Morgan Stanley võtab üle E-Trade’i, JPMorgan läheb digitaalseks

Finantsnipid

Üks maailma suurimaid finantsettevõtteid kasvab veelgi suuremaks. Morgan Stanley ostis 13 miljardi dollariga ära veebipõhise aktsiaturu E-Trade. See on pärast 2008. aasta finantskriisi suurim omalaadne tehing USA-s. Tehingu lõplikuks jõustumiseks on vaja veel föderaalvõimude heakskiitu.

Morgan Stanley saab juurde 5,2 miljonit klienti ja 360 dollari väärtuses varasid, mis teeb neist sarnaste, kuid väiksema kliendibaasiga ettevõtete ees turuliidri. Ettevõte loodab tehingu abil pakkuda konkurentsi sellistele tegijatele nagu Wells Fargo ja Bank of America.

Morgan Stanley’ tegevdirektor James P. Gorman leiab, et tehing on kasulik kogu ettevõttele üldiselt:

E Trade

“See on lihtsalt üks samm meie juba terve kümnendi kestnud püüdlustes toetuda kestvamatele tuluallikatele,” ütles Mr. Gorman.

E-Trade otsis sellist võimalust ja see polnud saladus. Läbirääkimised käisid varem juba ettevõtetega Interactive Brokers ja Goldman Sachs, kuid Morgan Stanley tegi asja lõplikuks.


Euroopa ei ole tehnoloogiliste uuenduste kohapealt maailmas esirinnas. Euroopa Liit loodab seda peagi muuta. EL paljastas plaani luua ühtne andmeturg, mis aitaks kohalikel ettevõtetel Facebooki ja Google’iga võistelda. Juurdepääs suurtele andmekogudele aitaks ettevõtetel arendada tehnoloogiaid erinevate valdkondade tarbeks alustades tervishoiust ja lõpetades transpordiga.

Guntram Wolff, Belgias asuva uurimisettevõtte Bruegel direktor kahtleb, kas EL suudab pakkuda piisavalt allikaid meelitamaks ligi investeeringuid ja panustama ettevõtluse kasvu:

Bruegel

“Seaduste loomine ei ole probleem,” ütles ta. “Kuid see on vaid üks osa. Lisaks on investeeringud. Täideviimine. Ettevõtlus.” Wolffi arvates ei ole need valdkonnad Euroopa Liidu tugevamad küljed.

EL püüab takistada monopolivastaste seaduste rikkumist suurte tehnikaettevõtete poolt. Möödunud aastal said monopolivastaste seaduste rikkumise eest trahvi nii Amazon kui Google, kusjuures viimase trahv ulatus 1,5 miljardi euroni.


Ootamatult positiivsed uudised näitavad Eurotsoonis viimase kuue kuu kiireimat majanduskasvu. Seda on toetanud nii madalad intressid kui ka kindel tööturg. Tööstus- ja teenindussektor olid mõlemad vaatamata koroonaviirusega seotud kasvavale majanduslikule ebakindlusele stabiilsed.

Global economy

“Enim juhtis kasvu teenindussektor,” ütles Chris Williamson, IHS Markiti ärivaldkonna peaökonomist. “Samuti on tugev tööstussektor, mis näitab esmakordselt koguni märke juba rohkem kui aasta kõiki tootjaid kimbutanud languse lõppemisest.”

Sellegipoolest on Euroopas endiselt kahtlased ajad. Hirm majanduslanguse ees on suur ning piirkonna suurima majanduse Saksamaa tulemused pidurdunud. Samas langes eksport Hiinast koroonaviiruse tõttu oluliselt ning on oodatust madalam.


JPMorgan Chase ühineb digitaalse panganduse revolutsiooniga. Ettevõttel on kavas avada digipank Ühendkuningriigis ja see võib alustada tööd juba aasta pärast. Varem on sarnase uudisega välja tulnud ka teised finantsasutused, näiteks Goldman Sachs.

JPMorgani projekti juhib Clive Adamson, Inglismaa finantskontrolliasutuse Financial Conduct Authority endine ülem.

Digipangandus on aeglustuva kasvuga valdkonna ainus lootuskiir:

Digipangandus

Uue Accenture’i aruande kohaselt on digipankadel ÜK-s 19,6 miljonit klienti. Ainuüksi 2019. aastal liitus nendega üle kuue miljoni inimese, mis tõstis aastase kasvumäära 150% peale. Sellegipoolest on aruandes välja toodud ka, et aasta teises pooles vähenes klientide arvu kasv 20% ning keskmine hoiuse summa langes 350 naela pealt 260 peale.

See uudis võib Briti finantssektorile kasulik olla, kuna viimane saab Brexiti käigus kindlasti tugevasti kannatada. Goldman Sachsi digiteenus Marcus on endale riigist leidnud juba 300 000 klienti.


Kahjuks muutub olukord seoses koroonaviirusega Euroopa jaoks üha halvemaks. Suurem haiguspuhang on nüüd tabanud Itaaliat, kus hukkunud on juba 34 inimest ning nakatunud 1694. Püüdmaks takistada viiruse levikut on mõned piirkonnad riigis suletud ja karantiinis. Suurema viiruse kontsentratsiooniga piirkondades on üles seatud politsei kontrollpunktid. Lisaks tundub, et kõige esimest koroonaviiruse juhtumit ei käsitletud õigesti ning seetõttu on viirus levinud rohkem, kui oleks pidanud.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte ütleb, et Codogno haigla, kus esimene koroonaviiruse juhtum tuvastati, eksis:

“Ilmselgelt ei tegutsenud haigla juhtkond vastavalt nõuetele, mida sellistes olukordades soovitatakse järgida ning see aitas viiruse levikule kaasa,” ütles ta.

Itaalia pole aga ainus riik Euroopas, keda koroonaviirus kollitab. Šveits, Austria, Horvaatia, Iirimaa, Eesti, Leedu ja mitmed teised on samuti teatanud esimestest juhtumitest. Hetkel on reisimine mitmetesse piirkondadesse küsimärgi all.

* Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.