Uber ühe miljardiga kahjumis, on see häving?

Finantsnipid

Mis juhtub, kui üks maailma kõige populaarsem ettevõte satub korraga rahalistesse raskustesse? Algselt väiksest idufirmast on nüüdseks saanud tehnikahiiglane, mille väärtus ulatub miljarditesse dollaritesse. Kasumit ei teeni Uber aga endiselt. Vastupidi, viimane uudis ettevõtte tohutu kahjumi kohta paneb paljud mõtlema, kas Uber hakkab tegevust lõpetama või on tegemist teetakistusega.

Uber

Kahjum

Uber avaldas novembri algul kolmanda kvartali majandustulemused ja need ei teinud investoritele just rõõmu. Ületati küll analüütikute ootuseid, kuid kasumit endiselt ei teenitud. Uberi kahjum kvartalis oli 1,11 miljardit dollarit, mis teeb netokahjumiks kokku 1,16 miljardit dollarit. Ettevõtte aktsiahind langes aga vaid 0,68 dollari senti, mitte 0,81, nagu ennustati.

Rahamured vaevavad Uberit juba ammu, nüüd on need aga lausa üle pea kasvamas. Kahjumiga toime tulemiseks tuli koondada 350 töötajat, mis on umbes 1% kogu ettevõtte töötajaskonnast. Ja see polnud firma jaoks esimene kord tööjõudu oluliselt vähendada – ka septembris, kui kasvueesmärgid jäid täitmata, koondati 435 inimest.

Tegevjuht Dara Khosrowshahi tõi töötajatele saadetud e-kirjas välja probleemid, mis enim tähelepanu vajavad.

“Peame ühiselt panustama uue normaalsuse loomisse ettevõtte töökultuuris: vähendama töö topelttegemist, nõudma kõrget sooritust, andma tagasisidet ning tegelema sellega, kui ootustele ei vastata, samuti vähendama bürokraatiat, mis ettevõtte kasvamisega kipub suurenema.”

Suurenev kahjum viib alla ka ettevõtte aktsiahinna. Pärast edukat IPO-t on see langenud rohkem kui 40% ja investorid kaotavad raha. Ettevõtte suurim aktsionär, Dragoneer Investment Group kaotas ainüksi viimases kvartalis aktsiate väärtuses 338 miljonit dollarit. Novembri algul lõppes varajaste investorite aktsiate lukustusperiood ning nad said turul vabalt kauplema asuda. Aega ei raisatud ning juba esimesel päeval pärast lukustusperioodi lõppu müüdi üle 100 miljoni aktsia. Arvestades Uberi praegust finantsolukorda tekib küsimus, kas institutsioonilised investorid müüvad oma aktsiaid, kuna kardavad kahjumi süvenemist.

Vihased autojuhid

Uberit ei paina vaid rahamured. Ka töökorraldus on paigast ära. Ettevõte meelitas autojuhte paindliku graafiku ja lihtsa rahateenimisvõimalusega. Aja jooksul on aga eeskirjad ning võimetus autojuhte nende töös toetada sõidukijuhid endast välja ajanud.

Uber driver

Osa neist kaebas ettevõtte lausa kohtusse ning 2019. aasta algul maksis Uber neile 20 miljonit dollarit leppetrahvi. Autojuhtide sõnul tuleks neid kohelda kui töötajaid, Uber aga väidab, et nad on sõltumatud töövõtjad. Kuigi Uber pidi trahvi tasuma, ei muuda ettevõte oma seisukohta, et tegemist on sõltumatute töövõtjatega.

Selle juhtumi eeskujul on ka teised autojuhid Uberi vastu menetlusi algatanud. New Yorgis, näiteks, kaebasid 96 000 autojuhti Uberi peale tagastamata maksude tõttu, mis nende teenistusest maha olid arvatud. New Jerseys sai Uber 649 miljonit dollarit trahvi just seetõttu, et ei pea autojuhte ettevõtte töötajaiks. Osariik nõuab ettevõttelt tasumata tööjõumaksude maksmist.

Mõned autojuhid on nii tuliselt Uberi eeskirjade vastu, et protesteerivad Uberi suurima investori, riskikapitalist Bill Gurley’ kodu ukse ees. Autojuhid nõuavad oma töö eest ausat tasu ning soodustusi, kuna töötavad ettevõtte heaks. Autojuhi sõnutsi: “Sõidutasud langevad ja meie peame vähema raha eest rohkem töötama. See pole paindlik, kui ma töötan üle 60 tunni nädalas ega tule ikka ots otsaga kokku.”

Lootusekiired

Uberi hiljutine kvarataliaruanne aga polnud tegelikult üleni halb. Kasumit ei õnnestunud küll teenida, kuid äri kasvab endiselt. Kolmanda kvartali käive oli 2,94 miljardit dollarit, mis on pea 30% rohkem kui möödunud aastal. See kasv on tingitud peamiselt sellest, et Uberi kaudu tellitud sõite oli 29% rohkem, ehk kvartalis kokku 16,5 miljardi dollari eest.

Ettevõtte tegevjuhi Dara Khosrowshahi sõnul on põhjust optimismiks:

“Kvartali tulemuste põhjal meie sõiduteenuse kasumlikkus kasvab. Rides’i kaalutud EBITDA on 52% kõrgem kui möödunud aastal ning katab ettevõtte üldkulud. Käive ja populaarsus tõusevad ka Uber Eatsi poole peal”

Mõnede analüütikute hinnangul võivad ettevõtte aktsiahinnad järgmise paari aasta jooksul kahekordistuda. Uber peaks jätkama muude teenust pakkumist (nagu Uber Eats) ning vähendama kulusid turgudel, mis on selgelt kahjumis. Indias, näiteks, oli Uber Eatsi kahjum 1,2 miljardit eurot. Kui kahjumlikud teenused peatada või teha kulude vähendamiseks koostööd ka teiste ettevõtetega, võiks Uberi tegevus olla analüütikute arvates oluliselt kasumlikum.

Juhita sõidukite ootel

Selge on see, et sõidujagamisteenuste tulevik sõltub rohkem tehnoloogiast kui inimestest. Tulevikus hakkavad seda teenust pakkuma isesõitvad autod. Küsimus on selles, kas see areng toob Uberile pikemas plaanis kasu või kahju.

Uberi peamine rivaal Lyft loodab peagi taas kasumisse jõuda just läbi koostöö Waymo ja Aptiviga, kes hakkavad juba lähitulevikus nende klientidele taksoteenust pakkuma isesõitvate autodega. Sedasama strateegiat plaanib august välja tulemiseks kasutada ka Uber. Isesõitvad autod lahendavad probleemi autojuhtidega ning vähendavad ka kulusid.

Lisaks võib USA-s juba järgmisel aastal reaalsuseks saada tarne droonidega. Uusi transpordivõimalusi tekib üha enam ning Uber ei pea oma töös toetuma nii palju inimestele kuivõrd tehnoloogiale.

Kas see on kogu valdkonna probleem?

Raskusi pole vaid Uberil. Mitmed 21. sajandi idufirmad on rahalistes raskustes. WeWorki aktsiahinnad on madalamad kui kunagi varem ning ettevõte jälgimise all pärast seda, kui selgus, et nende tegevjuht rendib kontoripinda omaenda ettevõttele ning teenib sellega kasumit. Praegust aktsiahinda arvestades on WeWorki väärtus vaid 8 miljardit dollarit, mis on oluliselt vähem kui see 47 miljardit, millega esimesele IPO-le mindi.

Majandusraskustes on ka Uberi suurim konkurent Lyft. Aktsiahind on viimase kuue kuu jooksul 35% langenud. Lyft kulutab jätkuvalt käibega võrreldes liiga palju raha ning tegutseb miinustes. 2018. aastal oli ettevõtte netokasum 913 miljonit dollarit, mis aga ei suutnud katta 1,89 miljardi dollari suuruseid kulusid.

Ka Snap peab järgmise kolme aasta jooksul kasumisse jõudma, vastasel juhul saab neil raha täielikult otsa. Snapi väärtus on 24 miljardit dollarit ning rakenduse igapäevane kasutajate arv 186 miljonit. Ettevõte on aga endiselt kahjumis ega näi sellest ka välja rabelevat. Ainuüksi viimase kvartali kahjum oli 192 miljonit dollarit, 2018. aasta oma kokku aga 1,3 miljardit dollarit.

Uberi tulevik

On põhjust arvata, et Uberiga läheb kõik siiski hästi. Bränd on tuntum kui kunagi varem ning ettevõte pakub koguni brändingu teenust. Kliendite jaoks on Uber praegu kindlasti turuliider, seega on ettevõttel arvestatav edumaa, mis tahes uudisega see ka välja ei tuleks.

Uber eats

Äsja levima hakanud Uber Eats, näiteks, on juba turul kõvasti kanda kinnitanud. Samuti arendab ettevõte teenust, mille abil kliendid saavad toidu restoranis ette tellida ning siis lihtsalt kohale minna ja ilma järjekorrata lauda istuda. Samuti kavatseb Uber hakata pakkuma finantsteenuseid uue autojuhtidele mõeldud makseäpi Uber Money kaudu, mis toetab VISA deebet- ja krediitkaarte.

Uber ei ole vaid transporditeenust pakkuv ettevõte, vaid neil on olemas nii tehnoloogia kui võimalused laiendada oma äri erinevates suundades. Kuigi praegu teenivad nad endiselt kahjumit, on kasvuruum nii suur, et sellest ei saa mööda vaadata.

Lyfti asemel tuleks Uberit võrrelda hoopis Amazoniga. Just sel moel võib ka Uberist saada järgmiste kümnendite üks suurimaid tehnikaettevõtteid.

*Investeerimine on alati seotud riskidega ning investeeringud ei ole tagatud. Tootlus on kuni 6,75%. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu ülevaatega riskidest siin, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.