MakerDAO puudused, Bitcoin turgudega korrelatsioonis

Finantsnipid

MakerDAO-ga on viimastel nädalatel palju juhtunud, kahjuks mitte midagi positiivset. Stabiilsusraha sai Ethereumi äkilise 30% hinnalanguse tõttu tõsiselt kannatada. 8,32 miljonit dollarit MakerDAO-st likvideeriti null protokolli stabiilsusraha DAI vastu. Musta Neljapäevana tuntud sündmus mõjutas kogu krüptoraha kogukonda ning paljud vääringute omanikud tagatistega süsteemis kaotasid üsna palju:

MakerDAO

ETH-i hind langes 12. märtsil järsult ning kaotas 24 tunni jooksul 30% oma väärtusest. Koos gaasihindade äkilise tõusuga sattusid Maker Protocol, kogukond, Maker Foundation ja kogu Ethereum DeFi ökosüsteem surve alla.

MakerDAO kaalus ka kogu süsteemi sulgemist, mis oleks paisanud 2,4 miljonit Ethereumi vabale turule. Seda aga ei juhtunud. Selle asemel saab nüüd platvormil tagatisena kasutada ka USD-d, mis teeb rahastuse leidmise lihtsamaks.


Hirm koroonaviiruse ees tõukas aktsiaturud langusesse ja see tekitas kohe ka küsimuse, kuidas reageerib Bitcoin. Vastust ei tulnud kaua oodata ning ka Bitcoini väärtus saavutas üsna ruttu pärast seda oma seitsme aasta madalaima taseme, kui selle hind langes vähem kui kuuga 10 000 dollari pealt 5500 peale.

Paljude investorite meelest on Bitcoini paralleelne liikumine aktsiaturuga krüptoraha jaoks halb märk. Majandusteadlane Peter Schiff leiab, et kui Bitcoin on teistest turgudest mõjutatav, puudub tal investeeringuna väärtus:

Bitcoin is no longer a non-correlated asset

“Bitcoin ei ole enam sõltumatu vara. Ta on positiivses korrelatsioonis varadega nagu aktsiad ja negatiivses korrelatsioonis varadega nagu kuld. Kui riskivarade väärtus langeb, kukub Bitcoini väärtus isegi rohkem. Kui riskivarade väärtus tõuseb, ei tõuse Bitcoini oma sama palju. Väärtusetu!”

Ometi on ka optimistlikumaid arvamusi Bitcoini võimaluste osas pikemas majanduslanguses populaarsust võita.


Tuleb välja, et Bitcoini ja teisi krüptorahasid on kasutatud ISIS-e rahastamiseks. New Yorgi elanik Zoobia Shahnaz saatis terrorirühmitusele üle 150 000 dollari, millest suurem osa oli varastatud krediitkaartidega ostetud krüptoraha.

Naine arreteeriti 2017. aastal, kui oli New Yorgi JFK lennujaamas Türgi lennukile minemas:

Shahnaz pettis ISIS-e heaks raha välja mitmetelt finantsinstitutsioonidelt, sealhulgas ka 22 500 dollari väärtuselise laenu.  Lisaks omandas Shahnaz petuskeemide kaudu üle tosina krediitkaardi ning kasutas neid umbes 62 000 dollari eest Bitcoinide ja teiste krüptorahade ostmiseks.  Seejärel tegi ta üle 150 000 dollari väärtuses pangaülekandeid inimestele ja asutustele Pakistanis, Hiinas ja Türgis, kes olid kõik ISIS-ega seotud.

Shahnaz tunnistas end 2018. aasta novembris süüdi ning ta mõisteti 13 aastaks vangi.


Krüptorahavahetus Binance laiendas taas oma P2P-platvormi. Seekord liigub ettevõte Ladina-Ameerikasse, kus hakkab toimima viies erinevas valuutas, mida piirkonnas kasutatakse. Ettevõtte tegevjuht Changpeng Zhao rõhutas krüptoraha ja P2P-kauplemise rolli piirkonnas:

cryptocurrency and p2p trading

“Ladina-Ameerikas on krüptoraha oluline, eriti juurdepääsuks finantsteenustele. Umbes 50 protsenti Ladina-Ameerika rahvastikust on pangatu ning Latamex on vastus tarbijanõudlusele ning olukorrale turul. Koostöö Settle Networkiga aitab vähendada Ladina-Ameerika kauplejate jaoks lõhet tava- ja krüptovääringute vahel. Jätkame koostööd oma senise partneri Settle Networkiga, et pakkuda Ladina-Ameerikale laiemat juurdepääsu krüptorahale ning toetada tulevikus ka kohalikke fiat-vääringuid.”

Ladina-Ameerika on oma poolehoidu krüptorahadele juba näidanud. Piirkond on püsivalt olnud üks suurimaid krüptoraha kasutajaid, sest elanikud kardavad fiat-rahade väärtuse jätkuvat langust.


Ethereumi kaasasutaja Vitalkik Buterinile valmistab puudulik suhe kahe suurima krüptoraha Bitcoini ja Ethereumi vahel endiselt piinlikkust. Oma Twitteri säutsus avaldas ta soovi näha rohkem teenuseid, mis võimaldaks nende kahe krüptoraha lihtsamat või täiesti probleemivaba vahetamist:

Ethereum

“Peaksime investeerima korraliku (usaldusküsimusteta, serveriteta, võimalikult Uniswapi sarnase kasutuskogemusega) ETH ja BTC detsentraliseeritud vahetuse loomisse. See on piinlik, kuidas nende kahe krüptoraha-vaheline liikumine on endiselt nii keeruline.”

Buterini õnneks töö selle eesmärgi nimel juba käib. Uniswap töötab detsentraliseeritud krüptorahade vahetuskeskkonna kallal. Changelly ja Shapeshift pakuvad samuti vääringute vahetamist ilma tellimusraamatuta.

*Investeerimine on alati seotud riskidega. Bondora kaudu tehtavad investeeringud ei ole tagatud, mistõttu ei ole garanteeritud Go & Grow’ kontole paigutatud vara väärtuse säilimine ning investeeringute lõpetamisel ei pruugi vara kohene tagastamine olla võimalik.  Tootlus on kuni 6,75% aastas, kuid eelmiste perioodide tootlus ei ole garantii järgmiste perioodide tootluseks. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.