Muusika autoriõigused ja videomängud jõuavad P2P maailma

Finantsnipid

Visa hakkas pakkuma veel üht P2P teenust. Käed on löönud Visa Direct Payment ja TransferWise ning nende kliendid saavad nüüd teha ülekandeid deebetkaartidele reaalajas mis tahes maailma paigast. Visa Directi kaudu tehti 2019. aastal üle 2 miljardi tehingu ning nüüd tõuseb see number tõenäoliselt veelgi.

Visa Directi ülemaailmse juhi Bill Sheley’ sõnul on nõudlus kiirete maksete järele endiselt suur:

“Tehnoloogia lähendab meid, kuid rahaülekannete kohapealt on veel palju lahendamata küsimusi nii eraklientide kui väikeettevõtjate jaoks. Koostöös TransferWise’iga püüab Visa pakkuda võimalust teha rahvusvahelisi makseid kiiresti ning seda turvaliselt läbi Visa Directi.”

Koostöö on jätkuks Visa senistele pingutustele. 2019. aasta algul osteti ära piirideüleste ja ACH maksete pakkuja Earthport. Nii jõudis Visa veelgi suurema hulga inimesteni, kes said hakata ülekandeid tegema läbi oma pangakontode, kasutades selleks Visa kaarti.


Briti ühisrahastusettevõte Zopa hakkab pankadele konkurentsi pakkuma. Hiljuti kaasas ettevõtte 130 miljonit naela investeeringuid just selleks, et taodelda FCA-lt täielikku pangandusluba. Rahastusvooru juhivad IAG Capital Partners USA-s ja nende ÜK-s paiknev investeerimisfond Silverstripe. 2018. aastal sai Zopa esimese ühisrahastusettevõttena tingimisi pangandusloa.

Ettevõtte tegevdirektor Jaidev Janardana märkis, et lisarahastus oli vajalik ÜK kontrollorganite hirmude peletamiseks:

“Nüüdseks oleme rahastusvooru sulgenud. Lepingud on sõlmitud ning ootame vaid viimaseid heakskiite, muuhulgas ka muutusi regulatsioonides.

Meie pangandusluba on endiselt piiratud ning teeme tihedat koostööd kontrollasutustega, et pälvida täielikku luba. Oleme väga põnevil ja kui see juhtub, saab Zopa avada oma panga ning pakkuda klientidele ühisrahastusteenuste kõrval laiemat toodete valikut.”

Hetkel on Zopa väljastanud ÜK-s laenusid ligi 4 miljardi naela eest ning oli esimene ühisrahastusettevõte, kelle laenud pälvisid AAA-kategoooria.


Money&Co kaudu saab nüüd ühisrahastuses investeerida ka muusikasse. Money&Co uusim toode pakub muusikutele laenusid, mille tagatiseks on nende intellektuaalsed omandiõigused. Intressimäär investoritele on 6% üle LIBORi.

“Tegeleme hetkel laenudega kohtuprotsesside finantseerimiseks ja muusikutele. Need pole rangelt P2P valdkonnad, kuid neid saab pakkuda ka ühisrahastuses investeerijatele ning tulevikus hakkavad nad kuuluma innovatiivse panganduse hoiuste alla.”


Power Ledger tegutseb jälle. Austraalia P2P päikeseenergia ettevõte laienes Indiasse ning tegutseb seal India eleketriettevõtte UP Power Corporation Limitedi kõrval. Uttar Pradeshi osariigi päikeseenergiat hakatakse vahendama plokiahelal põhineva P2P platvormi Power Ledgeri kaudu. Esimesed sammud selles suunas viiakse lõpule juba 2020. aasta märtsis.

Power Ledgeri kaasasutaja, Jemma Green kirjeldas protsessi ning ettevõtte laienemist lähemalt:

“Kui uurimine, planeerimine ja saidi valimine on lõppenud ja nutika mõõtmise infrakstruktuur tööle pandud, hakkame tegelema kauplemisloogika täiustamise ja hinnastamisega, milleks peame nõu kõigi asjaosalistega.”

“Power Ledger kogub tähtsust Austraalias ja väljaspool, tehnoloogia areneb elektriturule ja nii pääsevad ka elektri jaemüüjad ligi palju efektiivsemale energiajagamisele juba olemasoleva võrgustiku kaudu.”

Kasv jätkub ka Austraalias. Perthi äärelinnades ühinevad Power Ledgeriga korterelamute rajoonid, mille elanikud hakkavad omavahel päikeseenergiat jagama.


Nine Chronicles on uus mitme mängijaga arvutimäng, mis hakkab toimima P2P plokiahela võrgustikus. Mäng lastakse välja P2P võrgustikus, mitte tsentraliseeritud serveris, mis võib põhjustada rikkeid ja katkestusi. Kui mängu algsed arendajad selles töös enam ei osale, saab Nine Chronicles oma arengut siiski jätkata. Arendajad saavad vabasse koodi sekkuda ning luua Nine Chronicles’i uusi versioone.

Kijun Seo, Planetariumi tegevjuht (Nine Chronicles mängu arendaja) näeb mängu vaba koodi selle edu peamise põhjusena:

“Oleme mängu ja selle tehnoloogia arendamisega tegelenud juba aasta ning esitleme seda suurima hea meelega. Nine Chronicles on vaba koodiga mäng ning selle omanikud on mängijad ise. Loodetavasti leiame nii sarnaselt mõtlevaid mängijaid, kes toetavad meie teekonda!”

P2P mängud nagu Nine Chronicles on küll mõnes mõttes paremad kui tsentraalselt kontrollitud mängud, kuid nendega on seotud ka omad piirangud ja küsimused. Näiteks on raskem vältida pettuseid ning tekib küsimus, kuidas toetada mängusiseseid oste ja muid makseid, kui võrgustik on detsentraliseeritud ega ole ühe asutuse oma.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.