P2P paadilaenutus ja krüptolaenud, probleemid Indias ja palju muud

Finantsnipid

Krüptoraha P2P turg kasvab. Augustis kaasas krüptoraha P2P laenuettevõte BlockFi 18 miljonit dollarit A-seeria rahastusvoorus ning äri jätkab kasvamist. Vooru juhtis Valar Ventures fond, mille eesotsas on PayPal-i kaasasutaja Peter Thiel.

Nii BlockFi kui Valari esindajad on P2P krüptoraha turu suhtes ootusärevad:

“Suurte sõnade ja volatiilsuse kõrval tegutsevad krüptoturul ka ettevõtted nagu BlockFi, kes reaalselt tegelevad sellega, et investeerimine krüptorahasse muutuks tavaliseks. Aitame hea meelega BlockFi-l selle tõusva varaklassi jaoks teed rajada,” ütles James Fitzgerald, Valar Ventures’i partner.

“BlockFi-l on hea meel jätkata arengut visiooni suunas, kus rikkust loovad finantstooted ja -teenused ei sõltu inimese asukohast ega netoväärtusest. Meie andekas meeskond ja selle strateegilised toetajad jätkavad krüptorahateenuste infrastruktuuri arendamist, et teha krüptoraha kasutuselevõtmine ja nende väärtuse kasvatamine lihtsamaks,” ütles BlockFi tegevjuht ja asutaja Zac Prince.


India P2P laenuandjad paluvad keskpangalt regulatsioonide lõdvendamist. 16 P2P laenuandjat ühinesid kirjas Reserve Bank of India-le (RBI), milles palutakse leevendada laenuandmise ja -võtmise limiite, mis hetkel on 1 miljon India ruupiat (14 000 dollarit).

Kiri toob välja P2P laenuandjate raskused rahastuse leidmisel ning äri kasvatamisel nende piirangute tõttu:

“Viimase 18 kuu jooksul pärast uute reeglite teatavakstegemist, on kasvava turu suurimaks takistajaks olnud 10 lakh ruupia suurune piirang laenuandjatele (1 miljon ruupiat). See üks probleem … Ähvardab kogu valdkonna olemasolu,” kirjutas Rajiv M Ranjan India P2P mittepangast finantsasutuste (NBFC) ühenduse sekretär.

“Hetkel on riskikapitalistid India ühisrahastusplatvormidel investeerimise suhtes ettevaatlikud peamiselt just selle 10 lakh ruupia suuruse piirangu tõttu,” mainis ühendus oma kirjas. “Samas tegelevad sarnased laenuplatvormid, kes saavad raha mittepangast finantsasutustelt ja pankadelt ilma igasuguste piiranguteta ega pea vastama sellistele nõuetele.”

Reservpanga regulatsiooni kohaselt peavad ühisrahastuse laenuandjad oma tegevuse riiklikult registreerima. Seega on RBI-s registreeritud P2P laenuandjaid juba terve hulk, nende seas ka i2ifunding, Faircent ja Lenden.


Autojagamine pole enam ainus P2P transpordiliik. Boatsetter, P2P paadilaenutusettevõte, kaasas just 10 miljonit dollarit oma äri laiendamiseks paadilaenutusturu liidriks. Boatsetter-i kliendid saavad rentida nii kala-, kruiisi-, purje- kui ka muid laevu. Laevaomanikud omakorda saavad kasutult seisva varandusega raha teenida.

Rahastusvoorule lisaks on Boatsetter loonud ka strateegilise partnersuhte GEICO-ga, mille abil nad pakuvad kindlustust P2P laevadele USA-s.

Pressiteates avaldas GEICO arvamust, et uus valdkond on kasvuteel:

“Boatsetter soovib saada suurimaks paadilaenutuse pakkujaks ajal, mil nooremat põlvkonda huvitabki pigem kogemus kui materiaalne omand,” ütles Bill Roberts, GEICO tegevjuht. “Oleme koostöö üle Boatsetteriga väga rõõmsad, sest turg aina laieneb ning see teenus teeb paadisõidu võimalikuks ka noorematele tarbijatele.”

Pärast oma konkurendi Boatboundi ostmist 2017. aastal sai Boatsetterist kiiresti P2P paadilaenutuse peamine pakkuja. Laevaomanikele on see olnud väga kasulik, sest nad teenisid 2018. aastal P2P paadilaenutusega keskmiselt üle 4600 dollari.


Plokiahela tehnoloogia võib oluliselt kiirendada P2P elektrituru arengut. Technavio turu-uuringute ettevõtte sõnul on P2P elektrituru oletatav aasta kasvunumbrite aritmeetiline keskmine (CAGR) 2019-2023. aastal 10%. Seda peamiselt Aasia ja Vaikse Ookeani piirkonna arvelt, mille oodatav panus sellesse kasvu on umbes 44%. 

Kasvu teeb võimalikuks plokiahela tehnoloogiate areng, mis võimaldab elektritootjatel oma ülejäävat energiat teistele müüa, luues sedasi tõhusama energiaturu:

Elektritööstus näeb plokiahela tehnoloogias potentsiaali energiarevolutsiooniks, kus elektrit toodavad ja müüvad nii tarbijad kui asutused. Näiteks tehti Australian Renewable Energy Agency toel 2018. aastal algust P2P päikeseenergia vahetusega White Gum Valley’s ühes Lääne-Austraalia korteris. Korteril on katusel päikesepaneelid ja 63,6 kilovatine (kW) elektritootmissüsteem, mis salvestab energiat 160 kW liitium-ioonakudesse. Ülejääva energia müümiseks kasutab omanik Power Ledger süsteemi, mis põhineb plokiahela tehnoloogial. Plokiahela tehnoloogia kasutamine elektriga kauplemiseks on hea nii tootjatele kui tarbijatele ning toetab globaalse elektrikauplemise turu kasvu ennustataval ajaperioodil.