Miks valivad laenuvõtjad pankade asemel ühisrahastuse?

Finantsnipid

Investorina oled Sa loodetavasti teadlik paljudest eelistest, mida pakub investeerimine laenupõhisel ühisrahastusplatvormil. Üks oluline küsimus, mille üle aga eriti ei arutleta, on see, miks kasutavad laenuvõtjad pankade asemel ühisrahastusplatvorme?

Allpool arutleme nelja olulisema põhjuse üle, miks laenuvõtjad valivad tagatiseta laenu saamiseks panga asemel ühisrahastusplatvormi nagu näiteks Bondora.

Borrower P2P lending

1. Eesmärk

Kuigi iga ühisrahastusplatvorm on erinev, siis nende ühine omadus on see, et laenamise puhul on nad kindlasti palju väiksemate piirangutega kui tavalised pangad. Ükskõik, kas seda on vaja kinnisvara ostmiseks, ettevõtte asutamiseks või elu suurima puhkusereisi jaoks – ühisrahastusplatvormid aitavad kõiki. Siiski on enamik platvormidest valinud mõne kindla valdkonna. Bondoras väljastame vaid tagatiseta tarbimislaene, mille puhul on kõige tavalisem eesmärk auto ostmine või kodus remondi tegemine.

2. Kiirem

Kujuta ette, et Sa otsustad laenu võtta. Seejärel helistad Sa panka, et esitada taotlus ja sealt öeldakse, et Sa pead minema kesklinna nende harukontorisse ja kohtuma nõustajaga. Sa võtad töölt vaba päeva, sõidad panka, endal kaasas paks kaust igasugu paberite ja dokumentidega, lootes, et Sul on kõik vajalik olemas. Järgmiseks pead Sa täitma avalduse, mis on täis kurnavaid ja pedantseid küsimusi ja mille täitmine võtab tund aega. Kohtumise lõpus ütleb nõustaja, et ta saadab kõik Su dokumendid peakontorisse allkirjastamiseks ja Sa peaksid kinnituse saama posti teel 4–6 nädala jooksul. Läheb mööda kuus nädalat ja Sa saad kirja, kus on öeldud, et kahjuks me ei saa Teile praegu laenu anda.

Kas on vaja veel midagi lisada?

Enamik ühisrahastusplatvorme pakub automaatset veebipõhist kasutuskogemust, kus Sa saad sisestada kogu vajaliku info, laadida üles oma dokumendid ning saad kohe ka otsuse. Kuidas? Tänu arenenud tehnoloogiale ja teenusele, mis on loodud kliendi ootuste ületamiseks. Väga lihtne!

3. Soodsam

Vastupidiselt populaarsele arvamusele pakuvad ühisrahastusplatvormid oma klientidele intressimäärasid, mis on isegi madalamad kui pankade pakutavad. Enamasti kehtib see aga platvormide kohta, mis annavad pikemaajalisi laene – need aga, mis väljastavad laene kestusega 1–3 kuud, küsivad tavaliselt väga kõrgeid intressimäärasid tohutult kõrgete viivisemääradega.

Seda tasub vaadata psühholoogilisest vaatenurgast, kuna loogiliselt võttes saab järeldada, kui laenuvõtja võtab üheks kuuks 300 € laenu, mille intress on 1000%, ei ole tema finantsteadlikkus ja vastutustunne suure tõenäosusega nii usaldusväärne kui kellelgi, kes võtab endale pikemaajalise kohustuse. Enamik finantsteadlikke laenuvõtjaid võtaksid avalduse tagasi kohe, kui näevad ülikõrget intressimäära ja nad mõtleksid järele, kas neil ikka on vaja lühiajalist laenu.

Kokkuvõttes lubavad ühisrahastusplatvormid laenuvõtjatel näha ja tarvitada kogu infot, lastes neil võtta kogu kontrolli enda kätte – näiteks saavad nad kasutada platvormi enda tööriista, et näha, kuidas nende maksed muutuvad sõltuvalt laenu kestusest ja suurusest.

4. Ainulaadne krediidireiting

Nn win-win eelis kõikidele kaasatud osapooltele on ühisrahastusplatvormide ainulaadsed krediidireitingu mudelid. Tavaliselt kasutavad traditsioonilised pangad standardseid reitinguagentuure kui ainsat infoallikat laenuvõtja krediidikõlblikkusest, kuna see on lihtne ja soodne viis. Bondoral on aga omaenda krediidiskooringu mudel, mis kasutab nii traditsioonilisi andmeallikaid, nagu reitinguagentuurid, rahvastikuregister ja töötamiste andmed kui ka ebatraditsioonilisi andmeid, nagu sotsiaalmeedia, riiklik isikutunnistus, kuidas kasutab laenuvõtja meie veebilehte ja veel sadu teisi andmeid.

Laenuvõtjate jaoks loob see vahetu kogemuse ning annab neile kiire otsuse laenuavalduse kohta, mis on pahatihti tehtud ajatundlikel eesmärkidel. Investoritele annab see võimaluse investeerida erinevate riskireitingutega laenudesse enda riskitundlikkuse järgi. Aga mis kõige tähtsam – see kõik ehitab üles usalduse ja pikaajalise suhte nii laenuvõtjate kui ka investoritega.

Pea meeles, et ühisrahastus tähendab laenamist inimeselt inimesele, seega lähevad Sinu investeeringud reaalsetele inimestele ning see suurendab jagamismajanduse ühiskondlikku väärtust rahanduses.

Investeeri Bondoras juba täna.