Uus krüptoraha, Facebooki salajane plokiahela projekt, finantsmaailma OS

Finantsnipid

Majandusuudiseid maailmast

Cornelli ülikooli (NY, USA) professor Emin Gun Sirer toob turule oma krüptoraha ja sellega seotud võrgustiku. Kõrge profiiliga akadeemilise plokiahelatehnoloogia eksperdi Sirer’i ettevõtet – Ava Labs Inc. – rahastavad valdkonna suurimad riskikapitali investorid.  Ava konkureerib peamiselt Ethereumi ja teiste vanemate plokiahelatega. Bloomberg kirjutab:

New crypto coin

Sirer, Initiative for Cryptocurrencies ja Smart Contracts kaasdirektor Cornelli ülikoolist, ütles, et Ava võrgustiku eelisteks on kõrge läbilaskevõime, kiire tehingute kinnitamine ja toetavad rakendused nii tarneahela kui ka väärtpaberite ja kulla näitajate jälgimiseks.

“Paljud praegused plokiahelad on spetsialiseerunud ja keskenduvad kasutaja privaatsusele või on lihtsalt väärtuse säilitajad. Ava tahab jõuda samasuguse tehingute arvuni sekundis nagu Visa ning viia tehingute kinnitamise ooteaja 1,35 sekundi peale.”

Veebruaris kogus Ava Labs Inc. 6 miljonit dollarit ja plaanib turule tulla järgnevatel kuudel.

* * *

Pärast möödunud mai uudist Facebooki plokiahela arenduse kohta, on ettevõte usinalt töötajate palkamisega tegelenud. Suurem osa neist on pärit PayPalist.  Kuigi uudist hoitakse endiselt hoolega salajas, siis asjaga kursis olevate inimeste sõnul on tõenäoliselt tegemist krüptorahaga, mis tehakse avalikuks isegi äkki juba järgmises kvartalis. Bloomberg teatab:

Facebook blockchain project

Facebookiga seotud isikute väitel töötab plokiahela grupp praegu püsimündi kallal, mis on seotud USA dollari ja korvitäie muude välisvaluutadega, seega poleks selle hind nii kõikuv. Uut krüptovaluutat katsetatakse esmalt Indias, piirkonnas, mis on Facebooki jaoks erilise tähtsusega, kuna seal on ruumi kasvamiseks. Püsimündi abil loodetakse hakata pakkuma rahaülekandeid WhatsAppi teel.

Regulaarseid makseid saabki seal juba teha rakenduse WhatsApp Pay kaudu. Facebooki arendajate konverentsil ütles Mark Zuckerberg, et WhatsAppi ülekanded laienevad õige pea ka teistesse riikidesse. Rahaülekanded ja erakaubandus on Mark Zuckerbergi sõnul üks põnevamaid tulevikusuundi.

Asjad on endiselt alles algusjärgis ning traditsioonilistelt maksetelt plokiahelale üleminek oleks suur samm nii Facebooki kui ka kogu jaemüügi ja finantsmaailma jaoks.

* * *

Veel plokiahela uudistest – maailma suurimad pangad plaanivad kuni 50 miljoni dollari suurust investeeringut digiraha süsteemi arendamise projekti, mille eesmärk on lihtsustada kliiringut ja arveldusi finantsturgudel. Seda juhib üksus nimega Fnality ja uus süsteem hakkaks tööle juba 2020. aastal. Reuters kirjutab:

blockchain

Pangad ja teised finantsasutused on investeerinud miljoneid dollareid uute plokiahela süsteemide testimisse, eesmärgiga lihtsustada tülikaid arveldusprotsesse, sealhulgas väärtpaberite arveldussüsteemi ja rahvusvahelisi makseid.

Võimekaid projekte selles vallas on vähe.

Digiraha arveldussüsteemi arendamise projekt on üks ambitsioonikamaid, mille eesmärk on luua digitaalne raha, mida pangad saaksid kasutada tehingute sõlmimiseks.

Asja idee on siduda digiraha keskpanga valuutadega, nagu dollar või euro, mis töötaksid plokiahela tehnoloogial. Raha saaks pariteedi alusel konvereteerida ja seda toetaks keskpangas olev sularaha. Digiraha kulutamine oleks sama, mis temaga seotud paberraha kulutamine.

Hetkel toimub suhtlus kekspankade ja seadusetegijatega.

* * *

Finantsmaailma operatsioonisüsteemi lootus OpenFin kogus just Series C rahastusvoorus 17 miljonit dollarit. TechCrunch teatab:

OpenFin

Source: OpenFin

OpenFini operatsioonisüsteemi kolm põhieesmärki on pakkuda finantsteenuste maailmas seda mida naudime praegu oma nutitelefonides: rakenduste kasutamine on lõppkasutaja jaoks lihtne, turvalisuskontroll on kiire ja rakendusi saab omavahel siduda.

OpenFin tegevjuht ja kaasasutaja Mazy Dar selgitas TechCrunch-ile, et sarnastest võimalusest tuntakse finantsmaailmas palju puudust. Mobiiltelefonid suudavad erinevaid rakendusi omavahel siduda, näiteks sõidujagamist ja kaarti, või asukohta ja tekstõnumeid. Dar usub, et finantsmaailmas peaks asjad käima samamoodi.

Dar ja kaasuasutaja Chuck Doerr (nüüd OpenFini president ja COO) on mõlemad endised analüütikud ja maaklerid suurtest finantsettevõtetest ning otsustasid ehitada pltavormi, mis võimaldaks kiiret ja operatiivset tegutsemist finantsteenuste vahel. Kuna OpenFini äpid ei saa kohalikele failidele ligi, on turvalisus tagatud, samas väldivad pangad pikki ja tülikaid turvalisusprotsesse.

OpenFin on juba kogunud 40 miljonit dollarit riskirahastust ja nende edasine plaan on hakata inimesi palkama ning ulatust laiendada.

* * *

Kõik Bondorast

Kas oled viimaste kuude jooksul Bondora kohta video või artikli avaldanud? Saada see aadressile [email protected] ja avaldame selle järgmises finantsuudiste teemalises postituses.