Libra hoopis väärtpaber, anonüümvääringud said novembris ehmatuse osaliseks

Finantsnipid

Tundub, et krüptorahade lubatud anonüümsus ei olegi nii kindel. Üks krüptorahade uurija suutis tuvastada 96% Mimblewimble’i privaatsuseeskirja järgi tehtud tehingutest.

Uurija ise ütleb aga, et selline ebakoht on uute tehnoloogiate puhul tavaline.

Crypto bug

“Bitcoin on 11-aastane, kuid kogu krüptoraha mõiste alles lapsekingades. Alles natuke aega tagasi maadlesid viirustega ka Zcash ja Monero. See on täitsa normaalne – enamik huvitavatest tehnoloogiatest on alles algstaadiumis.

Aga just nii teadus arenebki: esitletakse uusi teooriaid, need lükatakse ümber – lõpuks jääb püsima see, mis ajaproovile vastu peab.

Krüptoraha tööstus on viimase kümnendi jooksul mitmes mõttes arenenud, kuid enne, kui seda saab pidada turvaliseks turuks, on veel pikk tee käia. Kahjuks ei kulge uuendused lineaarselt ning on seetõttu raskesti ennustatavad. Ent seni, kuni plokiahela lahenduste arendamiseks on olemas allikad, on ka lootust, et krüptoraha muudab maailma.


Traditsiooniline finantsturg hakkab krüptorahasid kui väärtuslikke varasid tasapisi omaks võtma. Novembris tehti selles suunas järgmine samm – Yahoo Finance, üks USA suurimaid uudistelehekülgi, teatas koostööst CoinMarketCapi, krüptoraha-andmete valdkonna suurima ettevõtjaga. Yahoo Finance võimaldab nüüd muuhulgas oma kasutajatel jälgida 118 krüptoraha ning 200 digivääringu vahetuse andmeid. Osana koostööst pakub CoinMarketCap Yahoo Finance’ile ka hariduslikke materjale krüptorahade kohta.

Yahoo seisukoht:

“Koostöös CoinMarketCapi, ehk usaldusväärse krüptoraha andmete pakkujaga, saame tulla vastu oma kasutajate nõudmistele ning jagada nendega kiiret ja usaldusväärset krüptoinfot.”

Yahoo finance

Yahoo Finance plaanib digivarad oma leheküljega täielikult siduda ning on selles suunas ka varem samme teinud. Alates 2018. aastast saavad Yahoo kasutajad osta platvormilt Bitcoine, Ethereume ja Litecoine.


Krüptoraha investoreid üllatab Hiina mõju nende turule. Kui alles äsja lubas Hiina valitsus plokiahela võimalusi lähemalt uurida, teatati novembris siiski hoopis plaanist võtta kasutusele meetmed võitlemaks pettustega krüptorahadega kauplemisel ja ICO-del. See uudis viis Bitcoini hinna madalamale kui 7000 dollarit.

Analüütik Brian Kelly ütles CNBC-le, et Hiina seisukoht krüptorahade osas on mõjunud investorite enesekindlusele negatiivselt:

China cryptocurrency

“Kursispekulandid hakkasid kohe müüma … Ja siin me nüüd oleme – 16% madalamal võrredes möödunud nädalaga,” ütles Kelly CNBC Power Lunchi ajal. Kõrgete kuludega kaevandajad on seetõttu tagasi kasumiläve punktis või lausa alla andmas. See on Bitcoini hinda veelgi alla tõmmanud, väidab Kelly.

Huvitaval kombel ei kavatsenud Hiina valitsus keelata krüptorahade kaevandamist, mis on nende jaoks üks väike võit ja annab kindlust, et äri jääb veel püsima.


Kui Facebook kavatseb endiselt oma krüptoraha Libraga turule tulla, peab ta seda tegema arvestades, et Libra liigitub väärtpaberiks. USA Kongress kehtestas hiljuti seaduse “Kontrollitud stabiilsusrahade ja väärtpaberite seadus 2019”, mis liigitab mitmed krüptoraha vääringud väärtpaberiteks, vastavalt sellele, kuidas nad turul käituvad.

Kongresmen Sylvia Garcia rõhutas vajadust tuua valdkonda suuremat selgust ning kaitsta investoreid ja teisi osanikke:

US Congress

“Digivääringute kohta kehtiva regulatsiooni selgitamine kaitseb tarbijaid ja kindlustab korraliku riikliku järelevalve,” ütles Garcia. Goodeni sõnul on seadus vajalik ka tarbijatele nende digivarade olemuse mõistmiseks, mida nad ostavad.

“Kontrollitud stabiilsusrahade puhul müüvad usaldusvääred kaubamärgid digivarasid tarbijatele kui turvalisi ja stabiilseid,” ütles Gooden. “Igapäevased investorid peavad teadma, et nad võivad oma finantsvarade taga olevaid väljastajaid usaldada. See seadus pakub neile turvatunnet, mida nad väärivad, ning sätestab väärtpaberitele kehtivad reeglid ka digivaradele.”

Facebook vaidleb aga vastu ja väidab, et Libra ei ole nagu väärtpaber ning selle eesmärk on võimaldada digimakseid. Sellegipoolest meenutab vääring tõesti stabiilsusraha, kuna seda toetab hulk fiat-valuutasid, mille eesmärk on hoida vääringu hind stabiilne.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.