Sonos kaebas Google’i kohtusse, Euroopa pangad vaatavad piiri taha

Finantsnipid

Pärast USA rünnaku käigus tapetud kindralmajor Quassem Soleimani surma teatas Iraan, et ei kavatse enam kinni pidada aastaid kehtinud tuumaleppest. Piirangud rikastatud uraani ja tsentrifuugide kasutamisele eemaldatakse ning tuumarelvade arendamine tulevikuks kogub jõudu.

See seab Euroopa ohtlikusse positsiooni. Mõned arvavad, et tuumarelvastumisele tuleb otsustavalt vastu hakata. Teised jälle, nagu näiteks Prantsusmaa riigisekretär Jean-Babtiste Lemoyne, leiavad, et Iraan ja USA tuleks lepitada:

Iran

“Peame selle olukorra rahumeelselt lahendama … Eurooplased peavad olema siin mõistuse hääleks. Juhtunu valguses on eriti oluline suhelda kõigi osapooltega, et vältida halvimat ja kättemaksu nõiaringi sattumist, millel võivad olla kohutavad tagajärjed.”

Iraani sündmused mõjutasid Euroopa turgusid, mida tabas pärast Iraani rünnakut USA vägesid majutanud Iraagi õhubaasile langus.


Euroopa pangad võtavad Jaapanist eeskuju ning vaatavad äri edendamiseks liidust väljapoole. Negatiivsete intressimäärade tõttu on Jaapani pankadel üha enam põhjust otsida tegevust riigist väljaspool ning kus mujal kui mitte Euroopas. See on silma jäänud Euroopa pankadele, kes soovivad samuti midagi ette võtta. Euroopa Komisjon ennustab käesoleva aasta majanduskasvuks piirkonnas vaid 1,4%, mis võib tähendada, et suured pangad nagu Saksamaa Siemens, Itaalia Eni ja ING hakkavad otsima finantseerimisvõimalusi väljaspool EL-i.

ING

Ettevõtted on samuti oma huvid juba väljapoole suunanud. Refinitivi arvutuse järgi kulutati viimase viie aasta jooksul keskmiselt 273 miljardit dollarit aastas tehingutele liidust väljaspool, kümnendi esimesel viiel aastal 176 miljardit dollarit aastas. Luksuskaupade suurtootja LVMH ostis 16 miljardi dollari eest ära Ameerika juveliiri Tiffany & Co ning see on märk soovist laieneda USA-sse ja Aasiasse. Ka tehingutel, mis esmapilgul näivad liidusisesed on tegelikult kaugemaleulatuvad eesmärgid: Peugeot’ planeerib ühinemist Fiat Chrysler Automobiles’iga, mille põhjuseks on osaliselt Jeepi edu USA-s.

Pärast kehva 2019. aastat alustasid Euroopa pangandusaktsiad 2020. aastat positiivse noodiga ja see on hea märk.


Nagu Taavet tappis Koljati, kaebab kõlarite tootja Sonos kohtusse Google’i, väites, et viimane on nende nutikõlarite patenti kurjal moel ära kasutanud. California kohtule esitatud hagi käsitleb viit erinevat patenti ning väidetavalt hoiatas Sonos Google’it tagajärgede eest juba ammu. Sonose eesmärk on keelata nende Google’i toodete müük, kus patenti on kuritarvitatud.

Sonos ja Google on aga partnerid ning Sonose kõlarites kasutatakse Google Assistanti abi. See ei seganud Sonose tegevjuhti Patric Spence’i süüdistusi avalikustamast:

Sonos

“Google on jultunult ja teadlikult ära kasutanud meie patenteeritud tehnoloogiat,” ütles Spence. “Vaatamata korduvatele hoiatustele viimase paari aasta jooksul, ei ole Google näidanud mingit soovi leida selles küsimuses mõlemaid osapooli rahuldav lahendus. Meil ei jää muud üle, kui viia asi kohtusse.”

Lisaks Google’ile süüdistab Sonos oma patendi ärakasutamises nutikõlarite valmistamisel ka Amazoni.


Amazon, tee Alibabale ruumi! Suur Hiina jaemüügiplatvorm AliExpress tungib Euroopa turule vähendades kolmandate osapoolte tasusid ning ampsates endale suure osa oma peamise konkurendi turuosast. Amazon on Euroopas väga edukas olnud ja Saksamaa nende suuruselt teine turg, mille käive on 17,5 miljardit eurot.

See samm on osa Alibaba plaanist suurendada oma osakaalu kohalikel turgudel üle maailma:

Alibaba

“Otsime võimalusi, kuidas töötada koos erinevate partneritega ning tahame, et nii müüjad kui tarbijad võiksid meid usaldada,” ütles ettevõte.

“Ülemeremaade müüjatel on kohalikest kasutajatest parem ettekujutus ning nende tooted on loodud vastavalt kohalikele huvidele,” ütles Wang Mingqiang, AliExpressi juht.

Esimesed riigid laienemise kavas on Hispaania ja Itaalia, hiljem muu Euroopa. Juba küsibki Alibaba Hispaania müüjatelt võrreldes Amazoni 15% vaid kuni 8% vahendustasu.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.