Ostude vähenemine P2P järelturul, käsitsi investeerimine kõige populaarsem

Statistika ja andmed

Tere tulemast lugema augustikuu blogipostitust järelturu statistikast. Hiljuti rääkisime kõige levinumatest meetoditest, mida kasutatakse graafikus, viivises ja võlas olevate laenude ostmiseks ning kas need tehingud tehti nimiväärtuse, juurde- või allahindlusega.

Järgnevalt anname samasuguse ülevaate ka 2018. juulikuu statistikast.

Kogumaht

secondary-market-stats-totals-august-2018-et

2018. aasta juulis oli järelturul tehtud investeeringute kogusumma 966 264,17 €, võrreldes juuniga oli see ligikaudu 17% (-198 408,09 €) väiksem. Sarnaselt eelmisele kuule oli kõige populaarsem viis käsitsi investeerimine – juba teist korda oli see Portfellihaldurist ja APIst eespool.

Juulis vähenes käsitsi tehtud investeeringute kogusumma üle 31% (-219 679,40 €) ning käsitsi tehtud investeeringute osakaal on praegu 49,8%. Sellele võrdluseks suurenes API kaudu ostetud investeeringute hulk järelturul 23.6% (27 150,53 €) ning selle koguosakaal tõusis 14,7 protsendini. Koos muutustega API kasutamises ning käsitsi tehtud investeeringutes vähenes Portfellihalduri kasutamine 1,68% ning moodustab koguosakaalust ligikaudu 35,5%.

Üldise rahastusstatistika saamiseks loe edasi siit.

Graafikus olevad laenud

secondary-market-stats-current-august-2018-et

Nagu eelmistel kuudelgi, on Portfellihaldur graafikus olevate laenude nimiväärtusega ostmises endiselt juhtpositsioonil. Teisalt olid aga käsitsi tehinguid teinud investorid kõige edukamad, ostes graafikus olevaid laene allahindlusega (117 855,35 € väärtuses). Lisaks ostsid tehinguid käsitsi teinud investorid 116 188,79 € väärtuses laene juurdehindlusega, API kaudu osteti aga 39 913,12 € väärtuses laene.

Tuletame meelde, et mitte ühelegi investeerimismeetodile (sh Portfellihaldurile) ei ole antud prioriteeti ning ükski ei põhine investori portfelli suurusel.

Viivises olevad laenud

secondary-market-stats-overdue-august-2018-et

Juulis vähenes järelturult ostetud viivises olevate laenude kogusumma 42%. Enamik sellistest tehingutest tehti käsitsi ja allahindlusega (28 225,66 € väärtuses).

Võlas olevad laenud

secondary-market-stats-defaulted-august-2018-et

Kokkuvõttes vähenes järelturult ostetud võlas olevate laenude arv juulis 56,5%. Kõige tähelepanuväärsem muutus seisneb käsitsi ja allahindlusega ostetud laenude summas: märtsis oli see 23 066,09 €, aprillis 81 198,45 €, mais 94 135,92 €, juunis 283 979,60 € ning juulis 121 952,63 €.

Samas osteti API kaudu juurdehindlusega vaid 0,06 € väärtuses võlas olevaid laene. Vaid väike osa investoritest kasutab ainulaadset strateegiat, kus ostetakse võlgnevusega laene märkimisväärse allahindlusega, lootuses saada kasu kohe, kui võlamenetlus- ja sissenõudeprotsess hakkab tekitama rahavoogu. Siiski tuleb mainida, et see on väga suure riskiga strateegia, mis võib lõppeda netotootluse vähenemisega või isegi kahjumiga.

Tasub teada

Laenude müümine võib lõppeda esialgse põhiosa vähenemisega, sest järelturg üldiselt ei paku graafikus olevatele laenudele piisavalt kõrget juurdehindlust, et kompenseerida portfelli mittetootlikku osa. Seepärast soovitame seda teha ettevaatlikult ja mitte proovida müüa kõiki laene korraga, kui näed, et mingi osa Sinu investeerimisportfellist on viivises. Suure tõenäosusega müüd Sa kiiresti tootliku osa oma portfellist ja Sulle jäävad ainult võlamenetluses olevad laenud, mis tekitavad plaanitud tootluses märkimisväärset kahju.

Laenude müümise kiirus sõltub nõudlusest järelturul. Üldiselt on graafikus olevad laenud likviidsemad ja need müüakse tavaliselt ühe päevaga nimiväärtuse või isegi väikse juurdehindlusega. Võlgnevusega laenude müümine võib võtta rohkem aega või võivad isegi jääda müümata. Kohe, kui teine investor on Sinu laenu ostnud, kantakse raha otse Sinu Bondora kontole.

Kui sa pole ikka veel kindel, kuidas oma laene müüa, võid alati kirjutada aadressil [email protected] ning suhelda meie kogenud klienditeenindajaga, kes annab Sulle üksikasjalikke juhiseid.