Ühisrahastuse järelturu statistika – loe lähemalt

Statistika ja andmed

Tere tulemast lugema septembrikuu blogipostitust järelturu statistikast. Hiljuti rääkisime kõige levinumatest meetoditest, mida kasutatakse graafikus, viivises ja võlas olevate laenude ostmiseks ning kas need tehingud tehti nimiväärtuse, juurde- või allahindlusega.

Järgnevalt anname samasuguse ülevaate ka augustikuu statistikast.

Kogumaht

secondary-market-stats-totals-september-2018-et

2018. aasta augustis oli järelturul tehtud investeeringute kogusumma 915 778 €, võrreldes juuliga oli see ligikaudu 5,2 % (-50 486 €) vähem. Sarnaselt eelmisele kuule oli kõige populaarsem viis käsitsi investeerimine – juba kolmandat korda oli see Portfellihaldurist ja APIst eespool.

Augustis vähenes käsitsi tehtud investeeringute kogusumma üle 16,7% (-80 083 €) ning nende osakaal on praegu 43,8%. Samas suurenes API kaudu ostetud investeeringute hulk järelturul 11,4% (16 2016 €) ning nende koguosakaal tõusis 17,3 protsendini. Koos muutustega API kasutamises ning käsitsi tehtud investeeringutes tõusis Portfellihalduri kasutamine 3,9% ning moodustab koguosakaalust ligikaudu 38,9%.

Üldise rahastusstatistika kohta loe edasi siit.

Graafikus olevad laenud

secondary-market-stats-current-september-2018-et

Nagu eelmistelgi kuudel on graafikus olevate laenude nimiväärtusega ostmises endiselt juhtpositsioonil Portfellihaldur. Teisalt olid aga käsitsi investeerijad kõige edukamad graafikus olevate laenude allahindlusega ostmises (71 150 € väärtuses). Lisaks ostsid käsitsi investeerijad 130 720 € väärtuses laene juurdehindlusega, API kaudu osteti aga 47 914 € väärtuses laene.

Tuletame meelde, et mitte ükski investeerimismeetod (sh Portfellihaldur) ega investori portfelli suurus ei anna mingeid eeliseid.

Viivises olevad laenud

secondary-market-stats-overdue-september-2018-et

Augustis vähenes järelturult ostetud viivises olevate laenude kogusumma 13,4%. Enamik sellistest tehingutest tehti käsitsi ja allahindlusega (221 674 € väärtuses).

Võlas olevad laenud

secondary-market-stats-defaulted-september-2018-et

 ostetud võlas olevate laenude arv augustis 13,4%. Kõige tähelepanuväärsem muutus seisneb käsitsi ja allahindlusega ostetud laenude summas: märtsis oli see 23 066,09 €, aprillis 81 198,45 €, mais 94 135,92 €, juunis 283 979,60 €, juulis 121 952,63 € ning augustis 88 100 €.

Hea teada

Laenude müümine võib lõppeda esialgse põhiosa vähenemisega, sest järelturg üldiselt ei paku graafikus olevatele laenudele piisavalt kõrget juurdehindlust, et kompenseerida portfelli mittetootlikku osa. Seepärast soovitame seda teha ettevaatlikult ja mitte proovida müüa kõiki laene korraga, kui näed, et mingi osa Sinu investeerimisportfellist on viivises. Suure tõenäosusega müüd Sa kiiresti tootliku osa oma portfellist ja Sulle jäävad ainult võlamenetluses olevad laenud, mis tekitavad plaanitud tootluses märkimisväärset kahju.

Laenude müümise kiirus sõltub nõudlusest järelturul. Üldiselt on graafikus olevad laenud likviidsemad ja need müüakse tavaliselt ühe päevaga nimiväärtuse või isegi väikse juurdehindlusega. Võlgnevusega laenude müümine võib võtta rohkem aega või täielikult ebaõnnestuda. Kui teine investor on Sinu laenu ostnud, kantakse raha otse Sinu Bondora kontole.

Kui sa pole endiselt kindel, kuidas oma laene müüa, võid alati kirjutada aadressil [email protected] ning suhelda meie kogenud klienditeenindajaga, kes jagab hea meelega täpsemaid juhiseid.