Miks me asju ostame ja kuidas seda vähem teha

Finantsnipid

Enamik meist omab paljusid asju, mida üldse ei kasuta, kuid sellegipoolest käime poes edasi ja ostame neid veel juurde. Euroopas on tekkimas koguni teenus, mida kutsutakse tränimajutuseks. Ehk ühed inimesed rendivad teistele inimestele ruume, kus oma asju hoida. Päriselt ka.

Statistika on lausa uskumatu ning mõnede allikate kohaselt toodab see äri USA-s ühes aastas juba üle 40 miljardi dollari. Keskmine naine Ühendriikides omab üle 100 rõivaeseme. Need numbrid on suured tegelikult kõikjal. Aga miks me ostame nii palju asju, mida meil tegelikult vaja ei ole?

Ostame, paneme kappi ja nii teeme pidevalt.
Ostame, paneme kappi ja nii teeme pidevalt.

Miks me nii palju ostame?

Arusaamine, mis põhjusel me ostame, on selle vähendamiseks väga vajalik ja vähem ostes oleks meil rohkem aega ja raha.

Isegi, kui meil asju vaja ei ole, tekitab ostlemine meis tunde, nagu teeks see meid õnnelikuks ning see pakub ka turvatunnet. Psychological Science avaldas uurimuse, mis näitas, et inimesed olid õnnelikumad, kui said oma isiksusega sobivaid asju osta. Samuti tahame teistele muljet avaldada ja end õnnelikuna tunda. “Ostuteraapia” mõju ja toimet on uuritud ning tõestatud, et see toimib.

Maailm, milles elame vaid süvendab probleemi. Reklaamid on kõikjal meie ümber ja hinnanguliselt näeb üks inimene päevas 6000–10 000 reklaami. Lisaks on 2020. aastal veebiturundus väga arenenud ning platvormidel peensusteni teada, kuidas aidata reklaamipakkujatel Sinu naha vahele pugeda.

Reklaamid, reklaamid ja veel kord reklaamid.
Reklaamid, reklaamid ja veel kord reklaamid.

Kui soovid ostlemist vältida, mõtle ülalmainitule ning püüa mõista, miks ostad rohkem, kui vajad. Kas selleks, et end paremini tunda, teistele muljet avaldada või lihtsalt harjumusest?

Kuhu raha kaob?

Tähtis on kaardistada ka kõige suuremad ebavajalikud kulud. Oleme siin blogis igakuiste kulutuste jälgimisest, vähemalt mingi aja jooksul, tihti rääkinud – see annab Sulle parema ettekujutuse sellest, kuhu kõige rohkem raha kulub:

  • Kas välimus on Sulle tähtis ja ostad iga kuu tonnideviisi riideid? On Su kapp täis rõivaid, mida pole terve aasta puutunudki? Ehk saaksid mõned neist abivajajatele annetada. Uuri ka, kui suur on tekstiilitööstuse ökoloogiline jalajälg. Ja siis püüa harjuda ostma uusi riideid ainult siis, kui neid tõesti vajad.
  • Kulutad palju toidule? Hea mõte on teha ostud veebis ja mitte poes, sest nii on lihtsam kontrollida seda, mis korvi rändab. Poes käies eelista ostukäru asemel korvi, sest sinna mahub vähem asju. Kunagi ära mine poodi tühja kõhuga, nii sünnivad rumalad otsused kergesti.
  • Kas ostad igavusest? Kas naudid veebipoodides tuulamist? Püüa tekitada endas harjumust teha seda ainult siis, kui midagi tõe poolest vajad, mitte selleks, et midagi uut avastada. Võid ka soovitud asja ostukorvi poetada ning seadistada meeldetuletuse kuu aega hilisemaks ajaks ja vaadata, kas siis ikka veel seda igatsed. Kui jah, tee ost ära. Võimalus aga, et selle hoopis unustad, on väga suur.

Vähem ostmisel ja vähemate asjade omamisel on palju eeliseid. Praegu leviv minimalismi trend just sellist elustiili toetabki.

Minimalism kogub populaarsust.
Minimalism kogub populaarsust.

Vähem ostmise eelised

Lisaks raha ja aja säästmisele toob vähemate asjade omamine ka meelerahu. Arvesta, et kõigi asjade eest, mida omad, tuleb ka hoolitseda, neid hoiustada, puhastada ja transportida, kui kuhugi kolid. Maksta majutuse eest oma asjade hoidmiseks oleks ju tobe, kas pole?

Spetsialistid näevad asjadest vabanemisel ka väga head psühholoogilist mõju – vaim on puhtam, stress ja ärevus väiksemad. Su kodu on organiseeritum, muresid vähem ja ka ökoloogiline jalajälg väiksem, lisaks kõigele muule säästad raha. Päris hea pakkumine, kas pole? Hea küll … Selles artiklis võib-olla parem pakkumistest mitte rääkida 😅

Põhiline on armastada asju, mis Sul on, neid hinnata ja nende eest hoolitseda. Osta vähem ning ainult siis, kui on vaja, mitte siis, kui tekib tung. Nii väheneb kiusatus aina rohkem osta ja asjad peavad ka kauem vastu.