Üleliigsete kulutuste pühad on jälle käes – või kas on?

Finantsnipid

Jõuluaeg liigub kiirel sammul lähemale (no tegelikult on ta juba siin, oleme lihtsalt pisut aeglased) ja ees ootavad söömingud, rõõmus meeleolu ning pidulikud koosviibimised sõprade ja perega. On aeg meenutada olnut, jagada rõõmu ning valmistuda uueks aastaks.

holiday season

Kahjuks on see ka rahakoti luhvtitamise ja pangakonto tuulutamise aeg. Jaemüüjad pidutsevad ja kui Sa ei soovi nende rõõmuks võlgadesse jääda, tuleks kasuks üks väike pühade-eelarve. On täiesti võimalik rahakotisõbralikult lahkust üles näidata ja ka pühade ajal rahaga hoolikalt ringi käia.

Koosta pühade eelarve

Kõige tähtsam on olla eelarve koostamisel realistlik. Võid ülesandele läheneda ülidselt, aga ka kõik viimse detailini paika panna. Eelarvet võiks kavandada juba pikalt enne pühi, näiteks augusti lõpus (või isegi aasta alguses, et raha vargsi kõrvale panema hakata). Kui aga oled juba kulutamisega hoogu läinud, siis kunagi pole hilja sammuke tagasi astuda, olukorda hinnata, kulusid piirata ning raha ümber paigutada.

Create a holiday budget

Jõulueelarve koostamise sammud:

Koosta nimekiri kuludest

Kõigepealt pane kirja kõik, millele raha kulub. Kingid, reisimine, jõulukaunistused, sündmused, turud, peod, annetused, toit, jne. Soovitame lisada ka ootamatud kulud, sest viimase hetke ostusid on kindlasti. Kingikuluga arvestada on lihtne, kuid eelarve võivad lõhki ajada just kõik muud kulud, mis muidu pähe ei tulegi.

Sea piir

Järgmisena vaata üle oma rahalised vahendid (ehk kui palju saad endale lubada) ning sea kulutamise ülempiir. Kui rahaga on kitsas, jää parem kokkuhoidlikemate lahenduste juurde ning ära hakka piire nihutama.

Jaota kulud

Jaga oma eelarve erinevatesse kategooriatesse. Pane paika keskmine kingihind või täpsusta kulud iga inimese/kingi peale. Mida täpsem Sa oled, seda lihtsam on kuludel silma peal hoida.

Vali kingid, kaunistused, menüüd jne ette ära ning koosta ostunimekiri.

Kui paned igale kulukategooriale eraldi piiri, on lihtsam kinke, toitu, kaunistusi ja muud taolist ka valida, sest eelarve seab teatud piirangud. Kui oled võõrustaja, võidki menüü panna paika selle järgi, milline on Sinu eelarve.

Hoia kuludel silm peal

Jälgi, kui palju Sa ostes kulutad (kanna eelarvet endaga kaasas – trüki see välja või salvesta nutitelefoni). Nii on Sul lihtsam sellest kinni pidada ning saad ka vajadusel raha kategooriate vahel ümber jagada.

Osta allahindluste ajal

Kui plaanid on õigeaegselt tehtud, saad jahtida allahindlusi. Ameerika Musta Reede eeskujul on novembri lõpus palju allahindlusi (sellest on nüüdseks saanud ülemaailmne komme). Asjad lähevad tavaliselt seda kallimaks, mida lähemal pühad on (olgu tegemist jõulude, uusaasta või millega tahes).

Kingid: mõtle kastist välja

Kingid on osa pühademeeleolust, kuid hoolimist saab üles näidata ka krediitkaarti lõhki ajamata. Mõte on see, mis loeb, ning kui lähened asjale loominguliselt, siis hindavad pere ja sõbrad seda kindlasti (ja kui ei, siis pole nad ehk seda pingutust väärt). Kuidas olla kinkides loomingulisem?

think outside the box

Kui Sul on palju pereliikmeid (või sõpru), kasvab kingihunnik tõesti suureks. Tõenäoliselt ei tekita see õudust vaid Sinus. Pea pereliikmetega enne pühade saabumist nõu ja leppige kokku, kuidas üksteist rõõmustada ilma, et see kõigile terve varanduse maksma läheks. Siin on mõned ideed:

  • Tehke kingitused vaid lastele. See on paljude perede valik, sest täiskasvanutel polegi tihti midagi vaja.
  • Tõmmake loosi, kes kellele kingi teeb. Nii saavad kõik kingituse, kuid üks inimene ei pea ostma mitut kinki. Seadke kindlasti ka piirsumma, et kingid oleksid enamvähem ühtlase väärtusega.
  • Kingid võivad olla lõbusad ja naljakad ning pakkuda meelelahutust.
  • Võite ka kokku leppida isetehtud kingitustes. Ideid ammutage Pinterestist või Etsy’st. Ka sel juhul võite seada hinnapiiri, et kingid oleks võrdsed.
  • Kulutage raha ja aega ühistele tegevustele. Külastage mõnd etendust, minge uisutama või suusatama jne. Veelgi parem – teineteisele kinkide jagamise asemel minge kõik koos vabatahtlikena supikööki või haiglasse appi. Või koguge raha mõne heategevusliku eesmärgi jaoks. Kui Sa ise midagi ei vaja, siis mõtle neile, kes vajavad.

Vana-aastaõhtu: mõtle kastist välja

Vana-aasta õhtu kipub tavaliselt olema vastamata ootuste öö. Tegelikult on väga toredad ka need vana-aastaõhtud, mil juba kell 23 voodis oled … Aga et mitte täielik tujurikkuja olla, kuid ometi eelarvesõbralikuks jääda. Soovitame hirmkalli peoõhtu asemel midagi muud ette võtta. Enamik baare ja restorane küsivad vana-aastaõhtul piletiraha ja kui tahad käia läbi mitmest kohast, läheb see väga kalliks. Kui tarbid alkoholi, lisandub ka transpordikulu (Uber või takso, kui ühistransport ei tööta), sest joomine ja autojuhtimine ei sobi kokku (kohe üldse mitte).

New Years Eve

Võib tunduda, et jääd kogu glamuurist ilma, kui välja ei lähe, kuid tihti on ootused vana-aastaõhtule suuremad, kui see tegelikkuses väärt on. Selles pole midagi häbiväärset, kui otsustad hoopis koduste näkside, šampanja või siidri ja filmi kasuks. Kui soovid siiski seltskonda, kutsu sõbrad külla ning las igaüks võtab kaasa toidu ja joogi. Mängige seltskonnamänge või õpetage üksteisele, kuidas valmistada kokteile (ka alkoholivabasid). Tõenäoliselt on teil niimoodi sama lõbus või isegi lõbusam kui välja minnes ning õnnelik on ka Sinu pangakonto.

Aga Bondora – detsember on juba poole peal ja ma olen juba ammu end lõhki kulutanud!

Siis jää ootama meie järgmist postitust, kus räägime, mida teha, kui oled seda kõike küll lugenud, kuid kulutasid ikkagi pühade ajal liiga palju. Sest olgem ausad, on väga raske seda mitte teha (pühademeeleolu ja kõik muu). Arutame, kuidas seada, järgida ning saavutada finantseesmärgid uuel aastal. Seniks aga ära unusta – kunagi pole liiga hilja peatuda ja ümber mõelda. Võid selleks väheseks järgi jäänud aastaks koostada eelarve, kus vähendad oma tavalisi igapäevaseid kulusid (näiteks ei söö väljas enne vana-aastaõhtut, oled toidupoes tagasihoidlikum, jne).

overspent

Loodetavasti said sellest postitusest mõned head mõtted (võid selle ka järgmiseks aastaks tallele panna) ning ei katkesta end pühade ajal liialt. Pea meeles – rahal on pühade ajal küll oma roll, kuid kogu selle ürituse eesmärk on siiski koosveedetud aeg, rõõm, meenutamine ning lootused uuele aastale. Häid pühi Bondora poolt ja olgu Sinu pühad rõõmsad ja säravad!

Kuidas Sina pühade-eelarvet koostad? Kuidas sellest kinni pead? Anna meile sellest kommentaarides teada.