Miks alustada investeerimisega nii vara kui võimalik

Finantsnipid

Investeerimine võib tunduda hirmutav, eriti noores eas. Ühest küljest aitab see tagada helge finantstuleviku ja varase pensionilemineku, teisest küljest võib ka põhjustada laostumist ja segadust. Pealegi peab investeerimiseks loobuma millestki, mis võiks muidu kohe praegu õnnelikuks teha. Kui aga mängid oma kaardid õigesti ja investeerid varakult, võib see Sinu rahakotile väga kasulik olla.

alustada investeerimisega

Investeeri juba täna

Andmed ei valeta – mida varem alustad investeerimisega, seda parem. Inimesed, kes alustavad investeerimist juba noorelt, teenivad tavaliselt oma rahaga rohkem, on finantsiliselt sõltumatumad ning jäävad varem pensionile.

Suurim takistus investeerimisel on meie kalduvus tulevikule mitte mõelda. Ja isegi, kui teame, et investeerimine on tuleviku jaoks kasulik, on raha kõrvale panemine uue teleka või nutitelefoni ostmise asemel keeruline. Uuringute põhjal investeerivad tõenäolisemalt need inimesed, kelle pilt oma tulevikust on selgem. Mõttelaadi muutmine võib olla niisama lihtne, kui lihtsalt rahalise ajajoone joonistamine või pensionieelarve koostamine – see manab pildi finantstulevikust silme ette. Väikesed muutused mõtlemises tasuvad tulevikus ära.

Võtame näiteks 24-aastase Dylan O’Byrne’i. Dylan on pärit igas mõttes keskmisest perest ega astunud ellu suure varandusega. Ta hakkas investeerima väikeseid summasid, kui oli alles laps. Nüüd on ta väärt rohkem kui 250 000 dollarit. Ta mõistis investeerimise tähtsust juba varases eas. Mehe nõuanne teistele on lihtne. “Alusta investeerimisega nii pea kui võimalik ja tee seda nii pikalt kui võimalik,” soovitab O’Byrne.

Kui Sul pole aega mitmete erinevate investeeringutega mässamiseks, leia lihtsalt mõni, mis Sulle sobib ja investeeri sellesse kohe. Stabiilse ja kindla investeeringu leidmine juba noorelt on kindlasti seda väärt.

Liitintressi maagia

Üks peamisi põhjuseid, miks investeerimine noores eas on nii kasulik, on liitintress. See tähendab, et teenitud raha reinvesteeritakse kogu aeg ning Sa teenid ka kogunenud raha pealt intressi, seega on summa, millelt intressi teenid, suurem ja raha kasvab kiiremini.

Liitintressi maagia

Vaata ennustusi oma Go & Grow’ konto juures ja näed, kui suur kasu liitintressist tõuseb. Selleks sisesta:

  • Algsumma – summa, mille kavatsed algselt investeerida
  • Igakuine panus – summa (kui on), mille lisad algsummale iga kuu
  • Aastad kasvamiseks – mitmeks aastaks investeeringu kasvama paned

Vaatame üht näidet illustreerimaks, kui tähtis on alustada investeerimisega juba noorelt. Sinul ja Su sõbral on kummalgi 1000 €, mille 6,75%* tootlusega aastas investeerite. Samuti on teil mõlemal võimalik lisada sellele summale 100 € iga kuu.

Sina tahad investeerida kohe ja lubada investeeringul 30 aastat kasvada. Sõber aga soovib oma 1000 € investeerida alles 20 aasta pärast ja tema rahal jääb kasvamiseks vaid 10 aastat. Ennustus näitab, millised on Sinu ja Su sõbra kontode lõppväärtused 30 aasta pärast.

loppvaartus

Kui investeerid kohe, teenid liitintressist hulga suuremat kasu kui Sinu sõber ning Sinu raha kasvab oluliselt rohkem. See on vaid üks näide sellest, kuidas varajased investorid liitintressist suuremat kasu saavad. Võiksime vaadata mis tahes näidet – igal juhul lõikavad varem investeerijad liitinressist maksimaalselt kasu ja nende raha kasvab rohkem.

Finantsharidus

Esimene samm investeerimise teel peaks olema hea finantsharidus. Investeerimine toodetesse, mida Sa ei mõista ega oskaks teistele selgitada, pole kõige kavalam mõte.

Finantsharidus

Üks võimalus, kuidas oma teadmised edasi anda on õpetada uuele põlvkonnale targalt investeerimist. Selleks on olemas palju erinevaid äppe ja allikaid, mida kodus lastele tutvustada, et nad orienteerumist investeerimismaailmas õigesti alustaksid. Näiteks võib rahamaailma tutvustada läbi ühisrahastuses laenamise.

Kuid mitte vaid lapsed ei pea tarkust taga nõudma. Euroopa Liidu arvates vajavad harimist rahateemadel kõik tarbijad. EL-i Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee avaldas ülevaate erinevate Euroopa riikide ettevalmistusest finantsteemadel pealkirjaga “Finantsharidus kõigile”.

Ülevaates rõhutatakse erinevate algatuste tähtsust, mitte vaid individiidi, vaid ühiskonna tasandil.

“Finantshariduse kättesaadavus on kasulik kogu ühiskonnale, sest vähendab finantsilist tõrjutust ning julgustab tarbijaid ette mõtlema ning säästma, mis aitab vältida ka võlgadesse sattumist. Teadlikkuse tõstmiseks tarbijate seas on algatatud erinevaid programme, ehk finantsharidusplaane, mida juhivad järelvalveorganid, finantsinstitutsioonid ja muud kodanikuühiskonna algatused.” 

Finantsoskused on lisatud mitmetesse haridusprogrammidesse. Suur osa on sellel näiteks Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkonnas (EPALE) ning Euroopa Pangandusliidus ja mujal.

Ära jäta oma finantstulevikku juhuse hooleks

Investeerimine on parim võimalus oma raha ajas kasvatada. Sissetulek võib ju iga aastaga tõusta, ent kui Sa seda ei investeeri, kaotab raha oma väärtuse. Samal ajal jälgivad teised rahulolevalt oma teenitud kasuminumbreid. Tulevikuks investeerimine võib olla raske, kui tahad raha kulutada just praegu, kuid vastutustundlik suhtumine rahasse ja investeerimisse võib tagada Sulle finantstuleviku, millest oled alati unistanud.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.