Uudiseid maailmast

The Next Web (TNW) kirjutab, et kuigi riskikapitali investeeringud EL-i plokiahela ettevõtetesse olid möödunud aastal rekordiliselt kõrged, ei küündi need endiselt finantstehnoloogia ettevõtete tasemele. Innovate Finance’i 2018. aasta finantstehnoloogia riskikapitali investeeringute aruande järgi oli nende maht 36,6 miljardit (dollarit). Plokiahelal ja krüptorahal põhinevate idufirmade oma aga 3,9 miljardit (dollarit) 2018. aasta kohta (I – III kvartal). Kui vaatame vaid ÜK-d, kirjutab TNW:

Blockchain versus Fintech

Põhjalikum analüüs näitab, et finantstehnoloogia ettevõtted nagu Revolut ja N26 olid investorite seas populaarsemad kui plokiahela ettevõtted. Uue ajastu pankadesse investeeriti seitsme tehinguga 461 miljonit dollarit.

Neil olid tihedalt kannul personaalpangadus ja varahaldus (333,61 miljonit dollarit) ning alternatiivsed laenu- ja finantsettevõtted (306,64 miljonit dollarit).

Investeeringute maht plokiahela ja krüptorahaettevõtetesse oli palju väiksem – 174,67 miljonit dollarit 23 tehinguga.

Riskikapitali investeeringud plokiahela ja krüptoraha firmadesse kasvasid, kuid enne, kui nad finantstehnoloogia ettevõtetele järele jõuavad, on neil veel pikk tee käia.

* * *

Tõenäoliselt Brexitist tuleneva ebakindluse tõttu on Leedust saamas EL-i finantstehnoloogia sõlmpunkt. 100 finantstehnoloogia ettevõtet on taotlenud e-raha asutuse tegevusluba Leedus, kolmandik neist pärit ÜK-st, kirjutab Business Insider:

Lithuania is emerging as an EU fintech hub

Selle aasta jaanuariga on Leedu väljastanud 83 tegevusluba, mis viib nad ÜK järel kõigi teiste Euroopa Liidu riikide ees teisele kohale. Ettevõtted nagu Google ja ÜK uue ajastu pank Revolut on tegevusloa pälvinud juba varem.

Leedu on tuntud oma finantstehnoloogiat toetava keskkonna poolest ning huvi selle piirkonna vastu tuleneb peamiselt sellest, et tegevusluba on võrreldes teiste riikidega väga lihtne saada. Lisaks otsitakse tegevuspaika väljaspool Ühendkuningriiki.

Seetõttu on oodata uute finantskeskuste tekkimist Euroopas, kuid neil võib tekkida raskusi nõudlusega toime tulemisel. Äkiline avalduste laekumise puhang ei ole Leedu Pangale lihtne. Sel puuduvad vahendid kõigi avalduste läbitöötamiseks, ütleb Marius Jurgilas, keskpanga juhatuse liige.

Seega on valik langenud viimasel ajal pigem kõige vähem riskantsete kandidaatide kasuks. Pangandusettevõtetel, kes sõltuvad Brexiti mõjude leevendamisel tegevusloast Leedus, võib tekkida oma teenuste pakkumisel raskusi, kui Brexiti kokkulepet õigeaegselt ei sünni.

* * *

Euroopa fondijuhtide jaoks oli 2018. aasta neljas kvartal muserdav – kokku kaotati 100 miljardit dollarit. Bloomberg teatab:

European fund managers

Just nii palju klientide raha kaotasid Euroopa avatud fondid 2018. aasta viimase kolme kuuga, mil turud uperkuuti käisid, avaldab Amundi SA. Yves Perrieri tegevdirektor teatas kolmapäeval, et väga rasketes turutingimustes kaotati 7,4 miljardit dollarit. Teised Euroopa ettevõtted on avaldanud sarnaseid numbreid.

* * *