Lugu sellest, kuidas ühest noorest arvutimängijast tipptasemel tootejuht sai – Bondora superkangelase sünnilugu

Bondora uudised

Selleks et meie IT-gurudele intervjuude andmisest puhkust pakkuda, anname Sulle sel kuul võimaluse kiigata hoopiski tootejuhtide maailma telgitagustesse. Lubame, et põnevate avastuste ja uute teadmiste patareid saad selle intervjuu käigus kindlasti täis laetud. Ilma pikema jututa – Sinu ees on Eva-Stina, meie 31. Bondora superkangelane!

PS! Ole valmis oma nunnumeetrit kinni hoidma, kui kassipiltideni jõuad! 😻

Eva-Stina järgib igati elutervet motot: „Mulle meeldib ütlus: „Seep on kehale sama, mis naer hingele.“ Seega naera sageli ja südamest ning ära võta elu liiga tõsiselt, sest ka kõige pöörasemates olukordades võib leida tükike huumorit. Ja ära unusta, et naer on lühim distants kahe inimese vahel.“
Eva-Stina järgib igati elutervet motot: „Mulle meeldib ütlus: „Seep on kehale sama, mis naer hingele.“ Seega naera sageli ja südamest ning ära võta elu liiga tõsiselt, sest ka kõige pöörasemates olukordades võib leida tükike huumorit. Ja ära unusta, et naer on lühim distants kahe inimese vahel.“

Bondora superkangelane #31 – Eva-Stina Turovski

👧 Bondoras alates: juuni 2022

🎯 Amet: seenior tootejuht

🔋 Osakond: Core

Eva-Stina senine kogemus Bondoras

Ma alustasin Bondoras osalise tööajaga siis, kui minu noorim laps oli just üheaastaseks saanud👶 Aga ettevõttesse sisseelamine oli lihtne, sest mind võeti väga soojalt vastu, meie töökorraldus on paindlik ja Bondora annab endast parima, et töötajate töö- ja eraelu tasakaal oleks võimalikult paigas.

Täistööajaga seenior tootejuhi ametikohale asusin ma aga siis, kui minu poeg sai piisavalt vanaks, et sain teda hakata päevahoidu jätma. Ma olen tänulik, et ma olen juba selle küllaltki lühikese ajaga jõudnud ettevõtte arengusse märkimisväärselt panustada – seda peamiselt nii AML/KYC kui ka muude fundamentaalsete valdkondade osas👌

Eva-Stina tavaline tööpäev

Mulle naudin võimalust, et ma saan teha tööd just seal, kus mulle meeldib või end parasjagu kõige produktiivsemalt tunnen. Näiteks kodus meeldib mulle vaikuses keskendumist ja analüüsimist vajavate ülesannetega tegeleda. Samas kontoris on parem osaleda koosolekutel, kolleegidega lõunatada jms. Isiklikult julgen väita küll, et vabadus igaks tööpäevaks või ülesandeks ise koht valida aitab mul produktiivsem olla📈

Rääkides töövahenditest, siis minu lahutamatuks abiliseks on Macbook Air,💻 millega on ülimugav koosolekult koosolekule hüpata. Koosolekuvälisel ajal kasutan lisaks sülearvutile ka suuremat monitori. Ja loomulikult leiab minu laualt alati ka veeklaasi või kohvitassi.

Peamiselt kasutan ma oma tööasjade haldamiseks Notioni äppi, kuid aeg-ajalt on mugav ka vana hea paberi ja pliiatsiga kiiresti märkmeid teha ja ideid kirja panna.

Kodukontoris ei tegutse ma kunagi üksi, sest enamasti olen ma ümbritsetud😻oma kassidest, kes tähelepanu otsivad. Ja seda eriti siis, kui mul parasjagu mõni videokõne pooleli on. 

Reeglina leiab mind tööpäeva esimeses pooles koosolekutelt, kas siis oma kolleegide või muude tähtsate asjaosalistega, või lihtsalt erinevaid projektijuhtimisega seotud ülesandeid täitmas. Lisaks moodustab suure osa minu päevast ka tööprotsesside analüüs, dokumentatsioon, Jira platvormil juhiste jagamine ja tegevuskava kaardistamine. Kokkuvõttes on iga tööpäev pisut erinev ja see mulle minu töö puhul ka väga meeldib. 

Mis on Sinu töö juures kõige parem?

Mulle pakub suurimat naudingut tunne, kui olen detektiivi kombel mõne suure asja ära lahendanud🔍 Näiteks, kui olemegi tükk aega mõne süsteemivea, probleemi või lihtsalt väljakutsega maadelnud ja ma lõpuks selle lahenduse välja nuputan, siis see tunne on väga hea. Küllap tuleneb see emotsioon sellest, et ma töötasin lühikest aega ka tarkvara testijana, mistõttu need ahhaa-hetked on minu jaoks eriti nauditavad.

Lisaks pakub suurt rõõmu ka see, kui mõni pikalt arenduses olnud toode või funktsioon lõpuks valmis saab, laitmatult töötab ja näen oma silmaga, kuidas see lõppkasutaja elu mugavamaks teeb. Lihtne näide: kuna ma tegelen peamiselt siseklientidega, siis on alati rõõm saada head tagasisidet kolleegidelt, kelle jaoks on uus funktsioon muutnud nende töö kiiremaks ja lihtsamaks.

Ja loomulikult toob väikse rõõmupisara silma ka see, kui näed kogu meeskonda arenemas ja iga nädal aina paremaid tulemusi saavutamas. On äge näha, kui tiim ühes rütmis hingab ja sihikindlalt oma eesmärkide poole liigub😊

Mis muudab Bondoras töötamise ühe tootejuhi jaoks lahedaks?

Inimesed, väljakutsed ja vabad käed ettevõtet oma parima äranägemise järgi arendada. Ja mis seal salata – ka tasuta maiustused ja koogid on minu südame võitnud😀

Kuidas Sa leidsid oma tee tehnoloogiamaailma? Milline on Sinu senine kogemus olnud?

Huvi tehnoloogia vastu tekkis mul juba noores eas. Minu esimeseks arvutiks oli Atari koos disketi ja kastitäie mängudega, mis mu emal õnnestus Rootsist mulle tuua. Ja ma olin silmapilkselt võlutud! Põhikoolis õnnestus mul vana Atari veidi „moodsama“ Microsofti arvuti vastu väja vahetada, kuid mis seal salata – minu arvutimängude sõltuvus (nagu näiteks „Heroes of Might and Magic 3“ osas) ei mõjunud minu koolitöödele just liiga hästi.

 Selleks et mind natukenegi tagasi hoida, palus mu ema ühel IT-mehel arvutile eraldi ligipääsu salasõna peale panna. Aga uudishimulik laps nagu ma olin, suutsin ma üsna kiiresti välja nuputada, kuidas arvutile siiski ligi pääseda. Piisas lihtsalt korraks arvuti aku eemaldamisest ja kõik teed olid valla!

Rääkides oma tööelust, siis päris karjääri alguses töötasin ma klienditoe tiimis. Pärast seda liikusin järk-järgult edasi tarkvara testija, projektijuhi ja ärianalüütiku ametikohtadele ning nüüd lõpuks olen jõudnud tootejuhi rollini välja. Mulle meeldivad selle valdkonna väljakutsed, sest need võimaldavad mul alati õppida midagi uut👩💻

„Ma ei saa alustada tööga, enne kui …“ 

… ma pole võtnud ühte korralikku kohvisõõmu. See lihtsalt aitab mul tööga paremini algust teha☕ Kusjuures, mul läheb tihti meelest oma kohvi lõpuni juua, seega see esimene sõõm on sellevõrra veelgi tähtsam.

Naljakaim pilt, mis võtab tootejuhiks olemise kokku?

Milline programmeerimiskeel on Sinu lemmik ja miks?

See on minu silmis sama, kui küsida inimeselt, kas Sa eelistad kruvikeerajat või haamrit 🔨 Minu hinnangul sõltub see vägagi sellest, mis töö parasjagu käsil on. Kuna ma ise ei ole arendaja, siis minu jaoks on kõige tähtsam lihtsalt korrektne ja testitud kood, mis töötab veatult ja loob kasutajale väärtust. Seega, sõltumata programmeerimiskeelest on minu peamiseks sooviks alati see, et me muudaksime elu mõne toote või funktsiooniga lihtsamaks, mitte ei teeks seda veel keerulisemaks.

Mis on Sinu parim investeerimisnõuanne?

Alusta kohe ja ära püüa igavatest sammudest kõrvale hiilida! Võta oma kolmandast pensionisambast maksimum, et võimalikult palju maksusoodustust saada. Seejärel pane ülejäänud vaba raha mõnda indeksifondi ja ära käi selle seisu iga päev kontrollimas – eriti majanduslanguse ajal. Kui Sa siiski soovid oma investeerimise teekonda natuke põnevamaks muuta, siis eralda endale pisut raha ka „eksperimenteerimiseks“. Ent arvesta, et tegu on pigem nagu loteriiga, mistõttu ära liiga suuri panuseid sellele pane.

Parim küberturvalisuse/IT nipp?

Kui tahad olla 100% kindel, et kõik Sinu andmed oleksid turvaliselt kaitstud, siis minu soovitus oleks lihtsalt hakata erakuks ja mitte kunagi internetti kasutada. Okei, nali! Tegelikult piisab digiajastul turvaliselt elamiseks ka paroolihalduri ja kaheastmelise autentimise kasutamisest ning sellest, kui väldid kahtlasi linke ja avalikke Wi-Fi-võrke ning oled alati tähelepanelik ja hoolas.

Kindlasti soovitan Sul samu praktikaid tutvustada ka oma vanematele ja lastele, et ka nemad oskaksid end pahatahtlike inimeste eest kaitsta. Lisaks on andmete privaatsuse kohta üks hea väljend: „Kui Sulle pakutakse midagi tasuta, siis pole Sa mitte klient, vaid hoopiski toode mõnele kolmandale ettevõttele.“ Pea seda meeles!

Ja nüüd vaatame, milline Eva-Stina väljaspool tööaega on!

Mis on Sinu hobid? Mida meeldib Sulle vabal ajal teha?

Tead, kolme lapse emana on vaba aja leidmine paras väljakutse. Samas kui seda vaba aega tekib, siis meeldib mulle peamiselt Netflixi vaadata või oma abikaasaga matkama minna. Ja kuna me oleme suured toidusõbrad, siis meeldib meile ka erinevaid uusi restorane külastada😋 Ning ega videomängudest ma ka ära ei ütle.

Milliseid mänge meeldib Sulle mängida?

Kui nüüd päris aus olla, siis viimasel ajal mängin ma lihtsalt PS4 konsoolil oma pojaga erinevaid „Lego“ mänge. Kuid muidu olen ma ikkagi arvutimängude fänn olnud. Näiteks mõned minu lemmikud on „Heroes of Might and Magic 3 & 5“, „Civilization 4-6“, „Dragon Age 1 & 2“, „The Witcher 3“, „Skyrim“ ja „Neverwinter Nights 2“.

Millist mängu oled Steami platvormil kõige rohkem mänginud?

„Civilization 5“.

Peekon: meeldib või ei meeldi? 

Kui tegu on kvaliteetse ja maitsva peekoniga🥓, siis kindlasti meeldib! ✨

Lemmiksaade või -podcast?

Hetkel on mul käsil sarja „Clarkson’s Farm“ teine hooaeg. Lõbus vaatamine – soovitan! Lemmikute hulka kuuluvad ka „Scrubs“, „I.T. Crowd“, „Severance“, „Sinner“ ja „Comedians in Cars getting Coffee“.

Hiljuti alustasin ma ka uue podcastiga „The Huberman Lab“. Sellel on väga põnev ja õpetlik sisu.

Milline on Sinu lemmikmuusika (mida tööd tehes kuulata)?

Minu viimase aja lemmikuks on lo-fi hiphop. Kusjuures töö ajal ei kuula ma üldse sõnadega muusikat, sest see segab keskendumist. Näiteks, Erki Pärnojal on palju imelisi instrumentaalteoseid, mis sobivad ideaalselt mõttetöö toetamiseks🧠

Kas Sul on koduloomi?

Mul on 3 kassi. Jah, Sa lugesid õigesti – kolm🐈🐈🐈 Ausalt öeldes ei olnud mul küll alguses plaani kolme kassi võtta, aga mis Sa teed, kui elu vimkasid viskab. Nad on parajad marakratid ja mulle väga kallid🥰

Toimetaja kommentaar: valmistu nunnumeetri lakketõusmiseks!

Eva-Stina kassid koos trenni tegemas, valdusi patrullimas, puhkamas ja söömas 😻
Eva-Stina kassid koos trenni tegemas, valdusi patrullimas, puhkamas ja söömas 😻

Millist supervõimet Sa endale sooviksid ja miks?

Ma oleksin väga õnnelik, kui ma suudaksin kõike silmapilkselt selgeks õppida ja meelde jätta või siis näiteks suuta 8 tunni jagu und mõne minuti sisse pigistada – vot see oleks alles elumuutev supervõime. Mul oleks automaatselt nii palju rohkem vaba aega!

Mida tahaksid teha, kuid kardad?

Ma tahaksin oma kolme lapsega koos pikale lennureisile minna✈🧒🧒🧒

Ja siinkohal tõmbamegi selleks korraks joone alla ja laseme meie päevakangelasel oma töö juurde naasta. Eva-Stina on meie jaoks tõeline eeskuju ja meil on äraütlemata hea meel, et ta just meie perekonda kuulub!

Muide – kas teadsid, et kaugtöö on Bondora töökultuuri lahutamatu osa (kusjuures meid on tunnustatud ka Kaugtöö Tegija märgisega) ja me võtame rõõmuga vastu superkangelasi üle kogu maailma? Kui ka Sul on huvi saada Bondora superkangelaseks 🦸‍♀️, siis külasta Liitu Bondora tiimiga lehte ja tutvu veel hetkel vabade töökohtadega. Seni pane aga oma kalendrisse meeldetuletus, et meie blogi hiljemalt aprillikuus uuesti külastada, sest siis toome Sinuni juba 32.. Bondora superkangelase!