Ühisrahastuse järelturu statistika – septembris üle miljoni euro

Statistika ja andmed

Tere tulemast lugema oktoobrikuu blogipostitust järelturu statistikast. Hiljuti rääkisime kõige levinumatest meetoditest, mida kasutatakse graafikus, viivises ja võlas olevate laenude ostmiseks ning kas need tehingud tehti nimiväärtuse, juurde- või allahindlusega.

Järgnevalt anname samasuguse ülevaate ka septembrikuu statistikast.

Kogumaht

2018.  aasta septembris oli järelturul tehtud investeeringute kogusumma 1 054 514 €, mis võrreldes augustiga tähendab ligikaudu 15,1% (+ 138 736 €) kasvu. Sarnaselt eelmisele kuule oli kõige populaarsem viis käsitsi investeerimine – juba neljandat korda oli see Portfellihaldurist ja APIst eespool.

Septembris kasvas käsitsi tehtud investeeringute kogusumma üle 37% (+149 421 €) ning nende osakaal on praegu 52,2%. Samas vähenes API kaudu ostetud investeeringute hulk järelturul 14,6% (-23 162 €) ning nende koguosakaal vähenes 12,8 protsendini. Koos muutustega API kasutamises ning käsitsi tehtud investeeringutes tõusis Portfellihalduri kasutamine 3,5% ning moodustas koguosakaalust ligikaudu 35%.

Üldise rahastusstatistika kohta loe edasi siit

Graafikus olevad laenud

Nagu eelmistelgi kuudel on graafikus olevate laenude nimiväärtusega ostmises endiselt juhtpositsioonil Portfellihaldur. Teisalt olid aga käsitsi investeerijad kõige edukamad graafikus olevate laenude allahindlusega ostmises (98 310 € väärtuses). Lisaks ostsid käsitsi investeerijad 143 092 € väärtuses laene juurdehindlusega, API kaudu osteti aga 41 631 € väärtuses laene.

Graafikus olevad laenud

Tuletame meelde, et mitte ükski investeerimismeetod (sh Portfellihaldur) ega investori portfelli suurus ei anna mingeid eeliseid.

Current loans - Secondary market September 2018

Viivises olevad laenud

Septembris tõusis järelturult ostetud viivises olevate laenude kogusumma 100,5%. Enamik sellistest tehingutest tehti käsitsi ja allahindlusega (48 810 € väärtuses).

Overdue loans - September 2018

Võlas olevad laenud

Kokkuvõttes tõusis järelturult ostetud võlas olevate laenude kogusumma septembris 44,6%. Kõige tähelepanuväärsem muutus seisneb käsitsi ja allahindlusega ostetud laenude summas (148 541 €).

Samas osteti API kaudu juurdehindlusega vaid 0,15 € väärtuses võlas olevaid laene. Vaid väike osa investoritest kasutab strateegiat, kus ostetakse võlgnevusega laene märkimisväärse allahindlusega, lootuses saada kasu kohe, kui võlamenetlus- ja sissenõudeprotsess hakkab tekitama rahavoogu. Siiski tuleb mainida, et see on väga suure riskiga strateegia, mis võib lõppeda netotootluse vähenemise või isegi kahjumiga.

Defaulted loans - October 2018

Hea teada

Laenude müümine võib lõppeda esialgse põhiosa vähenemisega, sest järelturg üldiselt ei paku graafikus olevatele laenudele piisavalt kõrget juurdehindlust, et kompenseerida portfelli mittetootlikku osa. Seepärast soovitame seda teha ettevaatlikult ja mitte proovida müüa kõiki laene korraga, kui näed, et mingi osa Sinu investeerimisportfellist on viivises. Suure tõenäosusega müüd Sa kiiresti tootliku osa oma portfellist ja Sulle jäävad ainult võlamenetluses olevad laenud, mis tekitavad plaanitud tootluses märkimisväärset kahju.

Laenude müümise kiirus sõltub nõudlusest järelturul. Üldiselt on graafikus olevad laenud likviidsemad ja need müüakse tavaliselt ühe päevaga nimiväärtuse või isegi väikse juurdehindlusega. Võlgnevusega laenude müümine võib võtta rohkem aega või täielikult ebaõnnestuda. Kui teine investor on Sinu laenu ostnud, kantakse raha otse Sinu Bondora kontole.

Kui Sa pole endiselt kindel, kuidas oma laene müüa, võid alati kirjutada aadressil [email protected] ning suhelda meie kogenud klienditeenindajaga, kes jagab hea meelega täpsemaid juhiseid.