Sisulooja roll finantskriisis. Leonardo Pinna lugu

Finantsnipid

Tekst on algselt kirjutatud itaalia keeles ja tõlgitud inglise keelde. Kõik tõlked põhinevad inglise keelde tõlgitud dokumendil. Kuigi oleme andnud endast parima võimalikult täpse tõlke loomiseks, võib see keeleliste ja kultuuriliste eripärade tõttu originaalist veidi erineda.

Leonardo Pinna on sisulooja isiklike rahaasjade alal ning teab, et tema videod on inimestele finants- ja investeerimisotsuste tegemisel abiks. Kriisi ajal mõistis ta sisuloojate rolli veelgi suuremat tähtsust, just personaalse finantsi teemadel kõnelevate autorite puhul.

Leonardo ei kartnud seda vastutust. Ta jagas oma isiklikke investeerimiskogemusi, nii häid kui halbu, aidates nii oma jälgijail tormistest aegadest läbi purjetada. Siin on tema kogemus 2020. aasta finantskriisiga ehk lugu sellest, kuidas mõjutas see Leonardo investeerimisportfelli ning sisuloomet.

2020. aasta finantstorm on katsumus kõigile investoritele.
2020. aasta finantstorm on katsumus kõigile investoritele.

Tere, lubage ma tutvustan end

Minu nimi on Leonardo Pinna, olen 26-aastane itaallane. Alustasin oma YouTube’i kanaliga 2019. aastal ja nüüdseks on sellel juba üle 20 000 jälgija! Videokanalil räägin kõigest seoses isiklike rahaasjadega, alustades säästudest ja lõpetades investeerimisega aktsiaturul ning ühisrahastuslaenudes (P2P).

Leonardo Pinna on teadlik ja entusiastlik personaalfinantsi-, investeerimis- ja ärialase sisu looja.
Leonardo Pinna on teadlik ja entusiastlik personaalfinantsi-, investeerimis- ja ärialase sisu looja.

Investeerin aktsiaturul ja ühisrahastuses ning kogesin omal nahal 2020. aasta märtsis puhkenud pandeemia põhjustatud raskusi. Sisuloojana aga tunnen vastutust investorite ees, kes mind jälgivad ning kellele läheb korda see, millest ma räägin ja tean, et see, mis mina ütlen, mõjutab tihti nende otsuseid.

Enne kui jätkame, tahaksin rõhutada, et ma ei ole finantsnõustaja ega saa anda ametlikku investeerimisnõu. Räägin vaid oma kogemustest erinevate investeeringutega.

Ühel hetkel sündis ka idee kirjutada artikkel Bondorale, sest tean, et 2020. aasta sündmused mõjutasid meid kõiki. Käesolevas artiklis vahendan oma kogemust ning räägin, kuidas mõjutas pandeemia minu investeerimisstrateegiat nii investori kui sisuloojana.

Investorite 2020. aasta kaotused

Esiteks, kuna investeerin ka ühisrahastuses, kaotasin mõnede reguleerimata platvormide tõttu, mis koroonakriisile vastu ei pidanud, üsna palju raha. See pani mind mõistma, kui tähtis on investorina mõista ühisrahastusplatvormi ärimudelit ning osata hinnata selle majanduslikku jätkusuutlikkust. Bondora tegutsemisvalmidus seoses pandeemiaga üllatas mind väga meeldivalt. Nad oli tegelikult juba varem valmis mõelnud plaani, kuidas hädaolukorraga toime tulla ning minu jaoks, kes ma olin Bondora kaudu juba mõned aastad investeerinud, tõstis see ettevõtte usaldusväärsust veelgi ja just see võiks olla omadus, mida investeeringute puhul hinnata.

Bondora on edukalt läbinud mitu finantskriisi ning ka praeguseks olid nad valmis.
Bondora on edukalt läbinud mitu finantskriisi ning ka praeguseks olid nad valmis.

Sisuloojana pani pandeemia mind mõtlema sellele, mida oma jälgijatele öelda ning olen püüdnud rõhutada seda, kui raske on leida tõsiseltvõetavaid ja pädevaid ühisrahastusplatvorme, mis suudavad pakkuda arvestatavat tootlust. Lõpuks otsustasin jagada rohkem analüütilist sisu. Oodatava tootluse analüüside ja invesoritele kättesaadavate dokumentideabil sain anda võimalikult objektiivse hinnangu ning võrrelda erinevaid investeerimisplatvorme.

Bondora tootlus oli parim

Euroopa P2P turul analüüsidest (mille leiad minu videotest) selgelt näha, et neil keerulistel aegadel oli Bondora riski-tootluse suhe minu jaoks parim. See oliseda enam märkimisväärne, et kui mõned platvormid pakkusid makseaja edasilükkamist või vähendasid investeeringute tootlust, töötas Bondora Go & Grow täistuuridel ning teenis endiselt kuni 6,75%* tootlust, isegi kõige raskematel kuudel.

Sisuloojate vastutus

Rääkides minu rollist sisuloojana, on see olukord mulle näidanud, kui oluline on rääkida investeerimisest, eriti riskihaldusest, investeeringute tähtajast ning riski-tootluse suhtest. Iseäranis kuna inimesed, kes mind jälgivad, ei toeta lihtsalt minu tegevust, vaid kuulavad ja saavad abi sellest, millest ma oma kanalil räägin. Seega on minu vastutus nende ees väga suur.

Lisaks on mitmed investorid minuga ühendust võtnud ning küsinud arvamust selle kohta, milline on parim investeering, millised omadused on investeeringu puhul kõige olulisemad, mida peaks tegema raha tagasi saamiseks, jne. Need olid pandeemia ajal põhilised hirmud ja küsimused.

Seega keskendusin kriisi ajal sellele, kui oluline on teha teadlikke otsuseid. Teisisõnu, tunda oma investeeringut, mitte alahinnata kahekohalisi tootlusnumbreid pakkuvate platvormidega seotud riske, ning hajutada riske läbi erinevate varaklasside lisamise portfelli.

Terve mõistus on alati kõige tähtsam

Püüdsin rõhutada seda, kuidas investor peaks oma töö ja vaevaga teenitud raha investeerimisel alati usaldama tervet mõistust. Püüdsin oma kogemuse ja arvamuste osas olla nii läbipaistev kui võimalik.

Mida suuremaks minu YouTube’i kanal kasvab, seda suurem on minu vastutus selle ees, millest oma kanalil räägin, sest mõjutan aina rohkemaid inimesi. Sellegipoolest usun ma, et iga investor peaks tegema taustauuringud oma investeeringute osas ise ning ise ka nende kasumlikkuse üle otsustama.

Kuigi olen alati aus ning investeerin aktiivselt Bondoras juba terve aasta, peegeldab antud artikkel vaid minu isiklikku nägemust investeerimise ja sisuloomise kohta. Bondora kutsus mind külalispostitust kirjutama ning olen selle võimaluse eest väga tänulik! Artikkel ei ole sponsoreeritud. Lõpetuseks ütlen, et ma ei ole finantsnõustaja, seega käesolevas artiklis jagatud info on vaid meelelahutus ega saa olla personaalne finantsnõuanne.

Kui tahad Leonardo personaalfinantsi kogemuste ja investeeringute analüüsi kohta rohkem lugeda, külasta tema YouTube’i kanalit siin.

Postituses kõlavad ideed ja arvamused on blogija enda mõtted ega pruugi väljendada Bondora tõekspidamisi või seisukohti.