Peamised nõuanded ühisrahastuses alles alustavale investeerijale

Finantsnipid

Enamik inimesi ei teegi oma rahaga midagi muud peale selle teenimise, panka viimise ja kulutamise. Ehk oled kuulnud mõnda sõpra investeerimisest rääkimas, kuid see on Sulle alati arusaamatuks jäänud. Investeerimine võib tunduda hirmutav, kui Sul pole veel kogemusi, aga selle maailmaga tutvumiseks on omad võimalused. Investeerimine ühisrahastuses (P2P) muutub järjest populaarsemaks, sest see on palju lihtsam kui traditsiooniline investeerimine ning sellega on ka kergem alustada.

Allpool jagame pisut nõuandeid värsketele ühisrahastusmaailmaga liitunutele. Aga kõigepealt selgitame (uutele tulijatele) lühidalt, kuidas ühisrahastus töötab. Kui oled meie blogipostitusi varem lugenud ning ühisrahastusega juba tuttav, loe ikkagi – ehk avastad enda jaoks midagi uut.

Ühisrahastusest lühidalt

Ühisrahastus aitab viia omavahel kokku inimesed, kes soovivad raha laenata, ehk laenuvõtjad, ja inimesed, kes otsivad investeerimisvõimalusi ja soovivad oma rahaga raha teenida, ehk laenuandjad/investeerijad. Teenust pakkuvad ettevõtted (nagu Bondora) tegutsevad veebis, mistõttu tehingutega seotud kulud hulga väiksemad kui traditsioonilistes finantsasutustes (näiteks pankades). Nii teenivad laenuandjad (ehk investorid) suuremat tootlust ja laenuvõtjatele kehtivad madalamad intressid. Loomulikult on sellise investeerimisega seotud omad riskid, sest laenuvõtja võib võlgu jääda (ehk tagasimaksete tegemise lõpetada).

Lühidalt öeldes on ühisrahastuses laenuvõtjatel kergem laenu saada ja investoritel jällegi lihtsam laenuintresside pealt tulu teenida.

Nüüd, kus Sa asja ideed mõistad, räägime lähemalt, kuidas oleks kõige parem alustada.

P2P lending platform

Õpi tundma erinevaid ühisrahastusplatvorme

Enne investeerimist on tark erinevate ühisrahastusplatvormide kohta uurida. Ei ole olemas kaht ühesugust platvormi ja soovitame Sul alustada mõnest pikema ajalooga ettevõttest. Me ei taha küll öelda, et ära kunagi proovi midagi uut (eriti tänases edukate idufirmade maailmas), aga kui teed alles oma esimesi samme ühisrahastusmaailmas, on hea alustada platvormist, mis on end juba tõestanud. Mida peaksid uued investorid ühisrahastusplatvormi juures hindama?

  • Nagu öeldud, püüa leida juba mõnda aega tegutsenud ettevõte. Tõenäoliselt teevad nad midagi õigesti, kui on seni turul püsinud. Samuti on neil olnud aega, et esilekerkivate murede ja kasvuvaludega tegeleda, seega sujub kogu teenus loodetavasti juba paremini.
  • Usaldusväärne platvorm peaks omama andmeid investorite teenitud tootluse, võlas laenude, laenuvõtjate taustainfo kogumise ja võlanõude protsesside kohta.
  • Eelista platvorme, mille klienditugi väärtustab klienti. Kui investorsuhete ja klientidega tegeleb terve pühendunud meeskond, siis seda parem. Kui oled rahaasjades alles algaja, võivad mured üle pea kasvada, kui keegi Sind ei aita. Klienditoe info puudumine rahastusplatvormi veebilehel pole hea märk (eriti algajate jaoks).
  • Vaata ka, mida räägivad ühisrahastusmaailma mõjuisikud. Jälgi, et nende kriitika ei oleks mitte ainult positiivne, vaid jagaks ka isiklikku kogemust platvormi kasutamisel ning toetaks seda näidete ja andmetega.
  • Hea on, kui platvormi kohta leidub erinevaid tasemeid investeerimiseks. Algajana sobivad Sulle automatiseeritud investeerimisteenused, aga edaspidi, kui oled juba osavam, soovid võib-olla ise oma strateegiaid seadistada.

Tee endale ühisrahastuse toimemehhanismid selgeks

Ära piirdu vaid ühisrahastuse üldiste põhimõtetega, püüa täielikult aru saada, kuidas valitud platvorm(id) töötab(vad). Pole hullu, kui alustad aeglaselt – polegi vaja kiirustada ega pea ees sisse tormata, kui Sa kõigest veel täpselt aru ei saa.

Ideaalis oled Sa valinud alustamiseks ühisrahastusplatvormi, mis ei nõua kohe suurt investeeringut ja Sa ei pea end liigselt siduma (nii on ka kulukad vead raskemad tekkima). Samuti peaksid mõtlema, kui palju soovid ise oma investeeringute tegemises osaleda. Kas tahad kõike käsitsi seadistada? Kas eelistad automatiseeritud teenust ja otsid platvormi, mis teeks osa või enamiku tööst Sinu eest?

Mõtle nende küsimuste peale, kui oma esimest ühisrahastuplatvormi valid.

Kasuta automaatseid teenuseid

Esimesteks investeeringuteks soovitame kasutada automaatseid tööriistu või automatiseeritud investeerimisvõimalusi. Sel moel saad praktilise kogemuse ja võid ise edasi õppida samal ajal, kui platvorm kogu töö Sinu eest ära teeb. Kui tunned end juba enesekindlamalt ning tahad ise strateegiaid looma hakata, võid valida mõne käsitsi kohandatava investeerimisvõimaluse (kui soovid).

Paljud investorid eelistavad sellegipoolest lihtsamaid automatiseeritud investeerimismeetodeid, mis pakuvad suurepärast passiivset sissetulekut samal ajal, kui tegelevad ise keerukamate investeeringutega (aktsiad, väärtpaberid, jne) või siis meeldib neile, kui asjad on lihtsad.

Ole teadlik ühisrahastuse riskidest

Iga investeeringuga (mitte vaid ühisrahastusega) on seotud riskid. On oluline, et Sa mõistaksid täielikult ühisrahastusega seotud riske, aga sama tähtis on teada, kui palju oled valmis riskima, või kui palju Sa riskida saad. Pane strateegia paika – üks tagavarafond ei tee kunagi paha.

investment diversification

Hajuta oma ühisrahastuse investeeringud

Riskide vähendamiseks soovitame investeeringuid hajutada. Oleks väga raske leida finantsnõustajat, kes ei rõhutaks mitmekesise investeerimisportfelli olulisust. Raha tuleks jaotada erinevate investeerimisvõimaluste vahel. See vähendab riski, kui mõni investeering ei too piisavalt raha sisse.

Tähtis on ka meeles pidada, et hajutada tuleks erinevate varade vahel, mille väärtus teineteisest ei sõltu (näiteks mitte panustada vaid erinevatesse krüptorahadesse, sest kui kehtima hakkavad uued seadused, mõjutab see neid kõiki). Sama võib öelda ka ühisrahastuses investeerimise kohta – paiguta oma raha erineva riskireitinguga erinevatesse laenudesse. Sel moel saad toetuda teistele laenudele, kui üks jääb võlgu.

Investeerimine ühisrahastuses on üsna lihtne ja sirgjooneline ning võib olla väga kasumlik, kui oskad kahjusid ennetada ning end sel teemal harid. Õpi teiste kogemusest (ja nende vigadest), et ise teadlikke otsuseid teha. Nippe ja nõuandeid leidub kõikjal – süvene neisse ja siis investeeri ning tööta välja oma strateegia. Pane oma edusammud kirja, sest kunagi ei tea, kellel võib just Sinu kogemusest kasu olla – anna see edasi!

Milliseid nõuandeid oled Sina ühisrahastuses investeerimise kohta lugenud? Anna meile sellest kommentaarides teada.