Mis toimub krüptorahamaailmas?

Finantsnipid

Viimaste aastate uudiste pealkirjad räägivad tihti krüptorahast. Selle valdkonna tulevikupotentsiaal on pälvinud ohtralt tähelepanu aga ka mõistlikku skepsist. Kuna arvamusi on kiidulauludest pankrotihoiatusteni, pole lihtne tõde muust mürast eraldada.

Krüptorahaga toimuva mõistmiseks peab kõigepealt teadma, mis krüptoraha on, kuidas seda kasutatakse ja miks ta üldse oluline on.

Lühike ülevaade krüptorahast

Sõna “krüptoraha” kasutatakse erinevate digitaalsete varade kohta. Kõik sellised varad eksisteerivad digitaalses maailmas ning on emiteeritud detsentraliseeritud võrgustiku poolt, mida ei kontrolli ükski institutsioon. Krüptoraha on majanduslik vahend, mis tagab krüptograafia abil plokiahela turvalisuse.

Kuna krüptoraha ei oma ega halda vaid üks asutus ning valuuta toimib vaid koodireeglite alusel, millest ta loodud on, saab kasutaja krüptoraha koodibaasi põhjal olla selle omadustes täiesti kindel. Seda erinevalt keskpankadest, kus võidakse võtta vastu rahalisi otsuseid ilma teisi majanduses osalejaid sellest teavitamata ja nende heakskiiduta.

Esimest korda kasutati krüptoraha sarnaselt FIAT-rahale maksevahendina ja väärtuse säilitamiseks. Mitmed krüptovaluutad tekkisid ja kadusid enne, kui lõpuks sündis Bitcoin, millest on nüüd saanud kõige olulisem ja tuntum krüptoraha. Bitcoini populaarsus tõuseb päev-päevalt ning suured ettevõtted kogu maailmas aktsepteerivad seda kui maksevahendit.

Bondora stats

Kui kohalik valuuta veab alt

Enamik maailma inimesi ei karda, et nende kohalik valuuta ühel päeval väärtuse kaotaks. Ometi juhtus just see Venezuelas ja Türgis, kus inimesed ühel hetkel enam ei teadnud, mis nende riigi majandusest saab.

Hüperinflatsioon muutis Venezuela boliivari üleöö pea väärtusetuks. Selle hind langes lausa nii madalale, et 1 USD maksis 68 915 boliivarit. Türgi 18% inflatsioonimäär põhjustas liiri väärtuse languse 40%. Kohalikel jätkub raha vaid kõige hädapärasema jaoks.

Kuna kohalikku valuutat ei saa usaldada, on pöördutud Bitcoini ja teiste krüptorahade poole, et oma varasid riikliku kontrolli eest kaitsta ning nende väärtust säilitada. Ettevõtted lubavad Bitcoini makseid, sest see on nende jaoks usaldusväärsem ja stabiilsem. Ja mitte ainult, krüptorahade tehingutasud on madalamad kui krediitkaartide omad, mis võimaldab firmadel jällegi rohkem raha endale hoida.

Bitcoini esialgne edu pani arendajad ja ettevõtjad mõtlema, kuidas detsentraliseeritud võrgustikke ka muudes valdkondades ära kasutada. Uuendusprotsesside käigus on sündinud palju uusi krüptorahasid, igaühel neist oma kasutusvaldkond ja kujundus.

Mitte lihtsalt “valuuta”

Detsentralisatsioon pole kasulik mitte vaid valuuta, vaid ka paljude muude võrgustike puhul. Kõik erinevad krüptoraha kasutamise võimalused vähendavad suurte tsentraliseeritud struktuuride mõjuvõimu ning muudavad tehingud tõhusamaks ja turvalisemaks.

Krüptoraha kasutusvaldkondi:

  • Tarneahela haldamine: toodete liikumise jälgimine tarneaheals ja pudelikaelade vältimine
  • Failide salvestamine: väikeste failiosade salvestamine erinevates kohtades, mis on palju turvalisem
  • Kvantarvuti: kasutamata arvutusvõime jagamine ja/või arvutusvõime ostmine erinevatelt pakkujatelt maailmas
  • Detsentraliseeritud arvuti: tsensuurivaba võrgustiku kujundamine rakenduste loomiseks
  • Väärtpaberid: väärtpaberite digitaliseerimine kauplemiseks ülemaailmses võrgustikus, mis võimaldaks varasema turuta väärtpabereid osta ja müüa

Tegelikult on krüptorahade kasutusvõimalused lõputud ning paljud ideed alles ootavad realiseerimist. Krüptorahade mõjul on juba praegu muutunud inimeste arusaam kollektsioneerimisest – CryptoKittie-dest on saanud digitaalsete kogutavate objektide maailmas tõeline hitt. Võimatu on ennustada, kuidas krüptorahasid tulevikus kasutama hakatakse.

Seaduste ootel

Loomulikult on nende aastate jooksul tulnud turule ka mitmeid pettureid, kes tahavad uuest puhkevast turust kasu lõigata. Seaduse loojate eesmärk pole siinkohal vaid petturluse piiramine, vaid ka selguse loomine, kuidas krüptorahasid liigitada ja hallata. Ometi on sellekohased seadused endiselt ebaselged ning valitsuste vaatenurgad krüptoraha osas riigiti ja režiimiti väga erinevad.

Eesti on selles osas üks edumeelsemaid ning tervitab krüptoraha avasüli. Krüptorahal põhinevad ettevõtted saavad taotleda tegevusluba ja neid ongi väljastatud juba 900. Samuti on riik ICO-de ja krüptorahaga seoses väljastanud plokiahelas kirjendatud ühikute kohta mitmeid regulatsioone. Ja kuna Eestis puudub ettevõtte tulumaks, ei pea krüptorahaga tegelev ettevõte selle väärtuse tõusu pealt tasuma makse – veel üks krüptoraha soosiv tegur.

Soomes on kauplemine krüptorahas lubatud, kuid valitsus kardab endiselt petuskeemide vohama hakkamist. Soome valitsus on nimetanud krüptoraha “riskantseks investeerimisvõimaluseks” ning ei ole vastu võtnud ühtegi vastavat seadust. Kahjuks on krüptorahaga Soomes hetkel väga raske kaubelda ja tehingud riigi ühe suurima krüptoteenuse pakkuja Prasos Oy-ga koguni keelatud.

Hispaania kodanikud peavad hiljuti vastu võetud pettusevastase seaduse järgi kõigist oma krüptovaradest kohalikule valitsusele teada andma. See teeb Hispaaniast ühe rangeima krüptorahapoliitikaga riigi, kus keskpank peab krüptoraha riskantseks ega tunnista seda kui seaduslikku maksevahendit.

Cryptocurrencies Bear Market

Krüptoraha karuturg

Möödunud aasta hinnatõusule krüptoraha turul on järgnenud tohutu langus. 2018. aastal on hinnad vaid langenud, mis ilmselt paneb paljud mõtlema, kas pidu on tõesti juba läbi. Praegune karuturg on toonud Bitcoini väärtuse 20 000 dollarilt alla 4000 peale, ehk 80% madalamale, ja tundub, et see langeb veelgi. Kokku on kogu krüptoturg kaotanud 680 miljardit dollarit oma väärtusest ning hetkel on väärt 120 000 miljardit dollarit.

See pole aga esimene kord sel turul languses olla – Bitcoin on varem lausa kolm korda kaotanud rohkem kui 35% oma väärtusest, langedes 2013-2015 aasta vahel koguni 83%. Krüptorahade arendajad ütlevad, et ootasid juba ammu seda langust, mis tasakaalustab möödunud aasta mulli. Kuid isegi langusajal näitavad arengud, nagu “Lightning Network” plokiahelate vahelised tehingud või “atomic swap” (plokiahelate ülesed automaatsed valuutavahetused) , et tehnoloogia areng selles valdkonnas ei peatu.

Samal ajal, kui investorid ja kauplejad on mures langevate hindade pärast, kinnitavad arendajad ja tööstuse juhid, et valdkonnal läheb paremini kui kunagi varem.

Ebakindel tulevik

Krüptoraha teemal jagunevad inimesed enamasti kaheks. Ühed usuvad, et tegemist on mööduva trendiga, teised aga on veendunud, et krüptorahal on tuleviku maailmamajanduses kindel roll.

Tegelikkus võib jääda nende kahe vahele – krüptorahadel on oma eesmärk, kuid nad ei asenda FIAT-raha. Krüptoraha võib FIAT-raha mitmel moel täiendada, näiteks piirideüleste ülekannetega ja detsentraliseeritud ettevõtete puhul, mis töötavad tõhusamalt ja läbipaistvamalt kui tsentraliseeritud asutused.

Veel pole selge, millised krüptorahaga seotud ideed saavad võimalikeks ja kui kasulikud nad on. Kasutajad, kes salvestavad faile või tegutsevad võrgustikes, mida nad juba hästi teavad, ei pruugi näha, miks otsustada detsentraliseeritud võrgustiku kasuks, kui see esmapilgul ei tundugi nii erinev. Kuid nii kaua, kui tsentraliseeritud süsteemides püsivad turvariskid, on krüptorahal ja nende detsentraliseeritud platvormidel kasvavas tehnoloogilises maailmas oma koht.