellega, kuidas oma raha kasutad ning elad juba niigi vaikset ja lihtsat elu? Oleks Sul aega pühendada end lisasissetuleku teenimisele või tunned, et Sul on juba niigi palju teha?

Just neile küsimustele peaksid vastama, kui kaalud kulude vähendamist või sissetuleku kasvatamist. Lõppkokkuvõttes on need mõlemad rikkuse kasvatamiseks head variandid, kuid vaid Sina võid otsustada, kumb Sulle paremini sobib.

Sellegipoolest eeldab elukvaliteedi parandamine nii, et rikkus jätkuvalt kasvaks pigem rohkem teenimist kui vähem kulutamist. Kui rakendad ka vaid mõnda ülalmainitud nipist, näed, kuidas aja jooksul Su sissetulek kasvab ja see võib tagada Sulle turvalisema finantstuleviku.