Rohkem raha ja kust seda leida – Sinu järgmine sissetulekuallikas

Finantsnipid

Olgem ausad, ajad on rasked ja paljudel on keeruline. Mõni on kaotanud töö, teise sissetulek kõvasti kannatanud. Isegi, kui praegune olukord Sind majanduslikult ei mõjuta, tahaksid tõenäoliselt ikkagi rohkem teenida. Kas siis säästude kasvatamiseks, kodu kiiremaks väljaostmiseks, rahalise turvatunde jaoks või lihtsalt selleks, et elu pisut rohkem nautida.

Kust saada raha juurde? Tänases postituses jagame viit võimalust, kuidas teenida lisaraha ning luua oma unistuste finantstulevik. Valmis? Hakkame pihta!

1. Müü asju

See on ehk esimene, millele mõelda, kui sissetulekut suurendada soovid. Kindlasti on Sul riideid, mänge, kodukujunduselemente, elektronseadmeid, raamatuid või muid asju, mida millegi muu kui tolmu kogumise jaoks ei kasuta (näiteks riidehunniku alla mattunud trenažööri).

Miks hoida asju, mida Sa ei tarvita? Kui neil pole just sentimentaalset väärtust, müü nad maha. Üllatud, kui palju võivad Su vanad raamatud aidata raha kokku ajada või kui paljud inimesed on Su jooksulindi eest nõus raha välja käima.

Kasutud asjad võtavad ruumi, risustavad kodu ning on tegelikult Sul ju juba ammu meelest läinud. Tuleta need endale meelde, pühi tolmust puhtaks ja müü maha. Võid saada paarsada eurot rikkamaks ning teha koju ka ruumi juurde. Topeltvõit!

Risu? Mitte päris. Ühe mehe prügi on teise mehe varandus.
Risu? Mitte päris. Ühe mehe prügi on teise mehe varandus.

Veel üks nipp: asjades sorides võid avastada ka värki, mida raha eest maha müüa enam ei kõlba, kuid mida endale hoida ei soovi. Need anna kuhugi, kus neid vaja võib minna, näiteks mõnda varjupaika.

2. Loo sisu

Oo, internet. Pöörane ja imeline. Aastal 2020 on see koht, kus igaüks võib sisu luua ning sellega ka raha teenida.

Oled ehk märganud blogijaid, vlogijaid, striimereid ja instragrammereid ja mõelnud, et Sina ei ole sellise elu jaoks loodud ega suudaks selles kunagi edukas olla. Kuid küsi endalt – mida Sulle üle kõige teha meeldib? Või äkki tead millestki väga palju? Siis tegelikult see ongi Sinu võimalus oma kirg ja teadmised rahaks teha.

Siin on mõned kiired, kasulikud nõuanded, kuidas sisuloojaks hakata:

  • Otsusta, millisel teemal tahad kõneleda (peaksid sellest huvitatud olema või selle kohta palju teadma)
  • Uuri, mida teevad selle valdkonna kõige populaarsemad sisuloojad
  • Vaata ja loe, mida nad on avaldanud ning õpi neilt, mis töötab, mis mitte
  • Nüüd otsusta, millist platvormi tahad selleks kasutada. Nipp: vali see, mis Sulle kõige rohkem meeldib
  • Kirjuta välja 50 esimest ideed, mis Sulle pähe kargavad ja vali neist välja kolm parimat
  • Kirjuta nendest ideedest kas blogi või videoskripti vormis
  • Videoformaadi puhul on järgmine samm lindistamine. Esimene võte on kindlasti kohutav. Tee ümber. Ikka halb. Osta parem mikrofon, filmi parema valgusega toas. Lindista uuesti. Tee seda kuni …
  • … tulemus on talutav. Valmis on siiski parem kui täiuslik 😉 Loo konto, laadi postitus üles, avalda ja ongi valmis!
  • Ära jää istuma ja ootama. Suhtle teiste sisuloojatega, kirjuta asjalikke kommentaare, jaga oma loodut ning vasta igale inimesele, kes midagi Sinu postituse kohta ütleb
Parim aeg alustada oli umbes kümme aastat tagasi. Paremuselt järgmine aeg alustada on praegu.
Parim aeg alustada oli umbes kümme aastat tagasi. Paremuselt järgmine aeg alustada on praegu.

Nüüd pead lihtsalt iga päevaga järjest paremaks saama, õppima neilt, kellel juba läheb hästi ning avaldama aina enam sisu, sisu ja sisu. Edu pole küll kindel, kuid ülalmainitud sammud on kindlasti abiks.

3. Investeeri raha

Öeldakse, et raha teenimiseks tuleb raha kulutada. See pole aga päris tõsi, sest investeerimine ei ole kulutamine. Sõnastame ümber: raha teenimiseks tuleb seda investeerida!

Kui säästud teenivad ilma Sinu suurema sekkumiseta raha on see passiivne sissetulek. Kellele ei meeldiks passiivne sissetulek? Kui Su pangakontol on vaba raha, uuri erinevaid investeerimisplatvorme, vali endale sobivaim, kujunda oma invsteerimisplaan ning pane raha enda jaoks tööle.

Raha paneb raha kasvama
Raha paneb raha kasvama.

Kui tootlused portfellile lisatakse võid need reinvesteerida ning teenida liitintressi abil veelgi rohkem, või need igakuise sissetulekuna välja võtta.

4. Lisatöö

Sisu loomisest me küll juba rääkisime, aga kui veedad näiteks iga päev mingi osa ajast filme vaadates või videomänge mängides, siis ehk peaksid hoopis hankima endale ühe väikse lisatööotsa.

Võimalusi on erinevaid. Mõned alustavad oma ettevõttega, väikse nõustamisfirma või kasvõi T-särkide veebipoega. Äri alustamine võtab aega, see on raske töö ja edu pole garanteeritud, ent kui kõik läheb hästi, võib tulemus olla suurepärane. Hea mõte on esiteks mõelda välja, mida soovid teha ning lugeda siis näiteks inimeste kogemusi, kes on juba vastavas valdkonnas edu saavutanud, või osaleda mõnel veebikursusel. Nii ei pea Sa päris nullist alustama, vaid omad juba pisut teadmisi selle kohta, mida saab teha ja kuidas asjad töötavad.

Teine, algaja jaoks ehk veidi lihtsam võimalus, on töötada vabakutselisena. Vabakutseline kirurg või kodust töötav poemüüja pole ilmselt variandid, kuid ametid, mis ei nõua füüsilist kohaolu on suurepärased võimalused vabakutselise tööks. Veebis saab lihtsasti töötada näiteks psühholoog, üks-ühele ärinõustaja, või mitmekeelne tõlkija. Võid klientide leidmiseks kasutada kas otselähenemist, e-kirju või platvorme nagu Upwork (seda kasutavad näiteks Bondora vabakutselised). Alati on midagi, mida tööampsude leidmiseks ja lisaraha teenimiseks saab teha.

5. Küsi palka juurde

See on kindlasti tundlik teema. Enamik inimesi pelgab palgatõusu küsida. Kui töötad rangete reeglitega ettevõttes, on palgatõus kindlasti võimatu. Kui töötad veidi leebemas kohas, võib ülemus Sulle vastu tulla.

Tea oma väärtust ja küsi teadmistele vastavat hinda.
Tea oma väärtust ja küsi teadmistele vastavat hinda.

Kas oled teinud rohkem, kui Sult oodati? Oled juba kauaaegne hinnatud töötaja? Sul on väga head töötulemused? Kui nii, siis ei taha ettevõte Sind kindlasti kaotada. Uute töötajate leidmine on raske ja kulukas, seega parem hoida kinni neist, kes juba oma tööd väga hästi teevad.

Tea enda väärtust, pane endale hind ja räägi oma juhiga, sest väike vestlus palga teemal võib olla ainus, mis Sind veidi kõrgemast palgast lahutab.

Seega … Millise neist mõtetest valid sina? Otsusta, mis on Sulle parim, pane plaan paika ja küll see juhtub!