Liitu #UMMM revolutsiooniga, kasutades Go & Grow kasvukontot – #UseMoneyMakeMoney (e. k. KasutaRahaTeeRaha) ülevaade

Finantsnipid

Üleskutse kõikidele fitnessifanaatikutele, moegurmaanidele, maailmaränduritele, ambitsioonikatele tudengitele ja lapsevanematele.

Juba aastakümneid on investeerimismaailm olnud enamiku inimeste jaoks tabu või müsteerium. Kui Sa avastad, et iga kord, kui kuuled sõna “investeerimine”, oskad selle peale öelda vaid “Ummm”, siis tea, et Sa pole ainuke. Tegelikult ei hakka me selles artiklis üldse investeerimisest rääkima.

Lihtsalt öeldes tähendab investeerimine seda, et kasutad oma raha selleks, et teenida veel rohkem raha. Nii lihtne see ongi. Sa võid jätkuvalt öelda “Ummm”, kui Sa kuuled seda sõna, aga nüüdsest peale seostad seda meie meeldejääva akronüümiga UseMoneyMakeMoney (UMMM).

UMMM

Teeme nüüd kohe selgeks, et selles artiklis ei esita me mingeid graafikuid, tehnilisi analüüse ega seksikat statistikat. Sa ei leia siit kaalukaid argumente, mis soovitavad kaustada Monte Carlo analüüsi või ehitada pühamut Jesse Livermore’ile. Kui aga sellest artiklist just seda ootad, siis peaksid lugemise pooleli jätma ja saatma selle edasi mõnele sõbrale, kes Sulle tegelikult kunagi pole meeldinud.

Sellegipoolest on artikli eesmärk jagada põhitõdesid sellest, kuidas panna oma raha tootma uut raha ja seda peamiselt Go & Grow teenuse abil. Pärast seda on Sul olemas n-ö ehituskivid, mis aitavad mõista, kuidas SINA saad head raha teenida, ilma et peaksid oma päevatööst loobuma.

Enne, kui me jutuga edasi läheme, võta teadmiseks, et see artikkel ei räägi kiiresti rikkaks saamise strateegiast. Sa saad aja jooksul teenida arvestatavat kasumit, aga Sinust ei saa järgmise Eurovisiooni ajaks Bill Gatesi. Kui valid UMMMi, peaksid enne suuremate otsuste tegemist olema teadlik nii kaasnevatest riskidest kui ka eelistest. Hea uudis on see, et Sa ei pea nende riskide mõistmiseks ja kasu saamiseks olema finantsguru – hoopis vastupidi.

Ja palju õnne – kui Sa oled jõudnud juba nii kaugele, et loed artiklit UMMMist, mis räägib, kuidas raha enda kasuks tööle panna, siis oled juba kaks sammu eespool neist 90% inimestest, kes sukelduvad pea ees aktsiaturule ja kaotavad oma raha ning seejärel hoiatavad igaühte investeerimise eest (oih, seega ka UMMMi eest).

money-pig

Miks peaks UMMM Sulle korda minema?

Kui Sa küsid endalt, et mis selle kõige mõte on, siis kohe kuuled. Kas oma raha pealt intressi teenimine muudab üldse midagi? Kas oleks parem hoida oma raha kodus madratsi all?

Lihtsalt öeldes on liitintressil vaieldamatult suur mõju sellele, kui jõukaks Sa tulevikus saad. Liitintress tähendab seda, et Sa teenid intressi juba varem teenitud intressi pealt. Isegi siis, kui Sa magad. Vaatame lähemalt ühte näidet.

Kui Sa teenid 1000 € pealt 6,75% aastas:

  1. Esimese aasta lõpuks on Sul kokku 1067,50 €.
  2. Seega on Sul olemas algne sissemaksusumma 1000 € ning lisaks sellele 67,50 € intressi. Järgmisel aastal teenid Sa 6,75%-suurust intressi juba 1067,50 € pealt, mitte enam algselt 1000 €-lt summalt.
  3. Teise aasta lõpuks on Sul kokku 1139,56 €.

Teisel aastal teenisid intressi 72,06 €, võrdluseks esimesel aasta teenitud intress oli Sul 67,50 €. Ja nii edasi.

Aja jooksul annab see Sulle suure tõenäosusega võimaluse suurendada oma esialgset rahasummat. Ja parim osa on see, et Sa ei pea selleks mitte midagi tegema. Hurraa!

Erinevad UMMMi võimalused

Ühed kõige levinumad UMMMi võimalused on aktsiad ja osakud, kinnisvara ja laenupõhine ühisrahastus (P2P). Allpool on kirjas põhilised definitsioonid, mis aitavad Sul neist lihtsasti aru saada. Kui Sa tahad pikemaid, täpsemaid ja igavamaid selgitusi, siis peaksid Sa minema Investopedia lehele.

Investeerimine

Kasuta oma raha, et teenida veel rohkem raha (UMMM).

Aktsiad ja osakud

Selle artikli puhul on need üsna üks ja seesama asi (majandusteadlased vaikselt nutavad). Aktsia on lihtsalt öeldes väike osa ettevõttest, mida saad vahendaja kaudu osta ja müüa. Kui ettevõttel läheb järjepidevalt hästi, siis võib aktsia hind tõusta.

Kui aga nende tegevjuht vahistati järeletehtud jalgpallisärkide müümise eest ning firma kaotas aastaga miljard eurot, siis suure tõenäosusega aktsia hind langeb. Samamoodi, nagu muutub aktsia hind, muutub ka Sinu investeeritud raha summa (Sinu omakapital) ning teenid vastavalt sellele kasumit või jääd kahjumisse.

gamble-dice

Aga nüüd küsid, et miks peaks üks ettevõte tahtma, et inimesed ostaksid sellest osasid? Ettevõte võib aktsiaturul üleval olla selleks, et millegi jaoks raha koguda, nt pangandusloa ostmiseks, päikesejõul töötava uue büroohoone ehitamiseks Dubais või 300 uue tööstuseksperdi palkamiseks.

Õnneks ei pea Sa töötama Wall Streetil, Canary Wharfis ega mujal sarnases kohas, et aktsiatesse investeerida. Tänapäeval on suur hulk ettevõtteid ja vahendajaid, kes pakuvad aktsiate ostmiseks ja müümiseks lihtsat, mõne hiireklõpsuga tehtavat teenust. Pea meeles, et see on endiselt palju keerukam viis investeerimiseks ja kui soovid selle võimaluse valida, peaksid küsima nõu spetsialistidelt.

Kinnisvara

UMMMi üks klassikaline ja populaarne võimalus jõukuse kasvatamiseks on kinnisvara. Tavaliselt on kinnisvarasse investeerimiseks vaja palju suuremat algkapitali. Seda seetõttu, et pangad nõuavad kinnisvara ostmisel tavaliselt 25%-list sissemakset (mida Sa kaustad oma UMMMi eesmärkideks) selleks, et anda Sulle laenu ülejäänud osa väärtuses. Kui Sa kuulud nende õnnelike hulka, kellel on see algkapital olemas, on Sul kaks võimalust:

  1. Flipi – osta kinnisvara, mis vajab renoveerimist ning seejärel panusta veidi aega remontimise ja parandustööde peale – kui Sa teed seda õigesti, siis peaks kinnisvara väärtus tõusma ja saad selle korraliku kasumiga maha müüa.
  2. Osta ja hoia alles – osta kinnisvara, millelt saad küsida korralikku renditulu ja tekita sel viisil endale igakuine rahavoog. Sa pead alati olema kindel, et üüritulu kataks ära Su kinnisvara laenumakse vähemalt 1,25-kordselt. Kui Su kinnisvara laenumakse on 1 000 € kuus, siis üüritulu peaks olema vähemalt 1 250 € – see aitab Sul panna raha kõrvale remonttöödeks ja ootamatusteks.

buy-property

On olemas sadu võimalusi kinnisvarasse investeerimiseks, aga kaks eespool mainitud võimalust on kõige tavalisemad.

Ühisrahastus (P2P)

Laenupõhine ühisrahastus (P2P) on finantsmaailmas suhteliselt uus varaklass, mis on hakanud tegema edusamme viimase kümnendi jooksul. Viimase viie aasta jooksul on tulnud plahvatuslikult juurde laenupõhise ühisrahastuse platvorme, mis pakuvad erinevaid võimalusi raha kasvatamiseks ning erinevaid intressimäärasid, ärimudeleid ja varasid, millesse investeerida.

Olles alternatiivses finantsmaailmas alles lapsekingades, on laenupõhine ühisrahastus sillutanud endale teed õiglasele ja konkurentsivõimelisele turule, mis esitab väljakutseid traditsioonilisele monopolile, mida hoiavad enda käes suured pangaketid.

Pangandusmaastik on läbinud suuri muutusi – nüüd saab igaüks, kaasa arvatud Sina, hakata laenuandjaks ja teenida ahvatlevat intressi, mis varem polnud kättesaadav kellelegi väljastpool suuri institutsioone. SINUST saabki pank.

Kas sellega tegelemiseks peab olema finantstaust? Ei. Kas sellega alustamiseks on vaja palju raha? Ei. Kas selleks on vaja mingeid erilubasid? Kindlasti mitte.

Kuidas võrrelda P2P-d ja panka?

Traditsiooniliselt on pangad alati reklaaminud hoiukontosid kui turvalist kohta, kuhu kliendid saavad rahakogumise eesmärgil iga kuu raha panna. Varem oli traditsioonilist arvelduskontot avades lihtsam võimalus lisada veel üks konto samasse panka, kui et kõndida mööda tänavat veidi edasi ja teha seda kuskil mujal.

Nüüd on isegi lihtsam teha kõik panga- ja investeerimistoimingud internetis selle asemel, et minna lähimasse linna mõnda suure keti panka. Seega tänapäeval, kui igaühel on ligipääs laiemale tootevalikule, siis kas peaksid ikka oma raha hoidma traditsioonilisel hoiukontol? See on Sinu valik.

Lähemalt UMMM-ist ja P2P-st

Nüüd, kui Sul on põhitõed teada, vaatame, kuidas alustada.

Go & Grow kasvukonto on kõige lihtsam viis UMMMi teenuse kasutamiseks. Ükskõik, kas Sa oled maal elav Eesti pensionär või 18-aastane tudeng Berliinis, kes on investeerimismaailmas alles uus – Go & Grow aitab Sul saavutada eesmärke.

Go & Grow kasvukonto kasutamine on sama lihtne (kui mitte lihtsamgi) nagu traditsioonilised investeerimismeetodid ning pakub samal ajal muljetavaldavat tootlust: 6,75% aastas. Lihtsalt pane raha kontole ning saad iga päev jälgida, kuidas see tulu hakkab teenima. Lisaks sellele ei ole määratud miinimumaega, kui kaua Sa pead oma investeeringuid seal hoidma. See tähendab, et Sa saad oma konto iga kell lihtsa vaevaga likvideerida. Kõlab nagu midagi Sinu jaoks? Siis loe edasi.

Kuidas Go & Grow kasvukontot kasutada?

Suure tõenäosusega on Sul põhjus, miks tahad oma raha enda kasuks tööle panna. Et ei kaoks siht silme eest, peab Sul iga Go & Grow kasvukontot luues olema eesmärk (saad luua mitu kontot erinevate eesmärkide jaoks).

Sa võid valida mõne enimlevinud UMMMi põhjuse vahel: olgu selleks pensionile jäämine, suurem väljaminek, lisasissetuleku saamine, laste tuleviku kindlustamine, mustade päevade jaoks kogumine või reisimine. Samuti on Sul võimalus luua midagi täiesti ainulaadset:

  1. Kui Sa oled fitnessifanaatik, saad teenitud raha eest iga kuu näiteks proteiinijooke osta. #GAINS
  2. Võib-olla soovid Sa töökoha iga-aastasel peol muljetavaldavalt riietuda – kui on käes õige aeg, võid särada oma põnevas riietuses.
  3. Keegi ei armasta jõule rohkem kui lapsed – võib-olla välja arvatud nende vanemad nähes jõuluõhtul oma laste nägusid. Planeeri oma puhkuseaja kulutused juba varakult.
  4. Maailmarändurid – kui Sul on plaanis mõnda aega ringi reisida, on Sul ju vaja raha skuutri, suveniiride ja vahel ka kokteilide jaoks.

Investing purpose - Go & Grow

Kui sa oled põhjuse leidnud, on aeg püstitada endale eesmärgid. Miks?

Kui Sa oled jooksja ja plaanid võistlusest osa võtta, on Sul kindlasti silme ees kindel siht: läbitav distants ning finišijoon. Vastasel juhul on keeruline end õigel rajal hoida ja viia täide plaan selle eesmärgi täitmiseks. Maratoni ei saa läbida spurtides ning sama kehtib ka UMMMi kohta – strateegia seadmine ja selle juurde jäämine on eesmärkide saavutamise võti.

investing goal

Nõndasamuti käib see ka Go & Grow kohta: sisestad oma algkapitali, seejärel summa, mida plaanid iga kuu investeerida ning lõpuks ajavahemiku, mille jooksul plaanid investeerida. Pärast seda kombineeritakse see pakutava tootlusmääraga, et näidata Sulle potentsiaalse tootluse suurust.

Kui Sa pole kindel, millise summaga alustada või kui palju saad iga kuu UMMMile panustada, siis püüa välja mõelda mingisugune realistlik summa – pead olema kindel, et saad oma arved tasutud ning ise lahedalt ära elatud.

Lisa kontole raha

Kui Sa oled lõpuks otsustanud, kui suure summaga soovid alustada, on mõned lihtsad viisid, kuidas lisada Go & Grow kasvukontole raha. Üks võimalus on klõpsata peamenüüs valikul “Sissemakse” (sel viisil lisad Sa raha oma põhilisele Bondora kontole) ning teine võimalus on oma Go & Grow kontol klõpsata valikul “Sissemakse”, nii saad lisada raha otse sinna.

Go & Grow account

Kui automaatse ülekande võimalus on aktiveeritud, kantakse kogu vaba raha üle Sinu peamisele Bondora kontole ning tulevikus tekkiv rahavoog Sinu valitud Go & Grow kasvukontole. Nii saad teha toiminguid endiselt lihtsalt ja vähese vaevaga.

Intressi lisatakse iga päev!

Bondora ärimudel keskendub jätkuvalt P2P-laenudele, kuid Go & Grow kasvukonto lihtsustab kogu teenust, nii et Sa ei pea enam muretsema laenupikkuste pärast. Samuti vähendab see ka kaasnevat riski ja kuna keskmine netotootlus Bondoras on järjepidevalt olnud üle 9% aastas, pakume oma Go & Grow investoritele konkurentsivõimelist tootlusmäära: 6,75%* aastas.

Netotootlus on kuni 6,75%* aastas ja Bondora ei paku sellest kõrgemat tootlust Go & Grow’s – selle asemel investeeritakse see uuesti ja pannakse reservi, et tagada pidev 6,75%* suurune tootlus aastas ning pakkuda investoritele kiiret likviidsust. Olgu öeldud, et 6,75%* suurune netotootlus aastas ei ole garanteeritud.

interest added daily

Sa oled loonud konto, püstitanud eesmärgid, lisanud raha – mis edasi?

Nüüd, kui Sa oled teinud suurepärast tööd ja kõik seadistanud, näed ülevaadet oma Go & Grow kontodest. Esimene kastike vasakul näitab, kui palju raha oled kontole kandnud ning mitu protsenti Sinu eesmärgist on juba täidetud. Järgmises kastikeses näed “Bondora lisatud (summat)”, mis on Sinu kontole lisatud tuluosa.

Go & Grow dashboard

Viimases kastikeses on “Koos kasvatatud (summa)”, mis on eelnevate kastikeste arvestus kokku. Lisavõimalusi UMMMi eesmärgi saavutamiseks näed kohe nende kastikeste all. Kui oled jäänud esialgse plaani juurde, püsid Sa oma eesmärgi täitmisel kenasti rajal. Vastasel juhul ilmuvad vajamineva summa juurde väikesed punased allapoole näitavad pöidlad, et tuletada Sulle meelde eesmärki.

Me kõik jääme vahel maha, kasuta seda oma eelisena!

#UMMMi koos usaldusväärsete inimestega ühiste eesmärkide täitmiseks

Go & Grow on võrreldes meie teiste teenustega ainulaadne, kuna saad üheskoos oma sõprade ja pereliikmetega panna raha kasvama. Koos saate UMMMi rakendada oma unistuste reisi jaoks Fidžile, laste tulevasteks ülikoolimaksudeks või uue kodu rajamiseks.

Go & Grow invite family and friends

Volitatud isikute lisamiseks oma Go & Grow kasvukontole tuleb oma kontol klõpsata sinisel noolel paremas nurgas, kohe seadete nupu kõrval. Seejärel kuvatakse valik “Kutsu Go & Growsse”. Peale nupule klõpsamist tuleb sisestada selle inimese nimi ja e-posti aadress, kellega koos tahad hakata ühiste eesmärkide poole liikuma.

Go & Grow join account

Samuti on Sul võimalus otsustada, kas tahad anda sellele inimesele volituse teha kontolt väljamakseid. Kasuta seda võimalust ainult usaldusväärsete inimestega nagu Batman seda ülalpool kenasti kirjeldab.

Olemasolevad investorid – me oleme teiega

Kui Sa mõtled seda artiklit lugedes, et jääd Go & Grow eelistest ilma seetõttu, et Sa juba investeerid Bondoras, siis mõtle uuesti. Meil on Sulle pakkuda lihtne lahendus.

Oma olemasolevate investeeringute üleviimiseks klõpsa oma Go & Grow kontol seadistuste nupul ning vali “Lisa olemasolevad investeeringud”.

Go & Grow add existing investments link

Järgmiseks pakub Bondora Sulle võimalust likvideerida oma olemasolev portfell, põhinedes portfelli praegusele väärtusele. On võimalik, et Sulle pakutakse väiksemat summat, näiteks portfellis olevate võlasolevate laenude tõttu. Kui Sa võtad pakkumise vastu, kannab Bondora Sinu portfelli üle Go & Grow kasvukontole ning saad kohe hakata teenima tootlust.

Go & Grow add existing investments

Enne seda mõtle aga hoolega, kas see on õige otsus, kuna pärast pakkumise vastuvõtmist ei saa sellest enam taganeda. Pea meeles, et suure tõenäosusega teenid Sa Go & Grow kasvukontot kasutades madalamat tootlust kui meie teiste teenuste puhul.

Siiski kaasneb sellega hulk teisi eeliseid (nagu eespool mainitud), nt saad vajadusel kiiresti raha välja võtta.

On saabunud päev, mil Sa tahad raha välja võtta

UMMMiga alustamise põhjus on kiiresti kätte jõudnud ja Sul on kergendus, et Sul oli kohe alustades plaan valmis. Sa saad iga kell teha väljamakse, klõpsates lihtsalt valikul “Väljamakse”.

Sõltumata Sinu portfelli suurusest kehtib 1 € suurune väljamaksetasu iga kord, kui kannad raha Go & Grow kasvukontolt üle oma peamisele Bondora kontole.

Go & Grow withdraw

Pärast seda näed väljamakstud summat Bondora juhtpaneelil “Vaba raha” all ning saad kohe teha väljamakse oma pangakontole või kasutada seda raha UMMMi rakendamiseks meie teiste teenuste kaasabil.

Samuti peaksid Portfellihalduri või Portfolio Pro panema pausile, et Sinu raha uuesti ei investeeritaks. Kui Sa ei soovi oma Portfellihalfdurit või Portfolio Prod pausile panna, siis teise võimalusena võid muuta oma “vaba raha jäägi” summaks, mida soovid välja võtta.

Alusta oma UMMM-teekonda juba täna, kasutades Go & Grow kasvukontot

Join the #UMMM

* * *

* Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest või konsulteeri vajadusel finantsnõustajaga.