Mis on ühisrahastus?

Finantsnipid

Crowdfunding

Ühisrahastus ei ole uus kontseptsioon, tegelikult on see olemas olnud juba sajandeid. Investopedia kirjeldab seda nii:

Ühisrahastus tähendab väikeste kapitalikoguste kasutamist, mis on saadud suurelt hulgalt üksikisikutelt, et rahastada uut äritegevust. Ühisrahastus kasutab ära hõlpsat ligipääsu suurtele inimhulkadele sotsiaalmeedia ja ühisrahastuse veebisaitide kaudu, et tuua kokku investorid ja ettevõtjad, ja sel on potentsiaal suurendada ettevõtlikkust, laiendades traditsiooniliste investorite (omanikud, sugulased, riskikapitalistid) hulka, kellelt raha saada.

Seda võib kokku võtta kui pankade monopoli detsentraliseerimist, viies omavahel kokku investorid ja inimesed, kes vajavad raha. See on ainulaadne võrreldes kapitali kasvatamise traditsioonilise meetodiga (eriti start-up meetoditega), kuna varem piirdusid rahastamisvõimalused väikese rühma jõukate isikute ja institutsioonidega, praegu on võim aga üksikisikute käes.

Ühisrahastuse 3 tüüpi:

Kuigi ühisrahastuses on palju nišše, toome siin esile 3 levinumat:

  • Annetusel põhinev ühisrahastus – seda kasutatakse tavaliselt heategevusprojektide puhul, näiteks selleks, et koguda raha meditsiinikulude katteks, välisabi või konkreetsete organisatsioonide jaoks. Annetajad ei saa vastutasuks midagi, kuna nende motiiv on tavaliselt uskumine konkreetsesse põhjusesse või soov aidata. Kaks suurimat platvormi sellel alal on www.justgiving.com ja www.gofundme.com
  • Vastukingitusel põhinev ühisrahastus – kui kellelgi on mingi toote idee, võib ta sellest teha prototüübi näiteks veebilehel www.kickstarter.com ja lasta inimestel seda ette tellida. Tellijatele osalust sel puhul ei jagata, aga ettevõtte omanikule annab see võimaluse anda tõuge oma projektile, omades juba kindlaid kliente järjekorras.
  • Osalusel põhinev ühisrahastus – kas sa oled näinud „Shark Tanki” või „Dragon’s Deni”? Kujuta nüüd neid saateid ette, aga viiest miljardärist koosneva žürii asemel on sul žürii, mis koosneb tuhandetest tavalistest inimestest, kes soovivad investeerida oma raske vaevaga teenitud raha teatud osalusprotsendi eest. Lõppeesmärk investoritele on saada tulu oma esialgselt investeeringult, põhinedes firma edule tulevikus, näiteks kasumil ja dividendidel.

what-is-crowdfunding

Iga mudeli edukuse lõpptulemus on turvaline ja usaldusväärne platvorm, mis viib kokku mõlemad pooled. Selliste platvormide kasutamise tohutu eelis on see, et mõned neist kasutavad valimisprotsessi, mis kinnitab kontsepti või projekti enne selle postitamist, seejärel avaldatakse see kõikidele selgel ja arusaadaval viisil. Selle inimese perspektiivist, kes soovib raha kasvatada, on tal eelis jõuda laiemale investorite turule nii, et enamik turundusest ja reklaamist teeb ära platvorm.

Mis erinevus on inimeselt inimesele laenamisel (P2P) ja ühisrahastusel?

Lühidalt öeldes keskendub ühisrahastus kui investeering osaluspõhisele kasumile, samas kui P2P investeeringud (nimetatakse mõnikord ka „võlgade ühisrahastuseks”) rahastavad mingit osa laenust, mida väljastatakse isiklikuks kasutamiseks, ettevõtte või kinnisvara rahastamiseks jne. Ühisrahastusega kasvavad sinu investeeringud siis, kui kasvab ettevõte ja teenib omakorda kasumit. Teisest küljest hakkavad sinu P2P investeeringud kasumit tootma väga kiiresti, kui laenuvõtjad hakkavad tegema oma igakuiseid tagasimakseid, tagastades sulle esialgse põhiosa ning samuti intressi kuu baasil.

Üldiselt võib P2P laenamist vaadata kui madalamat riski ja see ei eelda investoritelt eelnevaid finantsteadmisi, kuna enamik platvorme teevad kogu raske töö sinu eest ära ning valivad sinu eest välja laenuvõtjad.

Mis eelised on ühisrahastuses ja P2P-s peale intressi?

See mikrorahastuse vorm on tõepoolest midagi revolutsioonilist. Andes võimu tagasi üksikisikutele, et rahastada projekti, millesse nad tõesti usuvad, on sel positiivne lumepalliefekt laiemale majandusele. Projektidel ja laenuvõtjatel, mis/kes traditsiooniliselt poleks saanud pankadelt rahastust (ja mis/kes oleks seega hääbunud), on nüüd unikaalne võimalus, mille lõpptulemus on:

  • Rohkem väikseid ettevõtteid
  • Rohkem töökohti
  • Rohkem sotsiaalset mobiilsust
  • Vähem sotsiaalset ebavõrdsust
  • Integreeritud ühiskond
  • Rohkem väärtust ja kontrolli investoritele

Öeldakse, et ära järgi rahvamassi, aga miks teha siinkohal midagi muud? Investeeri Bonoras juba täna.


Related posts