Mis on portfelli hajutamine?

Finantsnipid

Enamik meist on ilmselt kuulnud kedagi ütlemas: “Ära kunagi unusta oma portfelli hajutada!”, aga mida see tegelikult tähendab? Portfelli hajutamine on investeerimismaailmas juba aastakümneid olnud kuum teema, peamiselt seoses kõrgema finantsturvalisusega ja lubadusega saada suuremat netokasumit. Kindlasti ei tähenda see, et Sulle on garanteeritud muljetavaldav netotootlus ainult portfelli hajutamise abil – pead ka kindel olema, et Sul on konkreetne strateegia või eesmärk oma investeeringute jaotuse määramiseks. Portfelli hajutamine võib kirjeldada Sinu investeeringute jaotamist ühe (milles on riskid madalast kõrgeni) või mitme varaklassi vahel.

Investopedia kirjeldab hajutamist nii:

Hajutamine on riski haldamise tehnika, mis segab ühe portfelli hulka laia valiku investeeringuid. Selle meetodi põhimõte seisneb selles, et portfell, mis on üles ehitatud erinevatest investeeringutest, annab keskmiselt suurema tootluse ja madalama riski kui ükskõik milline üksik investeering portfellis.

Kuigi väide “kõrge tootlus, väike risk”, mida on võimalik saavutada portfelli hajutamisega, on paikapidav, pea meeles, et kui Sa proovid seda teha ise ilma põhjalikuma uurimistööta või taustateadmisteta sellest valdkonnast, on tõenäoline, et Sa saad kogemuse, mis on hoopis vastupidine kõrgele tootlusele ja madalale riskile. Näiteks kui Sa jagad kogu oma portfelli võrdselt Bitcoini, Ethereumi, Ripple’i ja Litecoini vahel, siis see ei ole hajutatud portfell. Need ei kuulu ainuüksi sama varaklassi hulka (need on krüptorahad – juhul kui Sa magasid 2017. aasta maha), vaid nende tootlus on ka väga korreleeritud, mis tähendab, et kui jõustub uus määrus krüptorahade kahjuks, siis on kogu Sinu portfellil kõrge risk kahjumisse sattuda.

1. samm – määra kindlaks oma eesmärgid

Esimese asjana peaksid Sa endalt küsima järgmisi küsimusi ning võtma veidi aega, et neile ausalt vastata. Mida konkreetsem Sa selles etapis oled, seda kindlam võid olla, et saavutad need eesmärgid teatud aja jooksul.

  1. Kui kaua Sa plaanid investeerida ja kas Sul on vaja oma rahale kiiresti ligi pääseda?
  2. Kas Sa soovid luua enam-vähem kohe igakuise rahavoo või jätta oma raha pikemaks ajaks kasvama?
  3. Mis eesmärgil Sa investeerid?

Vaieldamatult on punkt 3 kõige olulisem küsimus. Ükskõik, kas Sa säästad pensioniks, oma lastele, reisimiseks või lihtsalt täiendava sissetuleku saamiseks, siis enne alustamist pane paika kindel eesmärk – see ei anna üksnes motivatsiooni säästmist reaalsuseks muuta, vaid Sa saad jälgida ka oma edusamme.

2. samm – vali varaklass

Varaklass on miski, mis sisaldab sarnaseid finantsvahendeid (st asju, millega saab kaubelda), millel on mingisugune rahaline väärtus. On olemas mitut tüüpi varaklasse, põhilised on aktsiad, sularaha, võlakirjad, kinnisvara ja kuld. Näiteks kinnisvara peetakse riskantsemaks kui võlakirju.

Tänapäeval on investeerimine palju lihtsam kui vanasti. Sul pole enam vaja finantsnõustajat, kes aitab Sul investeerida – õigupoolest on paljud hoopis finantsnõustaja külastamise vastu, et säästa tohutute halduskulude pealt, mis vähendavad aastast netokasumit. Nüüd, kui sama teave on kõigile kättesaadav, võivad ilma finantskogemuse või -hariduseta investorid teenida tulu, mis vastab maailma parimate fondijuhtide omale või seda isegi ületada. Kuidas? Automatiseeritud investeerimine on nüüd võimalik tänu arenenud ja usaldusväärsele tehnoloogiale.

Kuigi varaklassi valimine võib algul tunduda keeruline, siis peale väikest uurimistööd leiad, et on olemas hulk suurepäraseid platvorme, mis on spetsialiseerunud erinevatele varadele ning pakuvad oma teenuseid ka üksikinvestoritele. Sellest osasaamiseks pole enam vaja olla asutus või jõukas inimene.

3. samm – hajuta

Kui sa oled 1. ja 2. sammuga ühele poole saanud, mõtle veel kord realistlikult, kas Sul on vaja oma rahale kiiresti ligi pääseda. Kui jah, siis ilmselt tahad Sa vältida mittelikviidseid investeeringuid, näiteks kinnisvara. Teisest küljest võib aga kinnisvara olla suurepärane investeering, kui Sa tead, et Sa ei vaja investeeritud raha lähiajal ning tahad tekitada igakuise rahavoo.

Laenupõhisesse ühisrahastusse investeerimisel ühendatakse omavahel mitu positiivset võimalust: peaaegu kohene ligipääs oma rahale (sõltuvalt valitud investeerimismeetodist), igakuise rahavoo loomine ning jätkuv kasu liitintressist neile, kes investeerivad pikaajaliselt. Laenupõhises ühisrahastuses on Sul võimalik saavutada kõrge hajutatus, valides investeerimisel erinevate krediidireitingute (madalast kuni kõrge riskini), päritolumaade ja laenu pikkuste vahel. Investeeri Bondoras juba täna!

Hajuta riske ja võida!