Peaaegu sajandi vanune raamat paljastab P2P-investoritele rikkaks saamise saladuse

Finantsnipid

On aasta 1926. Füüsik Erwin Schrödinger avaldab lainemehaanika teooria ning esitleb võrrandit, mis saab hiljem kvantmehaanikas tuntuks kui Schrödingeri võrrand. Soome sportlane Paavo Nurmi püstitab 3000 m jooksus maailmarekordi. Houdini on vee all kirstus kinni 1,5 tundi enne, kui suudab sealt välja saada. Ning ilmus üks maailma kuulsaim isikliku rahanduse teemaline raamat “Babüloni rikkaim mees”.

George S. Clasoni “Babüloni rikkaim mees” sai alguse trükiste sarjast, kus kirjeldati iidses linnas Babülonis levinud mõistujutte. Lugu algab suurest perest pärit vaese kaupmehe Arkadiga, kellel pole mingisugust lootust rikkaks saada. Hiljem saab temast aga rikkaim mees Babülonis – pärast seda, kui ta on küsinud nõu laenuandjalt Algamishilt.

Õpetused on kahtlemata ajatud, kuigi need teooriad, mida on esitletud ka kui “ravi lahjale rahakotile”, on pea 100 aastat vanad.

ancient-lion-wall

1. “Hakka oma rahakotti nuumama”

Ükskõik, milline on Sinu rahaline olukord, peaksid Sa iseendale esimesena maksma. See on vaieldamatult raamatu peamine moto – Clason soovitab panna vähemalt 10% oma kuusissetulekust kõrvale enne, kui sellega midagi muud tegema hakkad. Raamatus olevates näidetes pannakse 10% kõrvale isegi enne võlgade tagasimaksmist.

Ilma vähemalt 10% kõrvale panemata on kõigil pea võimatu järgida edasisi samme ja saavutada tuntav finantsvabadus.

2. “Hoia kulud kontrolli all”

Tänapäeval tehakse paljud ostud emotsioonide ajel. Selle tulemusena aetakse tihti omavahel segamini kohustuslikud ja mittekohustuslikud kulud ning nii avastataksegi kuu lõpus, et raha hakkab otsa saama – teisisõnu elatakse palgapäevast palgapäevani. Kui pole eelarvet, mis seda kontrolli all hoiaks, võid Sa arvata, et Sa ei teeni piisavalt, et esmalt oma arved tasuda ning tegutseda 1. sammu järgi (“Hakka oma rahakotti nuumama”).

Mõned rikkaimad inimesed maailmas on tuntud selle poolest, et nad käivad oma rahaga ümber tagasihoidlikult ja ettevaatlikult, mitte ei kuluta seda seepärast, et nad saavad. Võtkem näiteks Warren Buffeti, kes elab majas, mis on väärt 0,001% tema koguvarast.

3. “Pane kuld kasvama”

Pane oma raha enda kasuks tööle! Clason kirjeldab, kuidas liitintress tuleb enda kasuks tööle panna – põhimõtteliselt tähendab see, et kogutakse intressi juba varem saadud intressi pealt. Seda võib teha näiteks kasumit uutesse laenudesse reinvesteerides ja maksimeerides nii oma kogutulu.

piece-of-gold

4. “Valva aardeid nende kadumise eest”

“Valva aardeid nende kadumise eest, investeerides ainult sinna, kus põhiosa on kaitstud, kust seda saab soovi korral välja võtta ja kus ei saa õiglase tasu kogumisel läbi kukkuda. Pea nõu tarkade meestega. Püüa saada nõuandeid nendelt, kellel on kogemusi kasumlikus kullaga kauplemises. Las nende tarkus kaitseb aardeid ebaturvaliste investeerigute eest.”

Otsi usaldusväärseid investeeringuid mõistliku likviidsusega; kui Sa pole oma otsuses kindel, küsi alati nõu mõnelt asjatundjalt. Mõtteviis saada kiiresti rikkaks lõpeb sageli läbikukkumisega, kuna jõukuse kasvatamine on pikaajaline ettevõtmine, kus tuleb üldiste eesmärkide saavutamiseks ühendada lühiajalised, keskmised ja pikaajalised plaanid.

5. “Muuda eluruum kasumlikuks investeeringuks”

Koduomamine. See osa on vastuoluline, kuna kodu omamise positiivsete ja negatiivsete aspektide üle on palju väideldud. Sinu kodu ei ole investeering, vaid hoopis kohustus ja seda ühel lihtsal põhjusel: see ei ole tulutoov vara. Isegi kui arvestada kasumit, mis on saadud elamukinnisvara omamisega aastakümnete jooksul, ei saa Sa kunagi seda kasumit realiseerida, kui Sa just ei vaheta oma elamut väiksema pinna vastu või ei koli piirkonda, kus eluasemehinnad on väiksemad.

Teisest küljest aga tähendab koduomamine tavaliselt väiksemaid kulusid tulevikus, sest kui Sa maksad kodulaenu ära, muutuvad kulud palju väiksemaks. Tõusvate rendihindade juures kaitseb see Sind selle eest, et pensioni ajal hakkavad Sinu kohustuslikud kulud suurenema.

ancient-babel

6. “Kindlusta endale sissetulek tulevikuks”

Õnneks elame me maailmas, kus seda on palju lihtsam teha, kui oli vanasti babüloonlastel. Tänapäeval on saadaval hulk pensioni- ja elukindlustuse tooteid, kuid lõppkokkuvõttes on Sinu ülesanne tagada, et Sul on piisavalt sissetulekuid, kui otsustad töötamise lõpetada, ja ka midagi, mida kunagi oma perele jätta.

7. “Suurenda oma võimet teenida”

Benjamin Franklin on öelnud: “Investeerimine teadmistesse maksab parimat intressi.” Nii Franklin kui ka Clason pooldavad investeerimist iseendasse, st uute oskuste õppimine suurendab Sinu võimet raha teenida.

Hakka juba täna rakendama “ravi lahjale rahakotile”.