Pikaajalise investori kasud

Finantsnipid

Postituses kõlavad ideed ja arvamused on blogija enda mõtted ega pruugi väljendada Bondora tõekspidamisi või seisukohti.

Tere! Mina olen Aleks Bleck, Saksamaa enimkasutatud ühisrahastusblogi Northern Finance asutaja. Avaldan kaks korda nädalas saksakeelseid videosid selle kohta, kuidas ühisrahastuslaenude ja börsil kaubeldavate fondidega sissetulekut kasvatada. Lisaks YouTube’i kanalile näed neid videosid koos inglise, itaalia ja teistesse keeltessse tõlgitud transkriptsioonidega ka mu kodulehel.

Aleks Bleck
Aleks Bleck

Täna räägin ajastamisest ja sellest, kuidas see võib mõjutada Sinu investeeringut Bondoras. Investeerimine Go & Grow’s on üsna lihtne ja ajastus seda ei mõjuta, kuna igale investorile kuuulub väga väike osa kogu laenuportfellist ning ta teenib kuni 6,75% tootlust aastas*. Portfolio Pro ja Portfellihalduri kaudu investeerijate tulemused aga võivad sõltuvalt sellest, millal ja kuidas ta oma raha investeerib, oluliselt muutuda. Vaatame lähemalt, kuidas ajastus investeeringuid mõjutab.

Miks on investeeringu ajaline väljavaade ja ajastus nii olulised

Teoreetiliselt võivad kõik, kes laenuportfelli Portfolio Pro’s või Portfellihalduris kujundavad, investeerida kogu raha ühe korraga. Kuid see ei ole soovitav, sest võib tekkida suur risk. Vaatame näidet: ütleme, et tahan Bondoras luua 10 000 euro suuruse portfelli. Võin selleks osta kogu raha eest 2020. aasta novembris ainult C-reitinguga laenusid ning aasta pärast vaadata, kuidas neil läinud on. Kokku investeerisin 10 000 eurot ühe kuu peale ega hajutanud seda erinevate kuude ega aastate vahel ära. Selles väljamõeldud näites makstakse novembris võetud laenud võrreldes ülejäänud aastaga keskmisest paremini tagasi. Nii et Sul veab.

Ajastus on oluline.
Ajastus on oluline.

Kuid võib juhtuda ka vastupidine. Laenuvõtjad ei pruugi oma makseid sel kuul nii hästi tasuda ja see mõjutaks Sinu investeeringut negatiivselt. Kuna seda on võimatu ette teada, ei tohiks portfelli loomisega liigselt kiirustada (nagu kapitali või börsil kaubeldavatesse aktsiatesse investeerides võiks), vaid tasuks regulaarsete sissemaksetega riske hajutada.

Praegu tuleb arvestada ka piiratud võimalustega investeeringut geograafiliselt hajutada. Koroonakriisis tegi Bondora otsuse väljastada laene ainult oma koduturul Eestis, kus nende kogemus on kõige suurem. Loodetavasti taastub laenude väljastamine Soomes ja Hispaanias mõne kuu pärast, nii sõltuks investorid ühe riigi majandusest vähem.

Kasulikud pikaajalised investeeringud

Nagu laenuvõtjate käitumine võib kuust kuusse muutuda, võib ka tulev aasta tuua paremat laenuõnne. Kuna investeerin ühisrahastuslaenudesse umbes 10-aastase väljavaatega, kavatsen kogu selle aja teha oma kontole ka regulaarseid sissemakseid. Nii saab minu lõplik tootlus olema kogu investeeritud perioodi keskmine, sest ma ei katseta laenude lisamisega portfelli teatud kuudel, vaid investeerin pikemaajalise kasumi eesmärgil. Investeeringu volatiilsus väheneb oluliselt, kui tootlus sõltub üksikute riikide ja kuude asemel üldisest keskmisest.

"Tahan investeerida kasumlikult ja pikema aja peale."
“Tahan investeerida kasumlikult ja pikema aja peale.”

See ei ole aga lihtne ja nõuab distsipliini. Just sellepärast olengi nii rahul Go & Grow’ga. See teeb suurema osa tööst minu eest ära ning sisaldab laene ka varasematest aastatest ja kuudest, mil mina Go & Grow’d ei kasutanudki. Vaid paari näpuliigutusega saad endale osa portfellist, mis on aastate jooksul orgaaniliselt kasvanud. Nii on Sul lihtsam omada osakest suurest ja mitmekülgsest portfellist ning vältida tootluse kõikumisi ka suuremate sissemaksete korral.

Minu jaoks oli Go & Grow ka esimene samm teise Bondora portfelli, Portfolio Pro suunas. Nüüd loon seal Go & Grow’le lisaks veel üht portfelli, mille väärtus on praegu 5640 eurot ja see teenib päevas umbes ühe euro tootlust. Kuna ma hajutan oma portfelli erinevate riikide ja aegade vahel, ei kiirusta ma sellega liialt ja jätkan rõõmsalt investeerimist ka Go & Grow’s.

Tunned huvi, kuidas mul lõpuks läheb? Jälgi mu YouTube’i kanalit saksa keeles või leia hiljem inglise ja teistesse keeltesse tõlgitud videod ka minu kodulehelt.

Soovin Sulle head tootlust!

Tekst on algselt kirjutatud saksa keeles ja tõlgitud inglise keelde. Kõik tõlked põhinevad inglise keelde tõlgitud dokumendil. Kuigi oleme andnud endast parima võimalikult täpse tõlke loomiseks, võib see keeleliste ja kultuuriliste eripärade tõttu originaalist veidi erineda.