Säästmine mustadeks päevadeks: kuidas ja kus

Finantsnipid

emergency fund

Veidi aega tagasi rääkisime säästmisest ning tõime välja 7 põhjust, miks on oluline panna mustadeks päevadeks raha kõrvale. Rõhutasime, et seda raha tuleks kasutada vaid siis, kui on päriselt vaja – ootamatuteks ravikuludeks, kodu- või auto avariiremondiks, äkilise töökaotuse korral, ühesõnaga tõelisteks hädaolukordadeks. Säästmiseks on erinevaid võimalusi, seega räägimegi tänases postituses pisut lähemalt sellest, kuidas ja kus sobiv konto avada.

Kuidas säästmisega alustada

set up an emergency fund

Nagu ikka, ei ole sellele küsimusele ühest vastust. Võimalusi on mitu ja iga olukord ning inimene erinev. Inimestel on erinevad sissetulekud, kulud, töökohad… Samuti on erinev see summa, millega nad end turvaliselt tunnevad. Sellegipoolest jagame siinkohal pisut näpunäiteid.

Otsusta, kui palju raha säästa

how much money you should save

See on kindlasti paljude säästma hakkajate peamine küsimus. Arvatakse, et 3-6 kuu elamiskulusid katvast summast piisab (mõnede meelest võiks see olla terve aasta). See on tavaliselt aeg, mis kulub uue töökoha leidmiseks, kui oled millegipärast vana kaotanud. Täpne ajavahemik on suhteline ja loeb see, millise summaga tunneksid end kindlalt, kui peaksid sattuma hätta. Alusta tasapisi, natuke on parem kui mitte midagi ning võid säästa algul vähem ja pärast rohkem.

Arvuta välja oma kulud

calculate your expenses

Kui tead enam-vähem mitmest kuust mõtled, tuleb välja arvutada ühe kuu kulud. Kirjuta välja kõik, millele Sul kuus raha kulub, alustades korteri üürist ja lõpetades toidu ja transpordiga. Ära unusta laene, kui Sul neid on, sest kogu hädaabifondi eesmärk ongi vältida võlgadesse sattumist. Parem arvestada erinevate kulude jaoks suurem summa, kui tegelikult vaja läheb (väike varu kulub alati marjaks ära). Kui oled kõik kulud kirja pannud, korruta see number kuude arvuga, milleks valmistuda soovid – nii saadki teada, kui palju raha peaksid mustadeks päevadeks kõrvale panema.

Arvuta välja, kui palju Sa kuus kõrvale panna saad

how much you can afford to save

Kulusid kirja pannes mõtle ka sellele, kui palju on Sul üldse võimalik korraga säästa. Ära heitu, kui seda pole palju – ühe korraliku säästufondi kokkusaamine võtab paljudel aega. Isegi 20 € kuus on algus, tähtis on alustada.

Kulusid vaadeldes saad ka hea pildi sellest, millised neist pole otseselt vajalikud ning ehk saad isegi pisut eelarvet kärpida. Tee ise kodus süüa, käi vähem juuksuris, keeda ise kohvi – leia võimalusi, kuidas säästukontole üha rohkem raha kanda. Ei ole vaja end vaeseks maksta. Võid säästa iga kuu nii palju, et samal ajal siiski mõnusalt ära elada.

Seadista automaatsed maksed

Set up automatic deposits

See on säästmise juures kõige olulisem. Võid alati käsitsi raha juurde kanda (mida rohkem, seda uhkem), aga kindlaks määratud  igakuised automaatsed sissemaksed teevad säästmise väga lihtsaks. See on “kõigepealt maksa iseendale” mõtteviis. Vastasel juhul võivad kergesti tekkida olukorrad, kus raha kipub kuluma muudele asjadele. Automaatsed maksed aga on osa eelarvest, millega arvestad muude kulutuste tegemisel. Võid summa mõne aja pärast alati üle vaadata.

Kus säästmisega alustada

Nüüd tead, kuidas säästmisega alustada. Kuid kuhu aga oma konto luua? Selleks on mitmeid võimalusi, kuid parim on leida midagi madala riskiga ja kust raha ka kiiresti kätte saad. Sealjuures on vaja meeles pidada kaht väga tähtsat asja.

Rahale peab olema juurdepääs

Set it up somewhere accessible

Hädaolukorrad kipuvad tabama ootamatult, seega on väga tähtis omada rahale juurdepääsu. Pole kasulik hoida seda kusagil, kust Sa raha kätte ei saa, kui midagi peaks juhtuma.

Ava hoius kusagil, kus see pole Sinu tavalise pangakontoga üldse seotud

separate from your regular bank account

Nagu oleme ka varem rõhutanud peaks mustadeks päevadeks kogutud raha kasutama vaid hädaolukordadeks. Kui tahad vältida kiusatuste ohvriks langemist, ava säästukonto põhikontost erinevas finantsasutuses. Võid küll mõelda lihtsalt teise pangakonto avamisele samas pangas, kuid kontodevaheline raha ülekandmine on tänapäeval liiga lihtne. Kui raha asub kusagil mujal, on keerulisem mõelda sellest kui ühest kiire raha allikast.

Nüüd aga lähemalt erinevatest võimalustest. Hoiused, rahaturukontod ja lühiajalised võlakirjad on kõik väga head võimalused, millega teenida ka intressi. Veebipangad on kindlasti suurepärane võimalus, kui soovid tavapanku vältida. Uuri kindlasti erinevaid võimalusi ja tootlusi ning samas jälgi ka, et neid oleks lihtne kasutada.

Veebis on tavaliselt tootlused kõrgemad, sest seal on kulud väiksemad. Järjest enam on finantstehnoloogiaettevõtteid, mis sobivad neile, kes eelistavad pankadele muid võimalusi. Loomulikult peab Sinu säästude jaoks loodud konto olema turvaline, kuid silmas tuleks pidada ka inflatsiooni – kui Su raha üldse intressi ei teeni, võib see aja jooksul oma väärtuse kaotada. Inflatsiooniprotsent on tavaliselt kõrgem kui tavalise pangahoiuse intress, seega kasvavad hinnad kiiremini kui Sinu raha. Isegi, kui Sa ei taha millegagi riskida, uuri, kuidas panna kogutud raha enda jaoks tööle. Finantstehnoloogiaettevõtted pakuvad mitmeid erinevaid võimalusi, millest paljud on lihtsad, ligipääsetavad ja madala riskiga (ning teenivad suuremat või väiksemat tootlust).

Tähtis on meeles pidada, et erinevad võimalused ja nõuanded ei pruugi kõigile sobida, inimesed ja olukorrad on erinevad. Ka siis, kui Sul on raha vähe või elu on raha kõrvale panemiseks liiga kaootiline, tea, et ka väiksest summast on kasu. Paarsada eurot võib olla hädas suures abiks ning see on ikkagi algus, mis ongi kõige tähtsam.