Naftahinnad taas tõusuteel, hoobi saab näotuvastustarkvara

Finantsnipid

Seoses politsevägivallast alguse saanud sündmustega USA-s on mitmed tehnoloogiaettevõtted peatanud näotuvastustarkavara arendamise. IBM-i tegevjuht Arvind Krishna arvab, et näotuvastustarkvara süvendab rassismi:

näotuvastustarkvara

“IBM ei poolda ega kavatse toetada mitte ühtegi tehnoloogiat (sealhulgas näotuvastust), mis põhineb massilisel järelevalvel, rassiprofiilide loomisel, inimõiguste ja põhivabaduste rikkumisel, või toetab mõnd muud eesmärki, mis ei ole kooskõlas meie usaldust ja läbipaistvust puudutavate põhimõtetega,” kirjutas Krishna kongressi liikmetele möödunud esmaspäeval.

Ka Amazon peatas üheks aastaks politsei jaoks oma näotuvastustarkvara kasutamise. Ettevõtte sõnul vajab tarkvara rangemaid seadusi ja loodetavasti kasutab valitsus seda aega nende kehtestamiseks – nii oleks näotuvastustarkvara kasutamine õiglasem:

“Pooldame rangemaid seadusi, mis reguleeriks näotuvastustehnoloogia eetilist kasutamist ning tundub, et kongress on selleks väljakutseks valmis,” ütles Amazon. “Loodetavasti on aasta piisav aeg nende seaduste kehtestamiseks ning oleme valmis valitsust selles ka aitama.”

Kõik see on reaktsioon protestidele, mis lahvatasid pärast seda, kui politsei tappis George Floydi, relvastamata mustanahalise mehe Minneapolises, Minnesotas.


Majanduse taasavamine Euroopas tekitab segadust. Saksamaa pikendas reisihoiatust riikidesse väljaspool Euroopa Liitu kuni augustini ning palub kodanikel eriti vältida reisimist ÜK-sse. Samal ajal avab suurem osa riike taas oma piirid suviseks reisimiseks, lootes sellega toetada kohalikke majandusi.

Kuigi piirangud olid karmid, kinnitavad Londoni Imperial College’i uurijad, et päästsime sellega miljoneid elusid:

Lockdowns saved millions of lives

“Karantiinidega hoidsime ära miljonid surmad, mis oleks olnud tõeline tragöödia,” sõnas Dr. Seth Flaxman Imperial College’ist.

Dr. Solomon Hsiang, teine uurija samast seltskonnast ütles, et koroonaviirus oligi tragöödia, kuid see, kuidas maailm ohule reageeris, aitas ajalooliselt lühikese perioodi jooksul päästa erakordselt palju elusid.”


Chicagos asuv idufirma M1 Finance kaasas just B-seeria rahastusvoorus 33 miljonit dollarit. Raha kasutatakse ettevõtte finantstehnoloogiliste toodete valiku kahekordistamiseks, et tagada suurem paindlikkus edasiliikumiseks. M1 on juba kaasanud üle 1 miljardi dollari väärtuses valitsetavaid varasid ning pakkunud kasutajatele kõik-ühes rahahaldusplatvormi:

Fintech products

“Meie kliendid on intelligentsed, iseteadlikud investorid, pikaajaliste ja kestlike rahaliste eesmärkidega. Tahame pakkuda võimalikult lihtsat ja automaatset teenust, mis samas pakuks neile soovitud kontrolli,” ütles M1 Finance’i asutaja ja tegevjuht Brian Barners.

“M1-ga saab klient vaid paari hiireklõpsuga luua terve investeerimisstrateegia ja valida ise kasvõi selles sisalduvad aktsiad ja börsil kaubeldavad fondid. Edasi tegeleme asjaga juba meie ning igapäevast optimeerimist, tasakaalu taastamist ja reinvesteerimist haldame ise vastavalt kliendi juhistele, et tema saaks strateegiate elluviimise asemel tegelda rohkem nende loomisega.”

B-seeria rahastusvoor toob ettevõttele juurde 54,5 miljardit dollarit. Vooru juhib Left Lane Capital ja Clocktower Technology Ventures, osaleb ka Jump Capital.


Pärast rekordilist langust aasta algul kerkivad naftahinnad taas. Brenti toornafta hind on jälle 40 dollarit barreli eest ning OPEC kavatseb naftatootmist jätkuvalt piirata ja naftapakkumist maailmaturul vähendada.

OPEC-i liikmed olid sellega nõus, kuid pole selge, kuidas piirangud riikide vahel jagunevad. Eriti murettekitavad on Iraagi kahtlused:

Oil price

“Praegune eksinud tootjate karistamise mehhanism on segane,” kirjutasid RBC Capital Markets analüütikud kirjas kliendile. “OPEC-i juhid ei ole vastanud Iraagi rahandusministri palvele kvoodid arvestades majandustingimusi ja elukvaliteeti üle vaadata. Oleme skeptilised, kas Iraak suudab kerkinud tootmiseesmärki täita.”

Naftahind võib taas langeda, kui sügisel või talvel tabab maailma COVID-19 teine laine, mis maailmamajanduse jälle seiskab. Seega on viirusel naftahindade arengutes 2020. aastal oluline roll.