P2P laenude ostmine järelturult on jätkuvalt tõusutrendis – loe lähemalt siit

Statistika ja andmed

Tere tulemast lugema juunikuu blogipostitust järelturu statistikast. Hiljuti rääkisime kõige levinumatest meetoditest, mida kasutatakse graafikus, viivises ja võlas olevate laenude ostmiseks ning kas need tehingud tehti nimiväärtuse, juurde- või allahindlusega.

Anname samasuguse ülevaate ka juunikuu statistikast.

Kogumaht

secondary-market-stats-totals-july-2018-et

2018. aasta juunis oli järelturult ostetud laenude kogusumma 1 164 672,26 €, võrreldes maiga tõusis see umbes 15% (153 742,89 €). Esimest korda nägime muutust kõige populaarsemate investeerimismeetodite järjekorras. Täpsemalt öeldes oli käsitsi tehtud investeeringute maht kaks korda suurem kui Portfellihalduri puhul.

Juunis tõusis käsitsi tehtud investeeringute hulk üle 70% ning nende koguosakaal tõusis 60%-ni. Sellele võrdluseks vähenes API kaudu ostetud investeeringute hulk järelturul 34% ning selle koguosakaal langes 9,9%-le. Koos muutustega käsitsi ja API kaudu tehtud investeeringutes, langes Portfellihalduri osakaal 18% ning moodustas kogumahust umbes 30%.

Graafikus olevad laenud

secondary-market-stats-current-july-2018-et

Nagu eelmistel kuudelgi, on Portfellihaldur graafikus olevate laenude nimiväärtusega ostmises endiselt juhtpositsioonil. Teisalt olid aga käsitsi tehinguid teinud investorid kõige edukamad, ostes graafikus olevaid laene allahindlusega (182 898,26 €). Lisaks ostsid tehinguid käsitsi teinud investorid 91 441,21 € väärtuses laene juurdehindlusega, API kaudu osteti aga 37 588,86 € väärtuses laene.

Kuigi sisuliselt ei ole Portfellihalduri tööriistale mingitegi laenude puhul antud prioriteeti, on see väga kiire ja endiselt kõige populaarsem investeerimismeetod kõikide Bondora klientide seas. Tuletame meelde, et mitte ühelegi investeerimismeetodile (sh Portfellihaldurile) ei ole antud prioriteeti ning ükski ei põhine investori portfelli suurusel.

Viivises olevad laenud

secondary-market-stats-overdue-july-2018-et

Juunis suurenes järelturult ostetud viivises olevate laenude koguarv 92%. Enamik sellistest tehingutest tehti manuaalselt ja allahindlusega 52 162,03 €.

Võlas olevad laenud

secondary-market-stats-defaulted-july-2018-et

Kokkuvõttes suurenes järelturult ostetud võlas olevate laenude arv juunis 171%. Kõige tähelepanuväärsem muutus seisneb käsitsi ja allahindlusega ostetud laenude summas: märtsis oli see 23 066,09 €, aprillis 81 198,45 €, mais 94 135,92 € ja juunis 283 979,60 €.

Võrdluseks osteti API kaudu juurdehindlusega vaid 0,16 € väärtuses võlas olevaid laene. Vaid väike osa investoritest kasutab ainulaadset strateegiat, kus ostetakse võlgnevuses laene märkimisväärse allahindlusega, lootuses saada kasu kohe, kui võlamenetlus- ja sissenõudeprotsess hakkab tekitama rahavoogu.

Tasub teada

Laenude müümine võib lõppeda esialgse põhiosa vähenemisega, sest laenude järelturg üldiselt ei paku piisavalt kõrget tulu graafikus laenude puhul, et kompenseerida mittetoimivate laenude osa portfellis. Seepärast soovitame olla ettevaatlik ja pigem mitte müüa kõiki laene korraga, kui näed, et osa Sinu investeerimisportfellist on viivises. Suure tõenäosusega müüd Sa kiiresti tootliku osa oma portfellist ja Sulle jäävad ainult võlamenetluses olevad laenud, mis tekitavad plaanitud tootluses märkimisväärset kahju.

Laenude müümise kiirus sõltub turu nõudlusest. Üldiselt on graafikus olevad laenud likviidsemad ja need müüakse tavaliselt ühe päevaga nimiväärtuse või isegi väikse juurdehindlusega. Võlgnevusega laenude müümine võib võtta rohkem aega või jäävad isegi müümata. Kohe, kui teine investor on Sinu laenu ostnud, kantakse raha Sinu Bondora kontole.

Kui Sa pole kindel, kuidas oma laene müüa, võid alati kirjutada aadressil [email protected] ning suhelda meie kogenud spetsialistidega, kes annavad Sulle täpsemaid juhiseid.