Ühisrahastus 2020. aastal: tugevamad jäävad ellu

Finantsnipid

Ühisrahastus on Aasias olnud tõusuteel nii investorite, laenuvõtjate kui idufirmade tekkimise poolest. Koroonaviirus aga muutis seda kõike. Paljudel ühisrahastusplatvormidel hakkasid laenuvõtjad võlgu jääma. Seda karantiinide, elumuutuste ning ebakindla majanduse tõttu.

Praegu on ühisrahastuses katsumusterohked ajad, eriti uutele.

Dima Djani, ALAMI ühisrahastusettevõtte tegevjuht ütleb, et toimub looduslik valik.

“See on proov. Kes katsumusest tervena välja tulevad, lähevad võitjatena edasi.”

Aasia ühisrahastusturu võimas kasv on 2020. aastal seiskunud.

Umbes 70% Indias asuvatest ühisrahastusettevõtetest läheb raskeks. Teised on turul juba kindlalt kanda kinnitanud ning säilitavad tõenäoliselt ellujäämiseks vajaliku rahavoo.

Indias on praegu peaaegu 500 veebis toimivat idufirmat ja Indoneesias 160, millest mitmeid rahastavad Hiina ettevõtted.

Euroopa ühisrahastusturul on olukord helgem

Euroopa ühisrahastusturg näitab taastumise märke ning investorid on hakanud ettevõtteid, kes kaoses meelekindluse säilitasid, jälle usaldama:

“Mais väljastas 43,2% platvormidest taas rohkem laene ning kokku väljastati kõigilt Euroopa platvormidelt võrreldes aprilliga 33,6% rohkem laene.”

Kasvanud nõudlus internetilaenude järele on ühisrahastusplatvormide jaoks valgus tunneli lõpus.

Robocashi analüütikud usuvad, et populaarsuse kasv jätkub, kuna investorite usaldus taastub. Rasked ajad üle elanud ettevõtete jaoks on tulevik kindlasti helge.

Pangad tahavad ühisrahastusplatvorme ära osta

Pankade peas süttib valgus: Märgatakse ühisrahastuse väärtust.

Eksperdid ennustavad, et pangad võivad soovida ära osta neid ühisrahastusplatvorme, kes praeguse kriisiga edukalt toime on tulnud. Kuna viimased on pankadest tehnoloogiliselt sammu võrra ees, võidakse neis näha head võimalust laenusüsteemi tugevdamiseks.

 “Platvormide ostmine ja nende tehnoloogia kasutamine võib aidata pankadel läbi laenamise rohkem teenida,” ütles Frank Wessley, Quantuma nõustamisfirma partner.

See võib tähendada ühinemisi või enneolematuid koostöid pankade ja ühisrahastuplatvormide vahel.

Koroonaviirus tõstab elektroonilise spordi ja P2P spordikihlvedude populaarsust

Spordikihlvedude sõlmimine veebis kogub 2020. aastal populaarsust.

Elektroonilise spordi valdkond on viimaste aastate jooksul tublisti edenenud. Sel aastal võib kasv olla aga eriti suur. Kuna sotsiaalse distantsi hoidmise ja muude tervishoiu meetmete tõttu toimub sel aastal traditsioonilisi, füüsilisi spordiüritusi vähe, on e-spordi maailm väga populaarne:

“Ennustuste kohaselt kasvab käive valdkonnas üle 1 miljardi euro, kõige rohkem Hiinas,” kirjutatakse oxfordbusinessgroup.com lehel.

Karantiinide tõttu on enamik traditsioonilisi spordiüritusi ära jäänud ning nullilähedase konkurentsi olukorras kogub e-sport rohkem fänne ja regulaarseid kasutajaid.

Spordikihlvedusid veebis on samuti rohkem

Sama kehtib spordikihlvedude sõlmimise kohta. Kaks valdkonda on omavahel tihedalt seotud, seega on loomulik, et kui kasvab üks, kasvab ka teine. Karantiinireeglid on spordihuvilised veebi suunanud ja spordikihlvedude tööstusele tuleb see vaid kasuks.