Põhjalik ülevaade Go & Grow’ portfellist

Bondora uudised

Go & Grow on Bondora kõige populaarsem toode. Tõime selle turule 2018. aasta juunis ning praegu kasutab seda juba 86 000 investorit. Toode toimib ülimalt lihtsasti ja seetõttu tunnevad selle vastu huvi paljud erineva profiiliga investorid.

Investoreid huvitab, kuidas täpsemalt Go & Grow’ portfell jaguneb ja sellepärast annamegi korra kvartalis toote kohta põhjalikuma ülevaate.

Siin on Go & Grow’ viimased uudised 2020. aasta aprilli seisuga:

Krediidireitingud

Rõhutame Bondoras alati mitmekülgse portfelli tähtsust. Sellepärast investeeribki Go & Grow erinevate laenukategooriate laenudesse, AA-st HR-ni. Kõige vähem investeerib ta HR-, seejärel A- ja AA-reitinguga laenudesse.

Go & Grow' portfelli ülevaade (laiendatud), aprill 2020
Joonis 2a. Go & Grow’ portfelli ülevaade (laiendatud), aprill 2020

Enim investeerib Go & Grow F- ja E-reitinguga (kummasegi 27%), seejärel D- (17%) ja C-kategooria (12%) laenudesse. Go & Grow’ portfelli mahub rohkem kui 109 000 laenu, mis on jaotatud nii mitmekülgselt, nagu see varem oli võimalik vaid Portfellihalduri ja Portfolio Pro või API kaudu.

Suurim osa investeeringutest kuulub endiselt F- ja E-reitinguga laenudele. Klientide ja Soomes väljastatud laenude arvu suurenemise tõttu oleme hetkel konservatiivsemad ning määrame kergemini F- ja E-reitinguid. See ei tähenda tingimata, et selle kategooria laenude risk oleks suurem, kuid nii hoiame oma krediidiskooringumudeli kvaliteeti ka turgudel kasvamise ajal.

Laene väljastavad riigid

Suurim osa laenudest (43%) väljastatakse hetkel Eestis, kuid Soome on 42%-ga tal tihedalt kannul. Hispaania laenude osakaal on oluliselt väiksem – vaid 15%. Võrreldes 2019. aasta detsembriga on Hispaania laenude osakaal tõusnud 2%. Lähiaastatel saab Hispaaniast tõenäoliselt suurima väljastatud laenude arvuga riik.

Go & Grow' portfelli jagunemine riigiti, aprill 2020
Joonis 3a. Go & Grow’ portfelli jagunemine riigiti, aprill 2020

Reiting ja riik

Joonis 4a näitab kõiki Bondoras väljastatud laene (mitte ainult Go & Grow’d) 2020. aasta märtsis. Kui võrdleme jooniseid 1a, 2a ja 3a joonisega 4a näeme, et Go & Grow’ portfelli jagunemine peegeldab ka Bondora üldisi tendentse. Selle kohta võib lähemalt lugeda meie igakuistest postitustest siin.

Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, märts 2020 (9 702 500 €)
Joonis 4a. Kõik Bondoras väljastatud laenud reitingu ja riigi järgi, märts 2020 (9 702 500 €)

Eesmärgid

Veel üks huvitav asi, mida jälgida, on miks investorid investeerivad. Enamik teeb seda lisasissetuleku eesmärgil (60%). See number on aga tõenäoliselt pisut moonutatud, sest see on ka vaikimisi valik. Populaarsuselt järgmised on Vanaduspõlv (11%), Mustad päevad (11%) ja Suur ost (9%).

Veel üks huvitav asi, mida jälgida, on miks investorid investeerivad. Enamik teeb seda lisasissetuleku eesmärgil (60%). See number on aga tõenäoliselt pisut moonutatud, sest see on ka vaikimisi valik. Populaarsuselt järgmised on Vanaduspõlv (11%), Mustad päevad (11%) ja Suur ost (9%).

Veel üks huvitav asi, mida jälgida, on miks investorid investeerivad. Enamik teeb seda lisasissetuleku eesmärgil (60%). See number on aga tõenäoliselt pisut moonutatud, sest see on ka vaikimisi valik. Populaarsuselt järgmised on Vanaduspõlv (11%), Mustad päevad (11%) ja Suur ost (9%).

Investorite eesmärgid, aprill 2020
Joonis 5a. Investorite eesmärgid, aprill 2020

Go & Grow’ portfell on väga mitmekülgne, kuid see pole ainus põhjus, miks see investoritele nii väga meeldib. Vaata allpool teisi Go & Grow’s investeerimise plusse:

Go & Grow arvutab tootlust iga päev

Kui oled Go & Grow’ investor, klõpsa lihtsalt vasakpoolsel menüüribal Väljavõtete nuppu ning näed, kuidas tootlus Su kontol koguneb. Seda arvutatakse iga päev.

Go & Grow arvutab tootlust iga päev

Planeeri oma finantstulevik Go & Grow’ga

Kui klõpsad triibulist ikooni oma Go & Grow’ kontol, on seal olemas Ennustuse funktsioon. Selle abil saad sisestada erinevaid numbreid ning kujundada endale sobiva investeerimisplaani, mis aitab Sul saavutada oma pikaajalised eesmärgid.

Kasuta Ennustust oma investeerimisplaani koostamiseks ning saavuta selle abil kõik kuus finantsvabaduse taset.

Ideaalne sõpradele ja perele

Go & Grow’ga investeerimine on lihtsam kui kunagi varem. Nüüd on kõigil võimalus haarata kontroll oma finantstuleviku üle enda kätte. Soovita Go & Grow’d ka oma tädile, kes raha sukasäärde kogub ja sõbrale, kes on hea säästja, kuid kardab raha investeerida.

5 põhjust, miks valida Go & Grow:

  1. Aastane tootlus kuni  6,75%*
  2. Ülimalt lihtne kasutada ja sobib suurepäraselt algajatele!
  3. Alusta kasvõi 1 €
  4. Puudub aastane haldustasu
  5. Sea eesmärk ja informeerime Sind edusammudest

Kas aastane tootlus 6,75%* on garanteeritud?

Tootlus ei ole tagatud, kuid keskmine tootlus Bondora platvormil on tunduvalt kõrgem. Arvestades seda ja oma 10-aastast kogemust, usume, et 6,75%* aastane tootlus on võimalik.

Suuremat kui 6,75%* tootlust aastas teenida ei saa ja kõik, mis sellest üle jääb, investeeritakse uuesti, et kindlustada 6,75%* aastast tootlust ka tulevikus, kuigi kindlat garantiid anda ei saa.

Kus on konks?

Seda polegi. Ausõna. Võtame väljamaksete eest 1 € teenustasu sõltumata tehingu väärtusest ja see on kõik. Selle rahaga toetame Bondora platvormi tööd.

Räägime riskidest

Võime uhkusega öelda, et seni oleme oma lubadusi investoritele täitnud, kuid peame siiski oluliseks ka teadlikkust riskide osas.

1) Tootlus langeb alla 6,75%* aastas

Kuigi tootlus ei ole tagatud, on üks Go & Grow’ peamistest plussidest kõrge 6,75%* aastane tootlus. Vaadates netotootlusi Bondora algusaegadest peale, pakub 6,75%* aastase tootluse määr parajat puhvrit. Go & Grow peegeldab laenude üldist väljastamist Bondoras, ehk portfelli kuulub laene erinevatest reitingukategooriatest ja riikidest. Laenude väljastamine toimub kõige uuema krediidianalüüsi meetodi abil, mille oleme ise välja töötanud ning terve kümnendi seda arendanud.

Seetõttu on Go & Grow’ portfelli investeerimisprojekti tegelik sisemine tulusus (IRR) tunduvalt kõrgem kui 6,75%* aastas. Kui laenud teenivad suuremat tootlust, suunatakse ülejäänu reservi ning reinvesteeritakse riskide vähendamiseks. Bondora ei kasuta neid reserve millekski muuks. See annab meile statistilise kindluse, et 6,75%* aastane tootlus on ka lähitulevikus võimalik. Sellegipoolest tasub meeles pidada, et eelmiste perioodide tootlus ei ole garantii järgmiste perioodide tootluseks.

Üks, mis võib 6,75%* aastast tootlust mõjutada, on investoritelt laekuvate investeeringute maht. Näiteks, kui Go & Grow’ investeerimiskontodele lisatakse rohkem raha, kui Bondora suudab laene väljastada, jääb osa rahast portfellile sularahas seisma (ega teeni tootlust). Sellisel juhul võime piirata summat, mida uus investor investeerida saab. Äärmisel juhul võime loobuda uute investorite vastuvõtmisest täielikult ning luua ootenimekirja,  nagu seda on teinud Zopa Ühendkuningriigis.

2) Likviidsus

Go & Grow’ eesmärk on alati olnud pakkuda investoritele kiiret likviidsust. Analüüsisime Bondora investorite tehingute rahavoogude andmeid pea kümme aastat – raha sissevoolu, väljavoolu ja üldist rahavoogude liikumist portfellides. Seda selleks, et pakkuda investoritele võimalust raha oma Go & Grow’ kontolt alati välja võtta.

Lisaks uurisime rahavoogude andmeid erinevates pankades ja investeerimisfondides, täpsemalt tagastamiste ja väljamaksete rahavoogusid ülemaailmse majanduskriisi ajal aastatel 2007-2008. See info on aidanud meil likviidsusriske vähendada.

Juhul, kui Bondora ei suuda kõiki väljamakseid Go & Grow’ kontodelt teostada, on kaks võimalust (sõltuvalt sündmuste järjekorrast). Allpool on ära toodud lihtsustatud ja kokkuvõtlik ülevaade, tervet ja täpsemat kirjeldust saab lugeda  Go & Grow’ Kasutustingimuste peatükist 7.6.

  1. Väljamakse investorile teostatakse täies mahus, kui Go & Grow’ portfelli tekib tootluste ja sissemaksete kaudu piisavalt raha
  2. Väljamakse investorile teostatakse osade kaupa, vastavalt sellele, kuidas kontole raha juurde tekib – väljamakseid teostatakse kõigil äripäevadel, kuni see on täies mahus välja makstud.

Osalistest väljamaksetest lähemalt

Teadsime Go & Grow’d luues, et teenus peab töötama alati, mitte ainult headel aegadel. Sellepärast sisaldabki see endas majanduslanguskindlat osaliste väljamaksete võimalust.

6,75%* aastase tootluse hoidmiseks lülitame vajadusel sisse osalised väljamaksed. See on automaatne protsess, mis kaitseb Sinu netotooltust ning annab lisakindlust konto stabiilsuse osas.

Sa ei pea mõtlema sellele, kuidas muutused portfellis aja jooksul tootlust mõjutavad. Osalised väljamaksed hoiavad investorite meelerahu ning pakuvad ebakindlatel aegadel lisaturvalisust.

Väljamaksmist ootav summa teenib jätkuvalt 6,75%* tootlust. Ja ära muretse, 1 € teenustasu võtame vaid korra ning alles siis, kui terve summa on väljastatud.

Osalisi väljamakseid tehakse äripäeviti Sinu Bondora põhikontole. Osad jaotatakse võrdselt vastavalt sellele, kui palju raha parajasti Go & Grow’ portfellis on ja kui suur on kellegi väljamakse summa. Protsentuaalselt on summa iga väljamakse saaja jaoks võrdne.

Kui tahad Go & Grow’ kohta lähemalt teada, klõpsa siia.

*Investeeringud ega vara väärtuse säilimine ei ole tagatud. Eelmiste perioodide tootlus ei garanteeri järgmiste perioodide tootlust.  Go & Grow’ tootlus on kuni 6,75* aastas. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri finantsnõustajaga.

Varade likvideerimine või välja võtmine Go & Grow’st ei pruugi olla koheselt võimalik. Sel juhul maksame summa välja osade kaupa. Loe osaliste väljamaksete kohta siit.