Saksamaa on EL-i eesistuja

Finantsnipid

Ta on oma sihikindla juhtimisstiili poolest tuntud, kuid olla EL-i presidendi rollis sellisel keerulisel ajal saab olema proovikivi. Merkel alustas kuuekuulist eesistumist juulil ning tööd on praeguses olukorras kahtlemata palju.

Alates 1. juulist on EL-i nõukogu president kuni 31. detsembrini Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Alates 1. juulist on EL-i nõukogu president kuni 31. detsembrini Saksamaa kantsler Angela Merkel.

“Euroopa tegutsemine käesolevas kriisis paneb aluse nii Euroopa majanduslikule edule kui ka Euroopa rollile maailmas üldiselt,” tsiteerib Merkelit cnbc.com.

EL seisab muutuste lävel ning Merkeli kabineti valikud kujundavad kogu Euroopa Liidu tulevikku ja saavad otsustavaks Euroopa ühtsuse säilimisel või mittesäilimisel.

Merkel on selgelt väljendanud oma soovi hoida Euroopa ühtsena. Kuidas ta seda keset tervise- ja majanduskriisi ning USA-Hiina pingete teravnemist teeb, saab olema paljude jaoks pinev.

Tik Toki 15 sekundit kuulsust võivad olla lõppemas

Tundub, et ülipopulaarset Tik Toki telefoniäppi ootavad keerulised ajad. Pärast Apple’i süüdistusi, et Hiina rakendus jälgib salaja kasutajate puhvermälusid teatas USA, et kaalub selle keelamist just turvalisusküsimuste tõttu. India on olnud selle ülipopulaarse videote jagamise rakenduse suurim turg seni ning Forbes’i andmetel keelati Tik Tok riigis.

Maailma vallutanud äpp on taas tule all.
Maailma vallutanud äpp on taas tule all.

Esimest korda räägiti rakenduse ligipääsust kasutajate puhvermäludele juba aprillis. Kuigi rakenduse loojad on vea endi sõnul parandanud, pole see uute süüdistuste valguses sugugi nii.

USA-s tulevad valimised ning vastasseis Washingtoni ja Pekingi vahel süveneb, seega saab sellest intsidendist mõnede jaoks kindlasti veel üks argument, miks vabaneda Hiina ettevõtetest USA turul.

Ühekordne plast kaob Saksamaalt

Järgmine aasta samal ajal keelatakse ühekordse plasti kasutamine kogu Saksamaal. Otsus langetati pärast mitmeid kuid kestnud vaidlusi Saksamaa valitsuskabineti liikmete vahel. Uus seadus tuleb Euroopa Liidu prügi vähendamise direktiivist.

Alates 3. juulist 2021 ei tohi Saksamaal enam ühekordset plasti müüa.

Keelatud hakkavad olema ühekordsed plastist joogikõrred, söögiriistad, taldrikud, segamispulgad, õhupallihoidjad ning polüstüreenist topsid ja karbid. EL on selgelt väljendanud soovi vähendada plastprügi hulka ja plastireostust. Ühekordse plasti müük keelatakse alates 3. juulist 2021.

ÜK piirikontrollile 800 miljonit eurot

Brexiti üleminekuperiood lõppeb juba vähem kui kuue puu pärast ning Briti valitsus teatas, et suunab 800 miljonit eurot piirikontrollide seadistamisse.

Alates 1. jaanuarist 2021. aastal hakkab ÜK piiril taas tööle passi- ja piirikontroll Euroopa Liiduga.

“Plaanis on ehitada piiripostid, luua parem tehnoloogia ja palgata sadu uusi töötajaid, kelle tööks on tegeleda ÜK lahkumisega EL-i tollitsoonist, vaatamata kaubandusläbirääkimistele,” teatas Euronews.

Kui Suurbritannia ametlikult EL-ist lahkub, hakkab piirikontroll tööle 1. jaanuaril 2021. 800 miljonit eurot investeeritakse EL-i piiripunktidesse Inglismaa, Walesi ja Šotimaaga. Põhja-Iirimaaga seotud plaanid ei ole veel selgunud.

Turism Eestis elavneb

Eesti turismisektor elavneb ja reisijaid on rohkem. Mais peatus kogu reisimine eriolukorra tõttu, kuid viimase paari nädala jooksul on nii lennu-, bussi- kui praamiliiklus olnud oluliselt aktiivsem, teatab ERR.

Eestis rõõmustatakse suurema reisijate, lennukite, busside ja praamide arvu üle.

Keskmine reisijate arv Tallinna Lennujaamas oli 2020. aasta juunis küll vaid 8% sellest, mis möödunud aasta samal ajal, kuid õnneks on alates 4. juulist asjad ülesmäge minema hakanud. Lennujaam loodab tõsta reisijate arvu augustiks 30%. Lennujaama esindaja ütles, et lennufirmad avavad marsruudid nii pea kui võimalik. Eero Pärgmäe, Tallinna Lennujaama müügijuht usub, et kui nakatumiste arv Euroopas väheneb, hakkavad inimesed taas reisima.

Tallinna Sadam pidas kriisile hästi vastu, kuna Eesti suurimas kaubasadamas Muugal jätkus elu nagu tavaliselt. Kaupa oli isegi võrreldes möödunud aastaga mõne protsendipunkti võrra rohkem. Laevareisijate arv aga oli teises kvaratalis vaid 20% tavalisest. Õnneks on näha numbrite kiiret taastumist.

Valdo Kalmi, Tallinna Sadama juhatuse esimehe sõnul on juuni teine pool näidanud, et osa tegevusest on taastunud. “Juulis on arvatavasti näha kiiret kasvu. Loodan tõesti, et kolmas kvartal ja soe ilm toovad Soomest Tallinnasse rohkem turiste.”