Mustade päevade fondi ABC

Finantsnipid

Rahahädasse sattuda ei soovi meist keegi. Ootamatuste korral, kui Sinu sissetulekuga peaks midagi juhtuma, tuleb kasuks, kui oled selleks puhuks raha kõrvale pannud. Sellepärast nimetataksegi seda raha mustade päevade fondiks.

Mis on mustade päevade fond?

Kujuta ette mõnd ootamatut olukorda, kus vajad hädasti raha. Näiteks saad teada, et ootate perelisa.  Murrad jalgpalli mängides jalaluu ega saa pikalt tööl käia. Automootor ütleb üles ja pead selle kiirelt välja vahetama. Või kõige hullem, Sina või mõni Sinu pereliige kaotab ootamatult töö. Mis siis saab?

Kui Sul säästusid ei ole, oled kindlasti hädas. Kui aga oled midagi kõrvale pannud, ei niida kehv või ootamatu olukord Sind jalust.

Selleks ongi mustade päevade fond hea. See on raha, mis aitab Sul mõne aja toime tulla, kui sissetulekuga peaks midagi juhtuma või vajad raha äkiliste, ootamatute kulutuste jaoks. See on Sul alati mustemateks päevadeks igaks juhuks olemas ning aitab võlgadesse sattumist vältida.

Mustade päevade
Ole ootamatusteks valmis

Kuna tulevikku ei tea kunagi ette, siis soovitame kõigil mustade päevade fondi omada. Kust alustada?

Kuidas mustade päevade fondi loomist alustada

Esiteks, mõtle kui suur see olema peaks. Selleks tasub silmas pidada järgnevat.

  • Kas Sul on ka muid varasid, mida müüa, kui olukord peaks hapuks minema või on mustade päevade fond Su ainus pääsetee?
  • Kui Sina või elukaaslane kaotaksite töö, kaua võtaks teil aega uue leidmine?
  • Kui midagi väga hullu juhtub, näiteks sureb mõni lähedane sugulane või kaotab keegi kodu, kas Sina oleksid nende ainus toetaja või on ka teisi panustajaid?

Just sellistele küsimustele peaksid säästufondi suuruse otsustamisel vastama. Kuldreegel sealjuures on mõelda oma igakuistele kulutustele. Kui palju on Sul raha vaja, et katta 3–6 kuu elamiskulud?

Teisisõnu, kui üürile, kommunaalidele, toidule ja transpordile kulub umbes 2000 € kuus, püüa kõrvale panna 6000–12 000 €.

Mustade päevade fond aitab ellu jääda
Mustade päevade fond aitab ellu jääda

Tee plaan

Kui oled otsustanud, palju pead säästma, arvuta välja, kaua selle summa kogumine aega võiks võtta. Kas Sul on varasid, mida saaksid vajadusel kiiresti müüa? Või pead iga kuu väikse osa oma sissetulekust kõrvale panema?

Kui nii, siis jaga fondi kogusumma sellega, mille saad iga kuu kõrvale panna. Sellest numbrist saab Sinu säästude kogumise võti.

Vaatame sama näidet, mis üleval. Sinu igakuised elamiskulud on 2000 € ning tahad koguda kuue kuu varu. Oma sissetulekut ja kulusid analüüsides leiad, et võid iga kuu kõrvale panna koguni 500 €.

Korruta igakuised kulud kuude arvuga (2000×6=12 000) ja jaga see number summaga, mille saad iga kuu kõrvale panna (12 000/500=24). Sel juhul võtaks fondi kokku saamine Sul 24 kuud.

Kui võimalik, aktiveeri automaatsed maksed oma valitud kõrge likviidsusega kontole. Nii ei jää ükski makse vahele ning saavutad eesmärgi õigel ajal.

Kuid arvesta ka, et plaane saab alati kohandada. Kui Sul on korraga vähem raha kui tavaliselt või said hoopis palgakõrgendust, kohanda säästuplaani vastavalt.

Ära karda suunda muuta, kui vaja
Ära karda suunda muuta, kui vaja.

Las raha olla käeulatuses

Mustade päevade fond on teistsugune kui traditsioonilised investeeringud, nagu kinnisvara või võlakirjad, sest Sul võib seda raha ruttu vaja minna. Seega, leia sellele rahale koht, kuhu pääsed kiiresti ja lihtsalt ligi, nagu näiteks Bondora Go & Grow. Sealt saad raha mistahes hetkel välja võtta, samas kasvab ta seal nii kaua jõudsalt.

Sihi kaugemale

Kui oled vajaliku summa kokku korjanud, jätka kogumist. Pane ikka 500 € iga kuu kõrvale, kuid mustade päevade fondi asemel paiguta see investeerimisfondi. Hajuta investeeringud kindlasti ning vali ka mõni kõrge likviidsusega vara, mille müümisega saaksid ruttu raha kätte, kui mustade päevade fond otsa saab.

Pea meeles, alati on parem ettevaatlik olla. Planeeri, kasvata ja kohanda oma mustade päevade fondi vastavalt vajadusele. Nii võid rahuliku südamega elada, teades, et oled kõigiks elu ootamatusteks valmis.