Tesla müüginumbrite uued kõrgused, Deutsche Bank teeb kannapöörde ja palju muud

Finantsnipid

Elektriautode tootja Tesla tarne- ja tootmisnumbrid olid 30. juuniga lõppenud 2019. aasta teises kvartalis rekordkõrged. Ettevõtte andmete kohaselt toimetati klientideni teises kvartalis 95 200 autot, mis on 51,1% rohkem kui aasta esimeses, tõepoolust loius kvartalis. Sellega purustati ka 2018. aasta lõpus püstitatud rekord, mil ettevõte tarnis 90 700 autot.

Analüütikud on alternatiivsõidukite kasvava nõudluse üle väga rõõmsad. Jim Press, kauaaegne autotööstuse juht, kellest hiljuti sai Chrysleri ja Toyota president, ütleb:

“Keskkonnasõbralike autode turg ei piirdu Californiaga, vaid levib ka mujal. Kui vaadata Tesla tootmisnumbreid, siis pool nende müügist selle aasta alguses oli seotud Californiaga, nüüd aga pärineb suur osa kasvust väljastpoolt ning see näitab, et nõudlus rohelisemate sõidukite järele levib üle kogu riigi ja tegelikult ka Ameerika Ühendriikidest väljaspool.”

Tesla tulevikus võib veel nii mõndagi head ees oodata, sest ettevõte esitles hiljuti uue generatsiooni automaatset hädaabipidurit (AEB), mille eesmärk on vältida õnnetusi ratturite ja jalakäijatega. AEB pidurdab auto iseseisvalt, kui midagi on tema tee peal ees.


Ei taha küll ära sõnuda, kuid USA majandus on hetkel kogu ajaloo pikimas kasvuperioodis. Juuliga täitub 121 kuud majanduskasvu, mis ületab 1991. ja 2001. aasta vahel püstitatud 120 kuu rekordi. Selline kasv paneb aga paljusid mõtlema, mis on tõusutrendi taga.

“Majanduslangust pole küll näha, kuid oleme jätkuvalt mures pigem kahjumi kui ootuste ületamise pärast,” ütles Torsten Slok, Deutsche Banki peaökonomist oma e-kirjas. “Seoses info viibimise ja ebakindlusega kaubandussõja tõttu vähendab USA keskpank juulis, septembris ja detsembris intressimääru.”

Kahjuks on USA fondide tootluskõver viimase kvartali jooksul olnud tagurpidine ja see on varem olnud 12-24 kuu jooksul algava majanduslanguse märgiks.


Euroopa kannatab ülikõrgete temperatuuride all, paljudes kohtades on purustatatud kuumarekordeid. Kiirete analüüside kohaselt on kliimamuutus teinud selle kuumalaine viis korda tõenäolisemaks kui see muidu oleks olnud.

Berkeley Earth’i sõltumatute kliimauuringute rühmituse liige Zeke Hausfather ütleb, et tänavune aasta võib olla ilmamärkmete ajaloo kuumim:

“Alates 1800. aastatest üles märgitud temperatuurid kõikjal maailmas näitavad, et 2019. aasta juuni oli kas kõige soojem või teine kõige soojem kuu ajaloos,” ütles Mr. Hausfather. “See kindlustab veelgi 2019. aasta positsiooni ajaloo kõige soojema või teise või kolmanda kõige soojema aastana.”

Kliimamuutus mõjutab ka majandust – tervishoidu, turismi, viljasaake, tootlust ja muud. Moody viimase aruande järgi võib kliimamuutus maailmamajandusele 2100. aastaks minna maksma 69 triljonit dollarit.


Finantshiiglane Deutsche Bank astus tähtsa sammu 18 000 töötaja koondamise ja varahaldusärist lahkumise suunas. Plaan läheb ettevõttele järgneva nelja aasta jooksul maksma 7,4 miljardit eurot. Saksamaa suurim pank on töötanud 149 aastat ja peab nüüd leidma uusi viise, kuidas ellu jääda.

“See on Deutsche Banki jaoks uus algus … Tahame panga taas kliendile lähemale tuua ning naaseme juurte juurde, mis meist kunagi maailma suurima panga tegid,” lisas ta.

Panga plaan on tuua fookus tagasi jaepangandusele ja Euroopa äriklientidele. Wall Streeti ettevõtted on skeptilised ja arvavad, et tegemist on liiga ambitsioonika ja riskantse käiguga.


Kaubavahetus Euroopa ja Hiina vahel on muutumas üha sujuvamaks. Äsja kiideti heaks 2000 km (1250 miili) pikkune maantee, mis läbib Venemaad ja ühendab Valgevenet Kasahstaniga. Projekti hinnaks plaanitakse 9,5 miljardit dollarit:

“Projekti veab Venemaa investeerimisega tegelev holdingkompanii LLC Meridian, mis registreeriti 2013. aastal. Ühed omanikest on vene ärimees Alexander Rjazanov ja Roman Nesterenko. Rjazanov oli Gazpromi aseesimees ning praegu on ta Venemaa raudteemonopoli RZD juhatuse liige. Maantee saab olema tasuline ning mõeldud eelkõige kaupade transpordiks, seega suur osa koormusest saab olema kaubavedu. Uuest maanteest saab üks olulisemaid ühenduslülisid, kuna see on osa ka Vene-Lääne-Hiina kiirteest, mille üldipikkus saab olema 8445 km.”

Meridiaani Kiirteeks nimetatud maantee on esimene osa hiinlaste plaanist ühendada oma rahvas Euroopaga, eriti Shanghaid Hamburgiga Saksamaal.