Pikaajalise investeerimise eelised

Finantsnipid

Kui Sul just kohutavalt ei vea, pole üleöö rikkaks saamine võimalik. Tõenäoliselt pead oma finantsunistuste saavutamiseks kõvasti töötama. Ja see võtab aega. Kuid see pole põhjus loobuda.

Pikaajalistel investeeringutel on lühiajalistega võrreldes palju eeliseid. Kuid esmalt …

Mis on üldse pikaajalised investeeringud?

Pikaajalised investeeringud on investeeringud, mille plaanid rahaks teha aja möödudes, tavaliselt alles mitme aasta pärast.

Lühiajalised investeeringud meelitavad algajaid ligi, kuid pikaajalised investeeringud on edu saavutamiseks sama vajalikud. Kiire kauplemine ja aktiivne investeerimine võib aidata raha kokku ajada, kuid on riskantsem kui investeeringutest kinni hoidmine.

Plaani pikka teekonda
Plaani pikka teekonda.

Volatiilsuskõver muutub lamedamaks

Automatkal ei vahetaks Sa ju iga augu pärast kumme? Sõidaksid edasi ja hoiaksid pilku teel, isegi, kui vahepeal on raske.

Investeerimises võib aeg esialgse volatiilsuse ära tasakaalustada. Kui Sinu omatud vara väärtus kukub korraga 5%, võib Sul tekkida tahtmine see ruttu rahaks teha. Pikaajalise strateegia puhul ei oma see 5% aga mingit tähtsust, sest Sul on silme ees 10 aasta kaugune tulevik.

Vara volatiilsus väheneb ajas ning Sul on lihtsam (või vähem raske) selle käitumist tulevikus ette ennustada.

Mure volatiilsuse pärast asendub trendide analüüsiga
Mure volatiilsuse pärast asendub trendide analüüsiga.

See on tänapäeval nii lihtne

Nii paljud inveteerimisplatvormid pakuvad valikut mitmete varaklasside, investeerimisperioodide, riskireitingute ja muu vahel. Võid neid omavahel kombineerida, vastavalt sellele, mis Sinu plaani jaoks paremini töötab ja kindlasti aitab Sind selles mõni veebiplatvorm, mis on kättesaadav vaid paari hiireklõpsuga.

Mõned aastad tagasi pidid investorina endale näiteks terve maja ostma. Nüüd võid investeerida mitmesse hoonesse korraga, igasse natuke, ning nautida tootluste kogunemist, kui need maha müüakse. Sama kehtib idufirmadesse investeerimise kohta, kus robotid aitavad Sul aktsiaid osta ning ühisrahastuse abil eelseadistatud strateegiatest kasu lõigata, teiste investorite liigutusi isegi automaatselt kopeerides. See kõik aitab Sul pikaajalisi eesmärke saavutada.

Investeerimine on tänapäeval lihtsam kui kunagi varem
Investeerimine on tänapäeval lihtsam kui kunagi varem.

Meelerahu

Investeeringu väärtuse üles-alla kõikumine võib teha närviliseks ja pingestada. Kui tegeled lühiajalise investeerimisega, pead võib-olla võtma vastu mitu väikest otsust, kas müüa, osta, hoida kinni või vahetada. See võib kiiresti väga koormavaks muutuda.

Pikaajalise investeeringuga teed otsused ühe korra ära ja siis ei vaatagi tükk aega oma portfelli. Sa küll ei unusta oma investeeringut, kuid teatava meelerahu võidad kindlasti. Stressi on lihtsalt hulga vähem, kui ei pea iga päev oma rahaga tegelema.

PIkaajaliste investeeringutega oled rahulikum
PIkaajaliste investeeringutega oled rahulikum.

Vähem tasusid

Varade ostmisel ja müümisel on oma hind. Enamik tehinguid maksab raha, kas siis protsendi müügihinnast, või eraldi tehingu- või väljamaksetasu. Kui pead lühiajaliste investeeringute tõttu pidevalt oma portfelli muutma ja varadega tehinguid tegema, võivad need väiksed tasud kokku päris suure summa moodustada.

Pikaajalistest investeeringutest, olgu siis tegemist kinnisvara, võlakirjade või millegi muuga, hoiad aga kinni ning ootad vara väärtuse kasvamist. Nii puuduvad sellega seoses erinevad väikesed tasud. Maksad oma raha hoiustamise eest vähem ja tootlusmäär võib sedasi olla suurem kuna investeerimise kulud on madalamad.

Rutakad otsused ja emotsioonid jäta mängust välja

Kui Sa ei pea koguaeg finantsotsuseid tegema ja hoidud seega kehvadest valikutest, on lihtsam jätta mängust välja ka emotsioonid.

Mis saab, kui aktsia, millele ennustasid kasvu, kukub hoopis? Siis pead kiiresti ärevuse või stressi meeleolus ootamatu otsuse tegema.

Pikaajalise investeerimisplaani ja eesmärgiga, oled Sa selle juba enne läbi mõelnud ning kui just midagi väga halba ei juhtu, ei pea Sa koguaeg uusi otsuseid vastu võtma.

Kui seda on siiski vaja teha, ei ole nad tõenäoliselt nii kiireloomulised ja Sul on aega asjad korralikult läbi mõelda.

Rutakad otsused võivad investeeringutele karuteene teha
Rutakad otsused võivad investeeringutele karuteene teha.

Liitintress

Kellele ei meeldiks liitintress? See on võimas ning teeb investeeringule vaid head. Aga liitintress saab kasu tuua vaid siis, kui annad sellele aega.

Liitintress pole midagi muud, kui sama intressimäära lisamine eelmisel perioodil kogutud summale, nii et Sa ei kasvata mitte ainult algselt lisatud summat, vaid ka juba teenitud raha.

See ongi kuulus lumepalli efekt. Lumepall ei saa kasvada, kui tal on vaid mõned sentimeetrid veereda. Kui on aga terve mägi, millest alla rullida, võib see kasvada hiigelsuureks. See ongi kogu idee liitintressi taga. Ta armastab aega ja aeg armastab teda.

Ehk, kui investeerid pikaajaliselt, võid ka väikse summaga suure raha teenida.

Uskumatu intressikasv 50-aastases investeerimisplaanis
Uskumatu intressikasv 50-aastases investeerimisplaanis.

Kokkuvõtteks

Pole investeeringuid, mis sobiks igale investorile. Võib-olla on Sinu teema just lühiajalised investeeringud ning januned adrenaliinitulva ning kontrollitunde järele, mida kauplemine pakub. Investeermisvõimalusi on kõigile ja võib-olla sobib Sulle hoopis nende kõigi segu.

Kuid pikaajalistel investeeringutel on siiski eeliseid, millest ei saa mööda vaadata. Kui otsid meelerahu, tahad teha vähem otsuseid ning tõenäoliselt nautida ka suurt positiivset lumepalli efekti liitintressi näol, siis on pikaajaline investeerimine Sinu jaoks.

Tee lihtsalt ära kodutöö, valmista ette plaan ja kohanda strateegiaid vastavalt vajadusele, et Sinu investeeringud püsiksid terved nagu Sinagi!