Laenuturg tõuseb, kurjategijad rihivad sõidujagamisautosid ja muud P2P uudised

Finantsnipid

Uus ülevaade ühisrahastuse laenuturust näitab, et selle väärtus võib olla 2024. aastaks 44 miljardit dollarit.  Laenuandjad ja -võtjad eelistavad ühisrahastust, kuna kulud on traditsioonilise laenamisega võrreldes väiksemad:

ühisrahastuse laenuturust

“Selliste platvormide kulud on oluliselt väiksemad, kuna puuduvad näiteks töötajate palgakulud ning töökohaga seotud halduskulud, seetõttu kasvab turg jõudsalt. Ka tehnoloogia areneb ning väiksemad tehingukulud edendavad ühisrahastusturgu veelgi. Üha kasvav tudengkond eelistab väiksema intressiga laene ning tõenäoliselt tõstab see kogu ühisrahastusturu väärtust 2024. aastaks. Tõusmas on ka teadlikkus selle kohta, kuidas võlgadest tuleks võimalikult kiiresti vabaneda, seega on paranenud ühisrahastuse maine.”

Ühisrahastus muutub populaarsemaks nii investorite kui laenuvõtjate seas. Ühisrahastuslaenud on saanud soovituslikuks osaks investeerimisportfellist ning laenuvõtjate jaoks on laenutingimused ja taotlusprotsess ühisrahastuses soodsamad.


P2P Bitcoini maksete turul teeb ilma Aafrika. Paxfuli, Bitconidega kauplemise P2P platvormi tehingute maht 2019. aastal oli 1,6 miljardit dollarit ja sellest 45% moodustas Aafrika. See teeb Aafrika mandri kasvuks valdkonnas 57%.

Paxfuli kaasasutaja ja tegevjuht Artur Schabacki sõnul võib Aafrika turg tulevikus veelgi kasvada:

Aafrika

“Oleme Aafrika suhtes väga-väga lootusrikkad,” ütles Artur Schaback, Paxfuli kaasasutaja ja tegevjuht. “Arenenud riikides muretsetakse krüptoraha spekulatsioonide pärast, samal ajal kasutab Aafrika Bitcoini ja sellega seonduvaid võimalusi edukalt pangatute kasuks.”

Aafrikas kasutatakse krüptoraha võrreldes muu maailmaga väga palju. Umbes 10,7% lõuna-aafriklastest, 7,8% nigeerlastest ning 7,3% Ghana elanikest kasutab krüptoraha. Kõik need numbrid on kõrgemad kui maailma keskmine 5,5%.


MoneyGrami kasutajad saavad juba praegu mobiilirakenduse kaudu teostada P2P makseid ning nüüd on neil võimalus raha saata ka telefoninumbrile. MoneyGrami FastSend toimib tekstisõnumiga.

Saatja peab lihtsalt sisse trükkima saaja nime ja telefoninumbri ning viimane saab seepeale tekstisõnumi selle kohta, et keegi tahab talle raha kanda. Teenus maksab kuni 10 000 $ kannete puhul ainult 1,99 $.

See on vaid üks näide teenustest, millega MoneyGram viimasel ajal oma kliente üllatanud on:

MoneyGram

“Meie hetke-eesmärk on investeerida just digiärisse ning lisada oma ülemaailmselt tuntud brändile ka eduka finantstehnoloogia idufirma mainet,” ütles Kamila Chytil, MoneyGrami operatsioonide peadirektor ja ettevõtte digialgatuste juht. Ta lisas: “Meie digiäri kasvab kiiresti ning oleme teel piirideüleseks P2P maksete turuliidriks. FastSendi üle, mis meie kasvu kindlasti veelgi kiirendab, on meil tõesti väga hea meel.”

Kuulduste kohaselt pidi MoneyGram FastSendi teenuse vahendamiseks algselt kasutama plokiahelaettevõttet Ripple’it, kuid selle asemel teevad nad koostööd Visa Direct Original Credit Transactioniga.


Turule on tekkinud uus plokiahelapõhine P2P failide salvestamise platvorm. Sia Skynet on võrguoperaator (CDN) ja veebimajutusplatvorm, mille kaudu kasutajad saavad faile ja rakendusi jagada nii, et need on aktiivsed ka siis, kui kasutaja ise ei ole veebis.

Skynet muudab seda, kuidas andmeid ja infot pilves hoitakse:

Skynet cloud

“Skynet on andmetele ja rakendustele püsivaks koduks. See on sõltumatu hoiukoht, kus failide esialgne üleslaadija kaotab tähtsuse. Nagu Bitcoin toimib ka Skynet kauplemiskohtade ja ergutusstruktuuride, mitte pilveserverite ja inimeste kaudu.”

Ühe tsentraliseeritud serveri asukohaga muudab Sia kogu pilveteenuse olemust. See toob kontrolli andmete ja nende hoiustamise üle taas kasutajate endi kätte ning võtab ära suurtelt korporatsioonidelt nagu Dropbox, Microsoft ja Google.


Sõidugajamisteenused on muutunud küll järjest populaarsemaks, kuid sellega seonduvad ka omad mured. Kurjategijad kasutavad sõidujagamisrakendusi vargusteks. Asja teeb nende jaoks lihtsamaks see, et kasutuslihtsuse tõttu hoitakse autode võtmeid, kui neid parajasti ei kasutata, sõidukites.

Turvasüsteeme tuleb seega ilmselt muuta:

Car security system

“Vargad pääsevad turvalisusmeetmetest mööda ning varastavad autosid,” ütles Ben Wiseman Washingtoni peaprokuratuuri tarbijakaitse osakonnast. “Hoiatame kliente, eriti neid, kes oma autosid välja laenavad, et sellised asjad juhtuvad ning nad peaksid Getaroundi ja muude sõidujagamisteenuste kasutamisel ettevaatlikud olema,” ütles Wiseman.

Statistika näitab, et probleem on kasvav. Alates 1. oktoobrist on nelja kuu jooksul teatatud 90 kuriteost, mis on seotud sõidujagamisteenustega, nagu Getaround ja Turo. Autod on langenud nii vandaalitsemiste, ärandamiste kui ka avariide ohvriks.

* Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.