Minu investeerimisteekond ja ühisrahastuse roll selles

Bondora uudised

Postituses kõlavad ideed ja arvamused on blogija enda mõtted ega pruugi väljendada Bondora tõekspidamisi või seisukohti.

Minu teekond

Minu nimi on Ariana Nunes ning tegelen finantsalaste teadmiste jagamisega. Alustasin oma investeerimisteekonda sooviga saavutada suurem rahaline kindlustatus. Algul püüdsin finantshariduse ja investeerimise kohta lugeda kõike, mida sain. Siis hakkasin vaatama spetslialistide videosid. Katsetasin ka mõnede demo-kontode ja krüptorahavahetustega ning õppisin tundma, kuidas need investeerimisplatvormid töötavad.

Ariana Nunes
Ariana Nunes

Hiljem hakkasin uurima finantsturgude fundamentaalseid analüüse ja tehnikaid ning otsides investeerimisvõimalusi Portugalis avastasingi ühisrahastusturu.

Võimalus teenida kõrgemat intressi kui pangas köitis mu tähelepanu ning prooviks paigutasin kiiresti mõned eurod Portugali ja Hispaania ühisrahastusplatvormidesse.

Tahtsin luua mitmekülgset investeerimisportrfelli, sest see oli ka aktsiaturul minu strateegia. Soovisin oma eesmärgid teatud aja jooksul saavutada võimalikult passiivsel moel, sest mul oli ka päevatöö.

2017. aasta lõpus, kui avastasin, et Portugalis tegeletakse finantsteadmiste levitamisega väga vähe, eriti personaalfinantsi valdkonnas, otsustasin luua oma kanali nimega Renda Maior. Kuid ma ei julgenud kohe videoid tegema hakata ega YouTube’i kanalit luua. Selleks võtsin julguse kokku alles järgmisel aastal, kui pärast pikalt kestnud kõhklusi ja kahtlusi avaldasin lõpuks oma esimese video.

YouTube'i kanal laadib
YouTube’i kanal laadib

Nüüd on see YouTube’i kanal minu kodumaal üks peamisi finantshariduse allikaid ning tegelen seal mitmete teemadega, sealhulgas ühisrahastusega (sest eriti Portugalis oli tegemist uue investeeringu tüübiga). Olen vastanud mitmetele küsimustele alustades lihtsamatest seoses erinevate platvormide kasutamisega ja lõpetades keerulisematega, mis puudutavad näiteks makse. Olen palju vaeva näinud, et näidata, et ühisrahastuplatvormid on investeering, mis on siin, et jääda ning see on juba praegu paljude inimeste investeerimisportfelli osa (ja väga edukalt).

Investeerimine Bondoras

Pärast oma kogemust riiklike ja Pürenee poolsaare platvormidega hakkasin märkama üht teistmoodi investeerimisvõimalust – ühisrahastust ja otsingu käigus avastasin Bondora.

Algul kasutasin investeerimiseks Portfolio Pro-d, kuid üsna varsti otsustasin Go & Grow’ kasuks, mis tuli turule mõned kuud pärast seda, kui olin Bondoras alustanud.

Mul on eesmärk ja Bondora aitab mul seda saavutada. Siin on väga lihtne eesmärke seada, mis omakorda on väga motiveeriv ja lisaks näitab Bondora ka, kuidas mu raha iga päev kasvab.

Võimalus investeerida väike summa raha iga kuu ning teenida head tootlust on aidanud mul mitmed eesmärgid saavutada.

Bondora aitab Arianel ja paljudel teistel oma eesmärgid saavutada
Bondora aitab Arianel ja paljudel teistel oma eesmärgid saavutada

Ühisrahastuse tulevik

Kahtlemata on ühisrahastusmaailma mõjutanud P2P platvormide petuskeemid ning pandeemia taustal kahtlevad paljud inimesed, kas need ettevõtted jäävad kestma. Ja tegelikult on usaldamatusel, hirmul ja küsimustel alust. Seaduseloojad ja kontrollasutused on vigu teinud ning ühisrahastusturul seisab ees palju väljakutseid.

Mina usun, et see ärimudel on elujõuline ning ka finantsasutused on seda alati kasutanud. Just sellepärast usun ma selle jätkumisse. Paljud kulud ja tasud, mida pangad ning krediidiasutused vahendamise eest võtsid on tänu ühisrahastusele kadunud ning tehingud muutunud soodsamaks.

Ühisrahastusturg peab lahendama mitmeid probleeme, kuid tugevamad võidavad sellest
Ühisrahastusturg peab lahendama mitmeid probleeme, kuid tugevamad võidavad sellest.

Kas mõned ühisrahastusettevõtted sulgevad uksed? Jah, tõenäoliselt. Turg tõrjub ise välja need ettevõtted, mille juhtimisega toime ei tulda. Kas traditsioonilised finantsinstitutsioonid segunevad ühisrahastusturuga? Tõenäoliselt küll. Võidakse rakendada isegi uusi laenumudeleid, mis on kliendi/investori jaoks paremad.

Kõik see võib juhtuda, kuid üks on kindel: ühisrahastus on siin, et jääda ning muudab finantsmaailma kindlasti veelgi. Ootame huviga, mis saama hakkab.*

*Kogu sisu on minu isiklik arvamus. Enne investeerimist räägi alati spetsialistiga või analüüsi ise erinevaid võimalusi.

Tekst on algselt kirjutatud portugali keeles ja tõlgitud inglise keelde. Kõik tõlked põhinevad inglise keelde tõlgitud dokumendil. Kuigi oleme andnud endast parima võimalikult täpse tõlke loomiseks, võib see keeleliste ja kultuuriliste eripärade tõttu originaalist veidi erineda.