Poliitiline otsus Hispaanias ja pankade konsolideerumine Euroopas

Finantsnipid

Üha suureneva kriisiohu eel leiab Saksamaa rahandusminister Olaf Scholz, et Euroopa Liit võiks majanduslikult rohkem seotud olla. Rahandusministeerium rõhutas vajadust suurema koostöö järele Euroopa riikide vahel, mis aitaks pakkuda paremaid finantsteenuseid. Ühe lahendusena pakub ta välja hoiusekindlustust, mis kaitseks hoiustajaid finantskrahhi korral.

Intervjuus The Global Conversation veebilehele väljendas Scholz selgelt huvi sama valdkonna vastu USA-s:

pankade konsolideerumine

“Pangandusühenduse loomine on väga suur töö ning kindlasti tuleks sealjuures arvestada USA kogemust. Meil oleks selle suure riigi pangandusühenduselt nii mõndagi õppida. Kui soovime tervikliku pangandusühenduse luua ka Euroopa Liidus, mida me kindlasti tegema peaks, siis tuleks paika panna sammud, kuidas seda teha ja mitte arutleda ühe või teise üksiku sammu üle. Või siis tegema mitte midagi, nagu viimastel aastatel on kippunud olema.”


Pärast kuudepikkust teadmatust tundub, et Hispaanias moodustatakse lõpuks valitsus. Riigi peaminister Pedro Sánchez ja tema erakond PSOE kohtusid Hispaania vasakpartei Unidas Podemos juhi Pablo Iglesiasega, et kirjutada alla esialgsele koalitsioonilepingule. Novembris toimunud valimistel ei pälvinud mitte ükski erakond valitsuse moodustamiseks piisavalt hääli ja see pani paljud kahtlema, kas koalitsioon üldse kunagi luuakse.

Iglesias meenutas praegusele liidule eelnenud koalitsiooni moodustamise katseid aprillis:

koalitsiooni moodustamise

“Nagu ma ka valimisteõhtul pärast tulemuste selgumist ütlesin sai aprillikuu võimalusest nüüd vajadus,” lausus Unidas Podemos juht, kellest lõpliku lepingu allakirjutamisel saab asepeaminister. “Teatan rõõmuga, et Pedro Sánchez ja mina oleme jõudnud esialgsele kokkuleppele luua progressiivse valitsuskoalitsiooniga valitsus, mis ühendab PSOE kogemuse ja Undias Podemose julguse.”

Sánchez, kes aprillis seda kokkulepet sõlmida ei soovinud, oli pärast tulemusi tagasihoidlik ning sõnas: “Poliitiku jaoks on kõige tervislikum dieet oma sõnade söömine.”


Uus päev toob uued rahad e-tõukeratta operaatorile. VOI kaasas B-seeria rahastusvoorus 85 miljonit dollarit, et laiendada oma äri Euroopas. Esimese tegevusaasta järel toimetab ettevõte juba 10 riigis.

VOI tegevjuht ja kaasasutaja Fredrik Hjelm on ettevõtte senise eduga rahul:

VOIs e scooters

“Nõudmine VOI tõukerataste järele on viimase 12 kuu jooksul kõikjal Euroopas suur olnud, kuid selge on see, et Euroopa transpordituru muutmiseks ei piisa vaid linnade tõukeratastega täitmisest. Soovime arendada kauaaegset teenust, mis annaks inimestele võimaluse oma linnades liigelda puhtalt, kiirelt ja mugavalt ning lõbusalt. Oleme oma konkurentidega võrreldes väga tugevad ning valmis selle positsiooni nimel end arendama ja sellesse investeerima.”

Vaidlus elektriliste tõukerataste üle Euroopas aga jätkub. Prantsusmaa kehtestas just 1500 € suuruse trahvi kõigile, kes sõidavad tõukerattaga kiiremini kui 25 km/h ning keelas sõiduki kasutamise alla 12-aastastele.


Üha enam ettevõtteid pakub suurte ostude jaoks erinevaid maksevõimalusi. Carnival Cruise Line’i kliendid saavad nüüd tasuda oma kruiisi eest tagantjärele ja osade kaupa. Kruiisi saab broneerida ilma sissemakseta ning tasuda selle eest kuni kahe aasta jooksul igakuiste maksetega.

Carnival pakub seda võimalust koostöös idufirmaga Uplift ning loodab sedasi veelgi rohkemate klientideni jõuda:

Carnival vacation cruising

“Carnival on juba praegu üks soodsamaid kruiisireisipakkujaid turul ja Uplifti abiga saavad meie kliendid nautida elu parimat puhkust veelgi taskukohasemal moel,” ütles Ken Tate, Carnival Cruise Line’i kommertsdirektor. “Uplift pakub ainulaadset sissemakseta võimalust tasuda kruiisi eest kuni 24 kuu jooksul ning ettevõte on keskendunud reisidele, seeõttu on see koostöö Carnivali jaoks loomulik valik.”

Carnival ei ole ainus ettevõtte, kes Upliftiga hiljuti käed on löönud. Ka United Airlines pakub klientidele võimalust tasuda Uplifti kaudu oma lennureisi eest 11 kuu jooksul.


USA-s leiab aset suurim erakapitali tehing. Erakapitali hiiglane KKR plaanib 70 miljardi dollari väärtuse tehinguga üle võtta Walgreensi.

Bairdi analüütiku Eric Coldwelli arvates peaks Walgreens selle pakkumise praegu vastu võtma, kuna tervishoiutööstus on väga ebakindel:

Walgreens

“Tööstusharu alustalad on nõrgad ja marginaali surve, millega tarneahel pidevalt silmitsi seisab, suur. Lisaks valitseb kogu valdkonnas opioidide teema tõttu ebakindlus, seega oleks meil praegusest aktsiahindade tõusust väga raske enam suuremat kasumit teenida,” kirjutas Bairdi analüütik Eric Coldwell ühes teates.

Aasta 2019 on Walgreensi jaoks raske olnud ning nende aktsiahinnad langenud peaaegu 10%, mis on käesoleva aasta üks halvimaid Dow Jonesi indeksi aktsiaid.