Rahamured? Selles võib süüdi olla vaimne tervis.

Finantsnipid

Oma vaimse tervise eest hoolitsemine on väga oluline ja mitte ainult üldise, vaid ka rahalise heaolu nimel. Sinu psüühika ja raha on omavahel seotud ning mõjutavad teineteist otseselt. Kui nendega ei tegele, kannatad selle all ise ja kannatab ka Sinu eelarve. Räägime, kuidas tagada vaimne ja rahaline rahulolu.

Rahamured

Kui Sinu vaimne tervis on korrast ära, võib see teha raha teenimise ja rahaasjade korraldamise raskemaks. Sa hakkad raha pärast muretsema, mis mõjutab halvasti vaimset tervist ja satud nõiaringi.

Esimese asjana tuleks sellest ringist välja saamiseks aru saada, mis on selle taga. Kas rahaline seis mõjutab tuju või tuju rahalist seisu? Kui rahaasjade korraldamine, kulude kontrollimine ja arvete maksmine teevad Su tuju halvaks, mõjutab raha Sinu vaimset tervist. Kui aga oled tujust ära ega soovi eluga tegeleda, tahaksid lihtsalt kulutada ja poodides käia, või on rahast saanud hoopis kinnisidee, siis jälle mõjutab vaimne tervis rahalist seisu.

Sellele, kas oled sellesse ringi sattunud või mitte, saad kergesti jälile kulutamiste kohta päevikut pidades. Pane kirja, millele kulutasid ja milline oli Sinu tuju ning vaata, kuidas on kaks asja omavahel seotud. Oleme ka varem kirjutanud, kuidas emotsioonid võivad investeeringuid ja rahaasju negatiivselt mõjutada, seega on väga oluline oma emotsioone mitte finantsotsustesse segada.

Kontrolli alt väljas

Negatiivsed emotsioonid ja rahamured võivad tekitada tunde, nagu Sul ei oleks oma asjade üle kontrolli ning vastutus rõhub Sind. Selliste tunnete taustal on väga raske tulevikuks raha kõrvale panna või investeerida. Su ainus soov võib olla taas tunda, et kontroll on Sinu käes ja just sellistes olukordades kiputakse kiireid ja impulsiivseid otsuseid tegema. Vaata sellest videost, kuidas oma finantsstrateegiale truuks jääda ning miks kiired otsused ei ole peaaegu kunagi hea mõte.

Kui tunned, et asjad on kontrolli alt väljas, ei taha Sa millegi eest vastutada, sest Sul on tunne, nagu Sa ei saaks sellega hakkama. Kahjuks aga ei saa rahalisi kohustusi kuidagi edasi lükata. Seega võta endale üks vaba päev, maanda stressi ja tõsta tuju, kuid järgmisel päeval sea arvete maksmine jälle esikohale. Mis kõige parem? Tuju tõuseb kindlasti kohe, kui arved makstud.

Liiga palju kontrolli

Rahaasjadega mittetegelemise teine äärmus on iga sendi üle muretsemine. Nii Sa võid küll täpselt teada, mis Sinu rahaga toimub, kuid võid olla sõltuvuses uudiste ja investeeringute jälgimisest.

Liigne rahale mõtlemine on samuti ebatervislik
Liigne rahale mõtlemine on samuti ebatervislik.

See võib vaimsele tervisele halvasti mõjuda. Kui nii, siis on Go & Grow suurepärane lahendus, sest pakub investeerimislahendust, millega igapäevaselt tegelema ei pea. Sa ei pea mõtlema igale väiksele detailile ega muretsema valede liigutuste pärast, sest toode on täiesti automaatne ning töötab lihtsalt taustal iseenesest. Go & Grow’ga ei pea Sa oma investeeringu pärast muretsema.

Osturõõmust saab süütunne

Kas oled mõnikord osturetkele läinud, kui tuju on halb ning ostnud asju, mida tegelikult ei taha? Või ostnud midagi, mida Sa ei vaja, lihtsalt, et tuju tõsta? See pole sugugi ebatavaline ning seda juhtub peaaegu kõigiga. Selleks on ka hea põhjus – Sul tekib tunne, nagu kontroll oleks Sinu käes, see vallandab dopamiini ning saad korraks reaalsusest põgeneda, isegi, kui see on vaid hetkeks.

Rõõm ostlemisest pakub rahuldust vaid hetkeks ja pikemas plaanis mõjub rahalisele olukorrale halvasti
Rõõm ostlemisest pakub rahuldust vaid hetkeks ja pikemas plaanis mõjub rahalisele olukorrale halvasti.

Ostudega tuju parandamine võib tunduda ohutu ja lõbus, kuid kui seda juhtub tihti, võid kõik oma säästud ära kulutada ning rahalistesse raskustesse sattuda. Ja nii hakkabki kehv vaimne tervis Sinu rahalist olukorda mõjutama.

Kõigepealt tuvasta oma oma nõrgad kohad, siis õpi neist üle olema ja ära lase neil enda üle kontrolli haarata. Taas aitab kulutamispäevik mõista, millised sündmused panevad Sind raha sihitult kulutama. Kas raske päev töö juures? Üksindustunne? Kui oled lähedasega tülitsenud? Või lihtsalt igavus? Kui oled põhjuse leidnud, on lihtsam seda tunnet tabada ning mitte lasta sel end kontrollida. See nõuab küll distsipliini, kuid aitab rahaasjade üle kontrolli hoida ning pikemas plaanis tuleb ka vaimsele tervisele kasuks.

Hoolitse enda eest

Vaimne tervis on väga oluline. Oma õnne ja heaolu eest tuleb hoolitseda ja eriti sellistel keerulistel aegadel nagu praegu. Tervishoiu- ja sellele järgnenud majanduskriis mõjutavad kahtlemata meie rahalist ja vaimset tervist. Vaimne tervis kannatab, kui sissetulek on ebakindel. Seega on äärmiselt oluline selle eest hoolitseda ning vältida raha ja vaimse tervise nõiaringi sattumist.

Vaimse tervise eest tuleb hoolitseda
Vaimse tervise eest tuleb hoolitseda.

Ebakindluses ja teadmatuses, mis tulevik toob, võib tekkida tahtmine endale midagi toredat lubada, et tuju kiiresti tõsta ja see on täiesti mõistetav, kuid võib lõppkokkuvõttes hoopis muresid juurde tekitada. Tee hoopis midagi, mis Su mõtted mujale viiks ning aitaks stressi maandada moel, mis raha ei nõua, näiteks raamatut lugeda, trenni teha, jalutada või väikse teetassi taga aknast välja vaadata. Kui leiad emotsionaalsele ostlemisle parema, tasuta alternatiivi, on lihtsam ostusõltuvusest vabaneda.

Samuti on niimoodi lihtsam luua paremad finantsharjumused. Kui finantsolukord muutub turvalisemaks, toetab see omakorda vaimset tervist. Rahaline heaolu on miski, mida saad kontrollida ja see aitab tekitada tunnet, et tuled asjadega, mida kontrollida ei saa, paremini toime.

Helista sõbrale

Abi tasub alati küsida, ükskõik, kas rahaasjus või tuju tõstmiseks. Võta ühendust sõbra või pereliikmega, keda usaldad ning räägi nendega oma muredest. Kui Sa pole üksi ning tunned, et saad koormat jagada, hakkabki kohe parem. Rahaasjades ei tasu peljata ka professionaalide abi küsimist.

Nõiaringist vabaks

Vaimne tervis ja head finantsharjumused võivad nõuda tööd ja distsipliini, kuid on kindlasti seda väärt. Kui leiad end nõiaringist, võta aega, et sellest välja rabeleda. Loodame, et tänane lugu on Sulle abiks. Vaimne tervis ja rahaline sõltumatus peaksid alati olema esikohal. Kui mõlemaga aktiivselt tegeled, toetavad nad koos Sinu vaimset ja rahalist heaolu.