Millal saavutad finantsvallas oma tipu? *Vihje* Võib-olla varem, kui oskad arvata

Finantsnipid

Tulevastele muutustele oma finantselus tasub mõelda.
Tulevastele muutustele oma finantselus tasub mõelda.

Mõtleme kindlasti kõik mingil hetkel sellele, milline saab olema meie finantstulevik. Kõigepealt läheme ülikooli, õpime ameti, alustame karjääri, töötame end üles ja hakkame teenima piisavalt just sellise elustiili jaoks, mida ihaldame. Kuid kas see käib ikka nii? Millal on enamike inimeste jaoks rahaliselt nende elu magusaim aeg? Vaatame statistikat.

20. ja 30. eluaastad

Enamik inimesi alustab töötamist ja karjääriredelil ülespoole liikumist 20. eluaastates.
Enamik inimesi alustab töötamist ja karjääriredelil ülespoole liikumist 20. eluaastates.

Tõenäoliselt kulutad selles vanuses kõik, mille teenid. Lisaks omad krediitkaarti, autoliisingut või õppelaenu. Loomulikult pole võlgu elamine jätkusuutlik, kuid selles vanuses võib see olla vajalik. Võibolla pead ots otsaga kokku tulemiseks vanematelt isegi pisut abi paluma.

Arvatavasti oled alles oma karjääri alguses, kuid see ei tähenda, et Su sissetulek ei võiks kiirelt kasvama hakata. Enamik inimesi kogeb suuremat palgatõusu juba 20. ja 30. eluaastates, kusjuures naistega juhtub see tavaliselt pisut kiiremini kui meestega.

Naiste kahjuks räägivad aga mõned eelarvamused. Laste saamine ja töölt kõrvale jäämine võib nende palgapotentsiaalile halvasti mõjuda. Dominie Moss, Londonis asuva The Return Hub värbamisettevõtte juht on öelnud: “Kui naised tööle naasevad, arvatakse, et nad ei ole enam nii keskendunud, ambitsioonikad või pühendunud kui mehed ning nad jäetakse parimatest klientidest või tehingutest kõrvale.”

40. ja 50. eluaastad

Ülikooliharidusega naised jõuavad oma palgapotentsiaali tippu tavaliselt umbes 40-aastaselt. Meeste jaoks juhtub see hiljem, tavaliselt 50. eluaastate keskel. See sõltub muidugi ka valitud karjäärist. Füüsilise töö tegijad teenivad rohkem pigem nooremas eas ja hakkavad vanemaks jäädes teenima vähem, kuna ei suuda enam töötempoga sammu pidada. Juhtivatel ametikohtadel töötavate meeste palk aga võib saavutada tipu alles 50. eluaastate lõpus, kui nad saavutavad oma karjääri kõrgeima positsiooni.

Sinu elu kõrgeim sissetulek võib olla koguni 127% suurem kui see, millest kunagi alustasid. See võib tunduda suure vahena, kuid on täiesti normaalne, arvestades seda, kui kaua pead selleks töötama.

Tõenäoliselt teed selles vanuses oma elu suurima väljamineku ja ostad kodu. 40. eluaastateks oled suutnud kõrvale panna piisavalt raha oma kodu sissemakseks ning võid lubada ka igakuist laenumakset. Ära siis liiga kallist maja osta.

60. ja 70. eluaastad

Kas saad lubada endale pensionipõlve, millest unistad?
Kas saad lubada endale pensionipõlve, millest unistad?

Lõpuks oled jõudnud oma eluea rahaliselt kõige magusamasse aega. Pensionikontole on kogunenud aastakümnete jagu liitintressi ja kodulaen on tasutud. Lapsed kodust lahkunud ning kulud vähenevad, ise võid vaikselt hakata mõtlema pensionist.

Mida see kõik tähendab?

Tore on sedasi fakte vaadata, aga mida see Sinu finantstuleviku jaoks tähendab? Vaatame, mida nendest numbritest õppida:

  1. Alusta säästmist varem – hakka säästma juba siis, kui Su sissetulek 30. eluaastates kiirelt kasvama hakkab. Hiljem ei kasva see enam nii kiiresti, seega parem juba kohe kõrvale panna.
  • Liitintress on Sinu sõber – kui tahad 60. eluaastateks kogunenud rahast enim kasu lõigata, siis panusta liitintressile juba varakult. Liitintressi juures on parim see, et teenid kasu ka juba teenitud intressidelt, mistõttu kasvab Su raha eksponentsiaalselt.
  • Pensioniplaan – kui jõuad lõpuks oma elu kuldaega, kas oled selleks siis ka rahaliselt valmis? Kas Sinu suurimad kulutused (nagu näiteks kodulaen) on selleks ajaks juba tasutud ja pensionikontodel olevast rahast piisab kogu ülejäänud eluks? Parem mõelda sellele juba oma karjääri algul ja koostada eelarve tulevikule mõeldes.
  • Aeg võib olla vaenlane või liitlane – nagu näed, kui vaatad oma elu pikemas perspektiivis, võib aeg Sinu kahjuks töötada. Kui hakkad säästma varem ja töötad end karjääriredelil üles, ei tohiks Sul ka turvalise finantstuleviku planeerimisel mingeid probleeme olla. Kui Sa aga sellele tõsiselt ei mõtle, võid ükspäev leida end aru pidamas, mis küll juhtus, et Sa ei saanudki elu, millest unistasid.