Marihuaana aktsiad – kuld või prügi? Siin on meie arvamus …

Finantsnipid

Marihuaana on alati olnud kuum teema kõikjal maailmas. Kuna paljud riigid on otsustanud marihuaana dekriminaliseerida või isegi legaliseerida, siis räägitakse selle kasutamisest ja sellega seonduvatest seadustest viimasel ajal eriti palju.

Nii nagu muutub marihuaanatööstus, muutuvad ka sellega seotud investeerimisvõimalused. See on mitmes mõttes avastamata turg ning investorid ei paiguta oma raha sinna eriti julgelt. Kas marihuaana on hea investeering? Või on see ikka liiga riskantne, et seda oma investeerimisportfelli lisada?

Marihuaana aktsiad

Populaarsus tõuseb

Pole mingi saladus, et marihuaana on viimase kümnendi jooksul muutunud järjest populaarsemaks ja seadused selle suhtes leebemaks. Mõnede ekspertide hinnangul võib legaalse, nii rekreatiivse kui meditsiinilise, marihuaana turg kasvada 2025. aastaks 146 miljardi dollarini. USA-s üksi on marihuaanatööstus 2018. aastal loonud 64 389 uut töökohta, mistõttu on tegemist ühe kiireimini kasvava tööturuga riigis.

Marihuaanat legaliseeritakse üha sagedamini. Kanada ja Uruguai on legaliseerinud taime rekreatiivse kasutamise riiklikul tasandil ning kõigi märkide kohaselt teevad seda õige pea ka paljud teised. Mõnel pool on see lubatud meditsiiniliselt, kuid mitte rekreatiivselt. Hispaanias, Peruus ja Lõuna-Aafrikas ei karistata marihuaana kasutamist peaaegu kunagi.

Mida rohkemates riikides marihuaana legaliseeritakse, seda rohkem on investoritel võimalusi uue tööstusharu kasvust kasu lõigata.

Marihuaanatööstuse pilt praegu

Marihuaanast rääkides mõeldakse tihti temast tehtud toodete müümist üksiktarbijale. Kuid see puudutab tervet ettevõtete ja tööstusharude võrgustikku, mis pidevalt kasvab ja millega on seotud kõikvõimalikud ettevõtted alustades põllumajandusest ja lõpetades tervishoiuga.

Vaatleme mõnesid näiteid kolmest marihuaanaga seotud valdkonnast, mis võivad kanepitööstuse täiesti uuele tasandile viia.

Marihuaanatööstuse

Kasvatus ja tootmine – Canopy Growth Corp. (CGC)

Enne, kui marihuaana tarbijani jõuab, tuleb selleks teha palju tööd. Nagu ka muudes põllumajandusharudes, tuleb marihuaana puhul alustada taimede kasvatamisest. Seejärel need lõigata ja kuivatada, enne kui neid müüa saab. Kanadas tegutsev Canopy Growth Corp. kasvatab marihuaanataimi ning toodab neist kõikvõimalikke tooteid, sealhulgas kontsentraate, õli, toidukanepit ja kapsleid.

Ettevõtte aktsiahind on viimase nelja aastaga alates börsile tulekust vaid kasvanud. Esialgne alla kahe-dollariline hind on nüüdseks tõusnud 44 dollarini. Seega, oleks 5000-dollarine IPO-investeering Canopy Growth’i nüüd väärt 110 000 dollarit. Pole paha tootlus vaid nelja aasta kohta.

Farmaatsiatööstus – GW Pharmaceuticals (GWPH)

Palju keskendutakse rekreatiivse marihuaana legaliseerimise mõjule, kuid taimel on ka suur potentsiaal farmaatsiatööstuses. GW Pharmaceuticals töötab just kanepitaimest tehtud retseptiravimite kallal. Ettevõtte suurim avastus seni on olnud Epidiolex, mida saab kasutada laste epilepsiahoogude, spasmide ja muu taolise raviks. Tervishoiuasutustega sõlmitud litstentsilepingute kaudu on GW laiendanud oma turgu ka ÜK-st väljapoole mujale Euroopasse, USA-sse, Kanadasse ja Aasiasse.

GWPH aktsia IPO-hind 8,90 $ tõusis vaid ühe aastaga lakke. Nüüd maksab ettevõtte aktsia kusagil 175 $, ehk aktsiale truuks jäänud investorid on teeninud umbes 20-kordse tootluse.

Ladustamine – Curaleaf Holdings, Inc. (CURLF)

Kui marihuaana on valmis toodetud, peab ta kuidagi tarbijani jõudma. Seda saab teha marihuaana-ladude abiga. Marihuaana-laod on nagu jaemüügipoed, kust inimesed saavad osta nii rekreatiivset kui ka meditsiinilist marihuaanat.

Curaleaf haldab 44 ladu 12 osariigis ning on üks USA suurimaid ladude võrgustikke. Toodete hulka kuuluvad õied, aurud ja õlid, kontsentraadid, valmis rullitud sigaretid, emulsioonid, tinktuurid, jne. Samuti pakub Cureleaf tarbijatele valikut toidukanepil põhinevaid kannabidiool-tooteid, millel on kõik marihuaana kasulikud omadused, kuid nad ei põhjusta meeleseisundit, mida tekitab THC.

Curaleafi IPO oli ajaloo suurim marihuaana-aktsiate börsiletulek. Ettevõte väärtus sel hetkel oli 4,5 miljardit dollarit. Kuid mitte kõik ei läinud kohe algusest peale hästi ning aktsiahind kukkus pärast IPO-t rohkem kui poole võrra oma algsest hinnast allapoole ning maksis vaid 4 $. Ilmselt hindasid investorid ettevõtte väärtust börsiletuleku hetkel üle. Kuid 2019. aasta on Curaleaf’ile helde olnud ning aktsiahind tõusis taas üles 11 $ peale, seega on investoritel põhjust tuleviku suhtes lootusrikkad olla.

Marihuaana pole puhas kuld

Kuigi marihuaana on praegu väga populaarne, läheb veel aega, enne kui sellest saab tõeliselt usaldusväärne investeering. Esiteks, kuigi mõned riigid on taime legaliseerinud, on see enamjaolt siiski keelatud. Ilma valitsuse toetuseta pole aga marihuaanaäril kerge ning ettevõtted ei pääse ligi finantsteenustele, nagu pangakonto ja -laen, mistõttu on neil raske kasvada ja elus püsida.

Teema olulisuse tõttu on see ka tihedalt seotud kohalike ja riiklike valimistega. Kui võimule pääsevad konservatiivid, aeglustab see marihuaana legaliseerimist. Marihuaanatööstuse edu ei sõltu seega nii palju turu nõudlusest ja pakkumisest kuivõrd poliitikast ja seadusandlusest.

Lisaks, kuna puuduvad universaalsed seadused, millest juhinduda, valmistab palju probleeme ka toodete turvalisus. USA-s varieerub see osariikide vahel tohutult ning ohutuslaused ei pruugi tõsta kahjulike või vigaste toodete tootjate vastutust. USA-s üksi on meditsiinilise marihuaana kohta 24 erinevat ohutusalast eeskirja ning igaühega neist kaasnevad erinevad standardid ja ohutusreeglid. Asja teeb veelgi keerulisemaks see, et THC (psühhoaktiivne aine kanepis) taset on näiteks söödavates toodetes väga raske mõõta ja seetõttu on peaaegu võimatu teada kui palju seda korraga manustatakse.

Kuigi taime meditsiiniline efekt on tõestatud, on sellega endiselt seotud ka palju miinuseid, mis võivad plussid üles kaaluda. “Tell Your Children: The Truth About Marijuana, Mental Illness, and Violence” raamatu autor Alex Berenson arvab, et tagasilöögid võivad olla lausa katastroofilised. “Tõendeid selle kohta, kuidas marihuaana võib põhjustada psühhoosi, on ohtralt,” ütleb Berenson. “Marihuaana põhjustatud ajutine psühhoos tekitab hallutsinatsioone, väärkujutlusi ja paranoiat, mis võivad olla nii tõsised, et lõpetatakse EMOs.”

Olgem avatud, kuid tähelepanelikud

Jah, marihuaana on väga põnev ja potentsiaalikas uus tööstusharu. Kuid targad investorid teavad – meediakära ei pruugi alati tähendada edu. Seetõttu ongi oluline marihuaanatööstusesse investeerimist kaaludes olla ettevaatlik. See võib päästa halvast investeeringust.

Samas ollakse maailmas pigem marihuaana legaliseerimise, või vähemalt dekriminaliseerimise poolt. Marihuaana-revolutsioonini aga, mis võiks õigel ajal õiges kohas olnud investoritele ohtralt kasu tuua, on veel aega.

Kuna marihuaana levib kogu maailmas üha rohkem, ei takista suuri ettevõtteid enam miski. Lõppkokkuvõttes on marihuaana lihtsalt üks taim, mida saab massiliselt turustada, kui sellest tõusev rahaline kasu seda vaeva väärt on. Ka suured sigaretimüüjad, nagu Altria ja Philip Morris võivad ühel hetkel võtta suuna  marihuaana poole ja väiksemad tootjad turult välja süüa. Samamoodi farmaatsiatööstus, kus suured ettevõtted nagu Novartis AG ongi juba strateegilisi partnerlussuhteid looma hakanud.

Nagu ikka, tasub end enne investeerima hakkamist asjaga põhjalikult kurssi viia ning riskid enne raha uutele turgudele paigutamist üle vaadata. Marihuaanast võib saada järgmine kullapalavik, kuid see võib olla ka järjekordne mull, mis ühel hetkel lihtsalt lõhkeb. Praegu on veel vara öelda.

Tähelepanu: Postitus on üldhariv ja seda ei tohiks võtta kui ametlikku investeerimisnõuannet. Enne finantsotsuse tegemist pöördu professionaali poole.