Ühisrahastus ja praegune majanduskriis – Carmen Corral

Finantsnipid

Postituses kõlavad ideed ja arvamused on blogija enda mõtted ega pruugi väljendada Bondora tõekspidamisi või seisukohti.

Minu nimi on Carmen Corral ja kirjutan ühirahastuses investeerimisest oma blogis leheküljel invertirenprestamosp2p.com Olen tuntud saksa investorite Lars Wrobbeli ja Kolja Barghoorni bestselleri “Investeerimine ühisrahastuses: mida teada, kuidas vältida vigu ja edukalt investeerida” kaasautor ja tõlkija hispaania keelde. Olen ka Hispaania ühisrahastusgrupi haldaja, kus investorid saavad omavahel suhelda ja arvamusi vahetada. Selles postituses räägin täpsemalt oma investeerimisportfellist ning mõtetest seoses ühisrahastusega käesolevas majandusolukorras.

Carmen Corral
Carmen Corral

Minu investeerimisportfell

Mul on väga mitmekülgne investeerimisportfell, kuid kõige suurem osa sellest kuulub ühisrahastuslaenudele. Erinevalt enamikest investoritest oli minu esimene investeering just ühisrahastusse. See on küll ebatavaline, kuid ma pole sugugi ainus ning inimesi, kes on alustanud oma investeerimisteekonda ühisrahastuses, on teisigi. Mulle tundus, et see on parim viis alustamiseks, sest on võrreldes aktsiate või krüptorahadega väga lihtsasti mõistetav. Kõik teavad, kuidas laenamine käib. See oli väga hea alguspunkt sisenemiseks investeerimismaailma, mis näis nii tundmatu ja keeruline. Hetkel investeerin ühisrahastuses, aktsiaturul ja krüptomaailmas.

Möödunud majanduskriisi algul 2008. aastal töötasin finantsasutuses, mis väljastas tarbimislaenusid. See ei olnud küll sama mis ühisrahastus, kuid tooted, kliendid ja turundus sarnanesid väga palju nende ühisrahastusplatvormidega, kus praegu investeerin. Sellest kogemusest võid rohkem lugeda siit. Kuid aitab minevikust ja räägime parem sellest, mis praegu oluline – käimasolev majanduskriis ja selle tulevik.

Blogipostitus väljendabminu isiklikku arvamust praegusest olukorrast ning sellest, kuidas see mõjutab ühisrahastusinvesteeringuid hetkel ja edaspidi. See on ülevaatlik ja peegeldab tõdesid, mida kindlasti juba teate ning võib tunduda, nagu ma ei süvenekski mõnda teemasse, aga usun, et on tähtis alati vaadata tervikpilti, isegi, kui mõni asi tundub ilmselge.

Kriis mitte ainult majanduses

Koroonakriis on tekitanud palju ebakindlust ja kahjuks pole see veel sugugi möödas. Kõik see puudutab lisaks majandusele ka meie isiklikke elusid – millega see kõik lõpeb, mida suvel üldse teha saab, mis saab meie töödest ja eludest?

Jah, oleme kriisis, kuid paanikaks pole põhjust.
Jah, oleme kriisis, kuid paanikaks pole põhjust.

Kui mõistame, et elame kõik praegu ebakindlatel aegadel, mil tulevikku ennustada on võimatu, on lihtsam aru saada, et sama kehtib ka majanduse kohta.

Midagi võime küll möödunud kriiside põhjal mõelda, kuid miski pole kindel, sest sellist kriisi me ei ole me oma eluaegade jooksul kogenud. Eelmised olid kõik majanduslikud, see on aga tervishoiukriis, millel on lihtsalt majanduslikud tagajärjed.

Mõnede meelest on kõige hullem osa kriisist nüüd pärast karantiinide lõppu möödas, eriti siin, kus mina elan, ehk Hispaanias. Mina aga ei usu, et see nii on. Uus normaalsus mõjutab lisaks turismile veel paljusid valdkondi ning järellainetus on olnud tugev pea kõigi jaoks.

Ühisrahastus praeguses majanduskriisis

Kuid räägime sellest, mis meid enim huvitab – ühisrahastusest.  Tõstatasin teema ülemaailmsel tasandil, sest on oluline mõista, kuidas see olukord mõjutab tavainimesi. Kriisi mõjud ühisrahastusele ulatuvad maailmamajandusest ja turgudest kaugemale, sest lõppude lõpuks investeerime ühisrahastuses inimestesse, kellele oma raha laename, sooviga see nende käest intressidega tagasi saada. Kas need inimesed maksetähtaegadest kinni peavad on see, mis meie investeeringute saatuse määrab.

Kuid see, kuidas laenuvõtja oma rahaga käitub pole ainus, mis meie investeeringuid mõjutab. Tähtis on ka see, kuidas investeerimisplatvorm oma tegevust korraldab. Nüüd rohkem kui kunagi varem.

Kriis mõjutab kahtlemata laenuvõtjate käitumist ja see mõjutab otseselt investoreid.
Kriis mõjutab kahtlemata laenuvõtjate käitumist ja see mõjutab otseselt investoreid.

On täiesti ootuspärane, et võlas maksete arv tõuseb. Laenuvõtjad võivad kaotada töö või nende sissetulek väheneda ja nii tekivadki võlad. Paljude (mitte kõigi) ühisrahastuse laenuvõtjate riskitase on kõrge ja seda teavad laenuandjad hästi ning nad on sellisteks olukordadeks paremini valmis kui pangad. Töö paljude võlgade ja võlanõuetega on miski, millega ühisrahastuse laenuandjad on harjunud ja nad on selles kogenud. Sellegipoolest on tähtis teada, et kui midagi ette ei võeta, võib olukord kontrolli alt väljuda.

Majanduslikult keerulistel aegadel on kõrgema riskikategooriaga laenude hulga tõus täiesti normaalne. Üldine ebakindlus teeb ka riski hindamise raskemaks. Hea ühisrahastusplatvorm on kriisi ajal kindlasti teinud oma protsessidesse, hindamismudelitesse ja laenuotsuste tegemisse mõned muudatused. Kuigi nõudlus laenude järele on suurem, antakse välja vähem laene, sest ümbritsev ebakindlus on suurem.

Ühisrahastus COVID-19 kriisi ajal

Kuna laene väljastatakse vähem, seisab meie raha ühisrahastusplatvormidel ja ootab laenusid, millesse investeerida. Aga parem on mitte tulu teenida, kui investeerida laenudesse, millega risk oma rahast ilma jääda on väga kõrge.

Kui investoreid on rohkem ja laenuvõtjaid vähem, võib see esimeste jaoks tähendada madalamat intressi. See ei tähenda, et risk on madalam, vaid seda, et ühisrahastusplatvormile jääv osa on suurem.

Mõned riigid on kriisi ajal võimaldanud inimestele maksepuhkuseid. Investorina ma ei taha oma raha platvormil niisama seismas näha, kuid mõistan ka olukorda, milles laenuvõtjad praegu on. Lühiajalised maksepuhkused on siiski parem lahendus kui võlgade kuhjumine.

Laenuvõtjatel võib olla raske laenu tagasi maksta ning võlgnevuste hulk võib tõusta.
Laenuvõtjatel võib olla raske laenu tagasi maksta ning võlgnevuste hulk võib tõusta.

Viivises ja võlas laenud mõjutavad meie portfelli erinevalt, sõltuvalt sellest, kas sellel on tagasiostu garantii, millised on viivisest tekkinud intressid, jne. Kuid kõige rohkem mõjutab see siiski ühisrahastusplatvormi ennast. Kui nemad laenude väljastamist korralikult ei kontrolli, võib näiteks võlgade arv liiga kõrgele tõusta, mis koormab platvormi üle, see pole enam jätkusuutlik ning variseb kokku.

Seepärast on väga oluline platvormi nutikalt valida ning investeerida vaid korraliku ajalooga platvormidel, kelle käsi käesolevas olukorras on kindel. Nende meetmed ei pruugi meile alati meeldida, kuid need on vajalikud kõigi investorite huvide kaitseks ja platvormi püsimiseks. Praegu ei ole aeg rahaga suurema tootluse nimel riskida. Praegu tuleb olla konservatiivne ning pöörduda platvormide poole, kes on oma kogemust ja tugevust juba tõestanud.

See on minu isiklik arvamusja kui Sina arvad teisiti, kuulan seda meeleldi. Minuga saab ühendust võtta kodulehel aadressil invertirenprestamosp2p.com või Facebooki ühisrahastusgrupis Crowdlending Community.