Microsoftil plokiahela partner ja Facebookil uus konkurent

Finantsnipid

Vaata ette, Facebook, Sul on krüptoraha turul uus konkurent! Suurbritannias asuv Saga annab välja Saga raha (SGA) ehk fiat-varadega tagatud digivääringu, mille abil saab teha kandeid üle maailma. SGA vastab kõigile tunne-oma-klienti (KYC) ja rahapesuvastastele (AML) põhimõtetele, kuid on sellegipoolest anonüümne.

Saga asutaja Ido Sadeh Man tõi välja põhjused, miks SGA on parem kui teised krüptorahad:

“Valuuta ei pea enam üleilmastumisega sammu ega vasta kaasaegsetele vajadustele. Riigipiiride üha vähenev majanduslik tähtsus, muutused ühiskonnas ja vajadus rahalise mitmekesisuse järele on tekitanud nõudluse täiendava, ülemaailmse vääringu järele, mis ei ole seotud valitsustega. Just seda probleemi tahame lahendada oma stabiilse digirahaga, mida valitsevad tema omanikud ning mis vastab kõigile rahapesuvastastele nõuetele.”

SGA ei ole esimene Libra konkurent. Metal Pay nimetab end Libra-vastaseks ning töötab platvormi kallal, milles nähakse krüptorahade Venmot.


Vähemalt üks Euroopa pank usub, et krüptoraha võib tulevikus fiat-raha välja vahetada. Deutsche Bank nimetab oma Imagine 2030 raportis finantsmaailma üheks suurimaks jõuks krüptoraha, eriti, kui suured riigid nagu USA ja Hiina oma seadusandlust kohaldavad ning muutusega kaasa lähevad.

Raporti põhjal ei ole krüptoraha parem vaid kasutajatele, aga ka ettevõtjatele:

“20. sajandil eelistasid kaupmehed väiksemateks makseteks sularaha. Enam see nii ei ole. Jaekaupmehed eelistavad digimakseid, sest sularaha puhul peab rahatähti lugema, vahetusrahaga mehkeldama, pangas järjekorras seisma ja varguste pärast muretsema. Kuigi kaardimaksete puhul tuleb selle kõige eest maksta lisatasusid, on see seda väärt. Järgmine loogiline samm oleks siis ju digitaalne raha-alternatiiv, mis kaotaks teenustasud, või vähemalt tooks nende hinna alla? dbDig esialgse uuringu kohaselt eelistab peaaegu kaks kolmandikku tarbijatest mittemateriaalset raha sularahale ja kolmandik muretseb anonüümsuse pärast. Need kaks asja on just krüptorahade parimad omadused.”

Finantsasutused valmistuvad selleks muutuseks ja mõned neist, nagu näiteks Fidelity, tahavad Euroopa klientidele ka oma krüptoraha teenust pakkuma hakata. EL püüab krüptomaailma veidi rohkem selgust tuua oma Viienda rahapesuvastase direktiiviga, mis hakkab kehtima 2020. aasta jaanuarist.


Kahjuks on krüptorahapettuste oht endiselt suur. Eriti teravalt on see teema õhus pärast seda, kui arreteeriti kolm 722 miljoni dollari suuruse krüptorahasid hõlmava Ponzi skeemiga seotud inimest. Ohvriks valiti teadmatud investorid ning kasutati ära krüptorahade keerukust ja nii peteti välja miljoneid dollareid investeeringuteks, mis ei hakanudki tootlust teenima.

Investoritele näidati valeinformatsiooni Bitcoini kaevandamise kasumi ja teiste käibevoogude kohta, mida polnud olemaski. Petised olid oma tegevusest ja selle ebaseaduslikkusest teadlikud, kuid see ei takistanud neid:

Hagi kokkuvõte kirjutab, et Goettsche ütles 2015. aasta veebruaris Balacile, et kaevandamisest saadavaid tulusid tuleb tõsta 60%, mispeale Balaci hoiatas oma partnerit, et see pole võimalik ning see on ponzi-skeemitamine [sic], kuid nõustus siiski.

Ponzi skeemid ei ole ainsad valdkonnas levivad petuskeemid. Toimub ka palju väiksemaid krüptoraharööve, nagu näiteks New Yorkis, kus üks teismeline sai kokku rohkem kui miljoni dollari väärtuses krüptorahasid varastades telefoninumbreid. Tänu sellistele intsidentidele on petturlus krüptorahadega seoses endiselt suur probleem.


Microsoft teatas koostööst Enjini, plokiahelal põhineva videomängu tootjaga, et luua vääringute põhine auhinnasüsteem neile, kes panustavad ettevõtte pilves toimivasse Azure’i platvormi.

Programm nimega Azure’i Kangelased kasutab Ethereumi plokiahelat:

“Microsoft ja Enjin teevad koostööd plokiahelal põhinevas tunnustamiskampaanias. Azure’i Kangelaste auhinnarahasid on mitme erineva kujundusega ning nad toimivad kui digivääringud Ethereumi avalikus plokiahelas.”

Enjin lubab kasutajatel luua endale Ethereumi plokiahelas oma ainulaadsed vääringud (non-fungible token), mis sobivad kogumiseks, arvutimängudes kasutamiseks ja isikutuvastuseks. Enjin Coini hind tõusis pärast uudist 44%.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.